Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige: Ole Luk

Populær
Updated
Afsky Portrait 1 - Photo by Adriana Zak

Det er ikke kun på scenen, at manden bag Afsky og forsangeren og guitaristen i Solbrud brænder for sortmetallen. Blandt albumfavoritterne er dystre franske sager, og King Diamond er det helt store idol. Men hvad gemmer der sig ellers på metallisten hos et af landets nyere black metal-ikoner?

Kunstner
Titel
+ Afsky
Fotograf
Adriana Zak
Forfatter

Ole Luk er vel det, man kan kalde en ægte black metaller. For foruden det at spille musikken er genrens bagvedliggende idealer lige så vigtige for den København-baserede flensborgenser, hvor især naturen, der bådes bruges som inspiration til kreative udfoldelser og værested i dagslys såvel som måneskin, fylder meget i hans liv.

Ligeså gør gamle bøger, sange og digte, hvilket afspejler sig i de lyriske universer, Solbrud og Afsky er baseret på. Soloprojektets kommende plade ‘Ofte drømmer jeg mig død’, som bliver udgivet på Vendetta Records d. 12. maj, er eksempelvis skrevet ud fra tekster af kunstnere som H.C. Andersen, Jeppe Aakjær og Emil Aarestrup. Interessen for dansk kulturarv var i den grad også det, der i sin tid var med til at introducere Ole Luk til heavy og vække hans nysgerrighed efter black metal.

Hvad er dit første minde med heavy metal?

Det må blive en blanding af ‘Fuck You We’re From Denmark I & II’-opsamlingerne og så Mercyful Fates ‘Melissa’ og ‘Time’, som jeg lånte på biblioteket på grund af pladecoverne. Det var et sparsomt udvalg af metal, men jeg begræder intet.

Hvem er dit favoritband gennem tiderne?
Fra gammel tid er det stadig Mercyful Fate … Og Judas Priest! Af nyere musik er det nok Peste Noires musik, der umiddelbart har gjort størst indtryk på mig. Gorgoroth har også en vigtig plads, da det var dem, der gjorde, at jeg for alvor blev nysgerrig på black metal.

Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?
Kim Bendix fra Rødovre.

Hvad er dine fem yndlingsplader?
De her plader har jeg i hvert fald hørt meget!

I vilkårlig rækkefølge:
1. Judas Priest – ‘Painkiller’
2. Mercyful Fate – ‘Melissa’
3. Massacra – ‘Signs of the Decline’
4. Peste Noire – ‘Ballade Cuntre Lo Anemi Francor’
5. Mortifera – ‘Bleüu de morte’

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?
Den er svær, hvad kan jeg huske? Gorgoroth gjorde stort indtryk første gang i VEGA i 2008 med de nøgne mennesker på korsene, og Heilung på Wacken i 2018 var også virkelig fedt. Og så King Diamond på Wacken i 2014, hvor anden halvdel af showet kun var gamle Mercyful Fate-sange.

Af shows, jeg selv har spillet, så må det næsten være med Solbrud på Copenhell, det var konge.

Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?
Jeg har i mange år svoret til YouTube og bruger det også stadig, ikke mindst til at finde undergrundsblack, men jeg er fornylig også hoppet med på Spotify. Der mangler dog efter min
mening en masse musik, især inden for metal, hvor det godt lidt kan blive MyRock 2.0-agtigt, i hvert fald hvis man kører shuffle. Men jeg finder til gengæld meget andet spændende musik end metal, når jeg bare lader den afspille tilfældig musik selv.

Hvilket band er din guilty pleasure?
Jeg ved ikke, om jeg har en guilty pleasure som sådan. Jeg hører virkelig meget forskelligt musik og er derfor heller ikke flov over at sige, at jeg hører og finder inspiration i alt fra elektronisk og klassisk til hiphop og pop, gammel musik og ny musik. Der er gode numre inden for alle genrer, man skal bare lige finde dem blandt alt lortet.

Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?
Personligt oplever jeg ikke at møde så mange fordomme. Jeg tror mest af alt, at jeg som metalfan og musiker bliver mødt med uforståenhed af folk uden for metalmiljøet. Mange kan simpelthen ikke sætte sig ind i fascinationen af det hele med død og ødelæggelse, som måske også udadtil for en udenforstående kan virke lidt dystert.

Det kan det godt være en anelse trættende, at nogen folk bliver helt forbløffede over at høre, at jeg også laver andet end at høre ”hævi-punk” (ja, det var der en, der spurgte mig om), studerer Satan og hader de kristne hele dagen.

Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?
Jeg har haft mange gode oplevelser, blandt andet i forbindelse med selv at være ude at spille, både herhjemme og i udlandet. Det er (næsten) altid flinke og imødekommende mennesker, vi har mødt, uanset hvor vi kom; folk, der brænder for musikken, om det så er på scenen, som publikum eller dem, der inviterer og arrangerer. Det drive er fedt at opleve og være en del af, og jeg ville ikke være det foruden. Jeg har mødt mange fede mennesker og venner for livet som en sidegevinst af at høre og spille musik.

Hvorfor er du heavyfan?
– lang pause –

... you’re asking the wrong questions.