Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Thorium vækker nostalgien

Updated
thorium danmark

Danske Thorium udgiver med ’Danmark’ en plade, der vækker minder om den dødsmetal, bandet selv voksede op med i halvfemserne.

Kunstner
Titel
Danmark
Dato
29-04-2022
Trackliste
1. War Is Coming
2. A Crown to Obscurity
3. Majesty
4. Semen of the Devil
5. My Decay
6. The Silent Suffering
7. Defiance
8. Reign the Abyss
9. Nine Lives
10. Into the Gods (Dominus cover)
Karakter
3

Lige fra åbningsnummeret ’War is Coming’ er man ikke i tvivl om, hvad Thorium vil. De vil spille dødsmetal, som man gjorde det i Stockholm og Florida i halvfemserne. Også selvom riffet på netop den første sang mere minder om noget, der kunne være fundet på Carcass’ plade ’Heartwork’. Lyt til ’Buried Dreams’ derfra, og gå så direkte til ’War is Coming’. 

Thorium buldrer selv videre i ’A Crown to Obscurity’, der netop er mere klassisk dødsmetal med den dybe growl og det skærebrænder-riff, man husker fra den svenske lyd i Hypocrisy, Entombed og At the Gates. 

Thorium selv blev dannet i 1997 og udgav debutpladen ’Ocean of Blasphemy’ i 2000. Siden fulgte der et par plader mere, men efter ’Feral Creation’ i 2008 skulle der gå 10 år før de fulgte op med ’Blasphemy Awakes’. En god titel på en plade, der ligesom skulle signalere, at nu er Thorium tilbage.

Her fire år senere står vi så med deres femte plade ’Danmark’, og hvilken titel. Den er blevet til under pandemien, og Thorium brugte kun en enkelt uge i sommeren 2021 på at indspille musikken og yderligere én sang pr. dag til vokalen. Indspillet live sammen som band i Angioni Studios. Forsanger og bandchef Michael H. Andersen allierede sig med Jacob Bredahl og sammen har de fået en sprød, oldschool lyd ud af det. Det kan høres på det herlige groove, der er på en sang som ’Semen of the Devil’. Der er lige tilpas med black metal-vokal ind over til, at det gør det til mere end bare nostalgisk halvfemserromance. 

Udover egne kompositioner er der også blevet plads til et covernummer af hedengangne Dominus. Pudsigt nok spillede guitarist i Thorium, Jens Peter Storm-Ringström i Dominus der tilbage i halvfemserne. På deres Astaroth-demo fra 1993 gemmer der sig nummeret ’Into the Gods’, som Thorium her i 2022 støver af og giver nyt liv på deres ’Danmark’. 

For der er bestemt liv på Thoriums seneste. Gode riffs på førnævnte åbningsnummer, samt sange som ’My Decay’ og 'Reign the Abyss’ viser, at nok er bandet ingen vårhare længere, men den kunstneriske åre flyder stadig. Og hvis man er til halvfemser-dødsmetal og gerne vil have mere og andet, end de plader, der har stået i samlingen i efterhånden tre årtier, så er ’Danmark’ bestemt ikke noget dårligt bekendtskab.

Vi har allerede oplevet Thorium på Metal Magic Festival i år, og her i efteråret kan Thorium nydes på Beta i København 1. september, hvor de spiller sammen med Hatesphere, samt i Viborg 15. oktober, hvor de varmer op for Pestilence.