Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Intellektualiteten har ramt dansk metal

Populær
Updated
Intellektualiteten har ramt dansk metal

Endnu et hemmelighedsfuldt band er dukket op på den danske metalscene. Men til forskel fra de fleste emmer (0)’s første udspil af kvalitet på samtlige fronter.

Kunstner
Titel
(0)
Dato
15-07-2017
Trackliste
A1. (1136)
A2. (338)
A3. (441)
B1. (1212)
Forfatter
Karakter
4

Skjulte identiteter er efterhånden en unødvendig kliché, og tilfældet med (0) er ingen undtagelse. Jovist, det tillader omverdenen at fokusere på musikken i stedet for på bandet, men i dette kunne navne på en så udsædvanlig debut gøre være en fordel. Gimmicken er unødvendig, fordi musikkens kvalitet taler for sig selv og overskygger alt andet, uanset hvem bandmedlemmerne end måtte være.

Det er egentlig ikke, fordi (0) har opfundet den dybe tallerken, men deres måde at blande mange enkeltdele fra anderledes genrer på er mærkværdig; Ep’en er lige så stringent afviklet, som den er dynamisk og åben. Trods sangstykkernes forskellighed emmer de af en rød tråd, der er til stede fra start til slut, hvilket i høj grad skyldes den professionelle produktion, udspillet har fået.

Sangene, bandnavnet og sangtitlerne indikerer en vis forkærlighed for det progressive og tekniske, hvilket førstenummeret i høj grad også viser; lige fra hovedriffets slående lighed med Gojiras signaturspillestil, bassens spontane fremtræden a la Obscura og ikke mindst sangens instrumentale udvikling i noget, der kunne være fundet på Tools ’10.000 Days’.

Alligevel adskiller (0) sig fra ovenstående artister i den aggressive growl- og skrigevokal, som dominerer ep’ens A-side, og ikke mindst melodiernes imødekommenhed, der gør musikken yderst lyttervenlig. I andet nummer viser bandet desuden en stærk rytmesektion, der bæres af en thrashet tekstur, som yderligere bringer en dimension til det alsidige musikalske udtryk, bandet gør sig i.

Der, hvor det dog for alvor bliver spændende og mønsterbrydende, er ep’ens B-side og sidste nummer, der bevæger sig i et dronet og melankolsk univers, der giver tid og plads til refleksion. I mange andre tilfælde kunne det diskuteres, hvorvidt det er fornuftigt og brugbart at dedikere en fjerdedel af et udspil på en outro, men her giver det overraskende god mening. Gruppens i forvejen intellektuelle tilgang til musik løftes op på et metaplan og giver det yderligere dybde, hvilket samler helhedsudtrykket til noget større end sig selv.

På trods af konventionel brug af instrumenter og skriveteknikker er (0) et yderst interessant og ikke mindst tiltrængt nyt navn til den danske metalscene, da deres åbenlyse musikforståelse giver dem plads og mulighed for at eksperimentere inden for rammer, andre bands kun lader sig begrænse af.