Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Udbrydernes sejr

Populær
Updated
Udbrydernes sejr

Civil War er et resultat af splittelse i Sabaton, og på deres tredje album overgår de oprindelsesbandet med flere længder.

Kunstner
Titel
The Last Full Measure
Dato
04-11-2016
Trackliste
1. Road To Victory
2. Deliverance
3. Savannah
4. Tombstone
5. America
6. A Tale That Never Should Be Told
7. Gangs Of New York
8. Gladiator
9. People Of The Abyss
10. The Last Full Measure
Forfatter
Karakter
4

I forbindelse med udgivelsen af ’Carolus Rex’ forlod guitarist Rikard Súnden, trommeslager Daniel Mullback og keyboardspiller Daniel Mÿhr de svenske krigerentusiaster Sabaton efter diverse uoverensstemmelser, og i stedet dannede de Civil War ud fra den betragtning, at verden har brug for hele to svenske metalbands, der sværger til midttempo, og som primært synger om krig og elsker bastante omkvæd. De tager dog fejl, men måske lidt overraskende er det Sabaton, der trods et langt større navn ender som det tynde og unødvendige øl. Og hermed er man advaret: Denne anmeldelse af Civil War tager på ganske urimelig vis sit udgangspunkt i en sammenligning med moderbandet.

Uden at være decideret geniale eller originale sætter Civil War Sabaton fuldstændigt til vægs med langt større variation, bedre melodier og, vigtigst, en god sangskrivers forståelse for opbygning af stemning og intensitet – hvilket må siges essentielt for en ambition om at fortælle historier gennem musik. Og dertil hører, at sanger Patrick Johansson har dobbelt så mange udtryk som Sabatons Joachim Broden, hvilket bringer ham op på hele tre tonelejer, nemlig både skingert og skrigende og så det i længden lidt mere behagelige opera-teatralske.

Men Civil War og ’The Last Full Measure’ vinder primært på, at sangene skiller sig ud fra hinanden i langt større grad end hos moderbandet. Titelnummeret har det episke og et omkvæd, der ikke vil forlade hjernen igen, ’Tombstone’ er både let fjollet og samtidig et rasende Running Wild-udbrud på speed, og ’Gangs of New York’ bevæger sig i musical-territorium. Med indledningen ’Road to Victory’ og ’Deliverance’ får man de tonsende store armbevægelser i en ond og vedkommende indpakning og krydret med store melodier, og 'Savannah' lugter af stadionrock – der er tænkt i at skulle være medrivende og fængende uden at gå på kompromis med også at være et metalband.  

Albummet føles, som om der er lavet af et band, der tør udfordre sig selv inden for egne rammer, og som ikke lider af Sabatons angst for at træde ved siden af og skuffe fan-forventningerne om en bestemt vare. Civil War går friskt og uforudsigeligt til sagen, modsat de der andre, der er nævnt et par gange for meget nu.

Menu