House of Franco #127

Populær
House of Franco #127

Årets første klumme fra krigsguden indeholder en anmeldelse af et "lost album" med proto-weirdpunk-guderne Chrome.

Kunstner
Titel
Half Machine From The Sun: The Lost Tracks From 79-80
Genre
Forfatter

Chrome - Half Machine From The Sun: The Lost Tracks From 79-80 (Pledge Music)
 
Denne udgivelse indeholder 18 "glemte" numre mellem pladerne 'Half Machine Lip Moves' og 'Red Exposure', så vi taler altså vintage Chrome fra deres mest interessante periode. Hvad der er glædeligt nyt, da Chrome muligvis er verdens mest originale rockband.
 
Jamen Jens, hvem er så Chrome? Bandet blev dannet i 1975 og tilhørte den mere eksperimenterende San Francisco-scene, der også talte kultgrupper som Tuxedomoon, Screamers, Units og Nervous Gender. Chrome var et noget obskurt fænomen, der bestod af Helios Creed og Damon Edge (som døde i 1995).
 
Musikalsk kan de beskrives som en ultrabizar mutation af Hawkwind og The Residents. Eller Roxy Music møder Throbbing Gristle. Tilsat fremtidsparanoiaen fra Philip K. Dick. Science Fiction proto/post-punk? Gary Numan på lsd og hestepiller? Deres sange er så sovset ind i guitar, synth og vokaleffekter, at det trodser enhver sammenligning.
 
Standarden er utrolig høj hele udgivelsen igennem, her er intet fyld, kun et sublimt mareridtssoundtrack fra en anden dimension. Samtidig lyder albummet så tidsløst og frisk i 2013, at det nærmest er overjordisk. Et absolut must for enhver Chromefan - og andre, som er trætte af forudsigelig, konform røvballerock og gerne vil udfordres, men ikke tør tage et syretrip.
 
Musikken flyder ud af højtalerne som en lavastrøm af bevidstudvidende proto-cyberpunk, der langsomt, men sikkert, æder dine frontallapper. Af nutidige referencer kan man nævne det tidlige Jay Reatard-band Lost Sounds og danske Angkor Wrack, som jeg flere gange har omtalt i House Of Franco.
 
Det forlyder, at Helios Creed for nyligt har fundet sig en ny lineup for Chrome, så jeg håber, at de en dag kommer forbi Danmark. De spillede meget få shows i 70'erne og 80'erne og kun i San Francisco og Italien (!?!), som det sig hør og bør for verdens ultimative kultband.

Man kan pt. høre hele 'Half Machine From The Sun' på youtube: