Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #24

Populær
Updated
House of Franco #24

Jens Franco fortsætter denne gang sommerens filmtema med en anmeldelse af den nye dokumentar "Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape (72 Films That Changed Britain Forever)",  samt en gennemgang af dette britiske 80'er-fænomen.

Kunstner
Titel
House Of Franco # 24 : VIDEO NASTIES
Karakter
5

I forrige House of Franco anmeldte jeg en ny filmbog, min klumme i denne uge omhandler også film,  nemlig 80'er-fænomenet "Video Nasties" og en ny britisk film dokumentar. Som dansk filmnørd var det relativt nemt at jage horrorfilm i midt-80'erne, da Danmark (sammen med Holland) nærmest som de eneste lande havde ucensurerede videofilm på markedet. Sådan var det ikke i England, hvor specielt de højrekristne førte en hysterisk heksejagt på de mere voldelige film, som de mente var skyld i mange af samfundets problemer med unge mennesker. Jeg havde venner, som tjente gode penge på at sælge de forbudte titler i Thatchers England. Mener at en uncut version af "The Evil Dead" på et tidspunkt nemt kunne indbringe 500 kr. Omvendt kunne englænderen risikere både bøde- og fængselsstraf, hvis myndighederne fandt ud af det ulovlige indkøb af en titel, som befandt sig på den famøse "Video Nasties"-liste over forbudte film.

Ovennævnte lyder rimeligt grotesk i 2011, hvor vi i den vestlige verden er travlt optaget af, at lære diverse slyngelstater i Mellemøsten og andre steder om vores idealer om demokrati og ytringsfrihed. Jeg havde læst mange artikler i filmtidsskrifter om "Video Nasties", men det var først i 2000, at der udkom en bog som for alvor kom til bunds i fænomenet. Jeg arbejdede på det tidspunkt i Det Danske Filminstituts Bog- og Videohandel, og en dag dukkede der en bog op i butikken ved navn "See No Evil – Banned Films and Video Controversy" (Headpress), skrevet af David Kerekes og David Slater. Dette imponerende værk er klart et must for alle, som vil ha en grundig og intelligent gennemgang af baggrunden bag hysteriet omkring de "farlige" film. Kereke og Slater har også udgivet den fremragende "Killing for Culture", om "snuff"-film myten.

I år udkom så Jake Wests dokumentar "Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape (72 Films That Changed Britain Forever)", der på fornem vis sætter billeder på den paranoide periode. Udover klip fra de 72 kontroversielle film fortæller "Video Nasties" historien om de selvudnævnte moralske forkæmpere som Mary Whitehouse og hendes 'Festival of Light' (som hendes ven, Thatcher, også var tilknyttet), Daily Mail og Daily Mirror samt diverse konservative politikere, politifolk, der alle brugte fænomenet til at fremme deres karriere.

Via interviews med mange filmkritikere som Marc Morris, Kim Newman, Stephen Thrower og Martin Barker viser filmen, hvor vanvittig og ufrivilligt komisk denne heksejagt var. Der er ikke overraskende at notoriske voldsfilm som "Cannibal Holocaust", "I Spit on Your Grave" og "Driller Killer" kom på listen, men at film som "The Best Little Whorehouse in Texas" (med Dolly Parton og Burt Reynolds) og Sam Fullers seriøse krigsdrama "The Big Red One" var tæt på at blive inkluderet, viser hvor vanvittig udvælgelsen af "skadelige film" var. Sidstnævnte på grund af moralske korsfarer, der troede det var en pornofilm!  

Det geniale ved "Video Nasties" er, at den ikke kun giver kritikere af filmcensur taletid, men også højrekristne der forsvarer deres handlinger i 80'erne, og absolut intet fortryder i deres kamp for at beskytte de uskyldige børn mod disse depraverede uhyrligheder. De absurde britiske tilstande i 80'erne var mindst lige så ekstreme, som amerikanske Moral Majoritys angreb i samme årti mod heavy metal. Ydermere viser filmen også at censur næsten altid har den modsatte effekt - teenagers og horrorfans over hele England kæmpede selvfølgelig for at få fat i alle 72 titler!

Bad Taste-maestroen John Waters nævner i sin "Shock Value"-bog, at den vigtigste begivenhed i hans liv var, da den Katolske Kirke lavede en liste med 100 film, man som katolik absolut ikke måtte se. "Video Nasties" er udgivet som en 3-dvd-boks, hvor den første disk indeholder den 55 minutter lange dokumentarfilm, mens de to andre  har samtlige 72 trailers til de forbudte film – med indsigtsfulde og morsomme introduktioner og anekdoter fra diverse filmkritikere.

"Video Nasties" dokumentaren kan købes HER!

Remember. To avoid fainting, keep repeating to yourself; it’s only a movie, it's only a movie, it's only a movie….

Her er en liste over de 72 "video nasties":

Absurd
Anthropophagous: The Beast
Axe
The Beast in Heat
The Beyond
Blood Bath aka Bay Of Blood
Blood Feast
Blood Rites aka The Ghastly Ones 
Bloody Moon
The Bogey Man
The Burning
Cannibal Apocalypse
Cannibal Ferox aka Make Them Die Slowly
Cannibal Holocaust
The Cannibal Man
Cannibal Terror
Contamination
Dead & Buried
Death Trap
Deep River Savages
Delirium
Devil Hunter
Don't Go in the House
Don't Go in the Woods
Don't Go Near the Park
Don't Look in the Basement
The Driller Killer
The Evil Dead
Evilspeak
Exposé
Faces of Death
Fight For Your Life
Flesh for Frankenstein aka Andy Warhol’s Frankenstein
Forest of Fear
Frozen Scream
The Funhouse
Gestapo's Last Orgy
The House by the Cemetery
House on the Edge of the Park
Human Experiments
I Miss You, Hugs and Kisses
I Spit on Your Grave
Inferno
Island of Death
Killer Nun
The Last House on the Left
Late Night Trains
The Living Dead aka The Living Dead at Manchester Morgue
Love Camp 7
Madhouse
Mardi Gras Massacre
Night of the Bloody Apes
Night of the Demon
Nightmare Maker 
Nightmares in a Damaged Brain
Possession
Pranks
Prisoner of the Cannibal God
Revenge of the Bogey Man
The Slayer
Snuff
SS Experiment Camp
Tenebrae
Terror Eyes
The Toolbox Murders
Unhinged
Visiting Hours
The Werewolf and the Yeti
The Witch Who Came From the Sea
Women Behind Bars
Zombie Creeping Flesh
Zombie Flesh Eaters

Happy shopping…