Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #25

Populær
Updated
House of Franco #25

Jens Franco fortsætter sommerens filmtema med en anmeldelse af Buddy Giovinazzos chokerende 80'er-Vietnam vet-mesterværk, "Combat Shock", der er ude i en fornem 2 disc-luksusudgave.

Kunstner
Titel
Combat Shock
Karakter
5

"Combat Shock (aka. American Nightmares)" (1984/86)

Det notoriske New York-baserede filmskab Troma er mest kendt for platte sex/horror-titler som "Toxic Avenger", "Class of Nuke 'em High" og "Chopper Chicks in Zombietown", så mange var pænt overraskede, da de i 1986 begyndte at distribuere den dybt seriøse nedtursfilm "Combat Shock". Buddy Giovinazzo havde færdiggjort sit lav budget drama to år tidligere under navnet "American Nightmares".

Filmens plot er kort fortalt historien om Vietnam-veteranen Frankie (sublimt spillet af Giovinazzos bror Rick, som også har lavet filmens synth-score), der prøver at forsørge sin familie i nedslidt slumkvarter i Staten Island. Udover at være arbejdsløs bliver Frankie  jagtet af narkohandlere  han skylder penge, hans bedste ven er junkie, hans gravide kone sviner ham til hver dag,  mens deres mutant baby hyler konstant. I krigen blev Frankie udsat for Agent Orange, hvorfor hans afkom er lettere deformt. Eks-soldaten er også dybt traumatiseret af flashbacks fra hans tid i en Viet Cong fangelejr, hvor han jævnligt blev tortureret på det grusomste. Ikke overraskende knækker filmen til sidst for Frankie, efter han endnu gang bliver gennembanket af narkohandlerne. Jeg skal ikke røbe slutningen, men "Combat Shock" indeholder nogle af de mest ekstreme og blodige scener undertegnede nogensinde har set.

Buddy Giovinazzo har udtalt, at hans største inspirationskilder var Martin Scorseses "Taxi Driver", David Lynch' "Eraserhead" (mutantbabyen er en slags homage) og Fassbinders nihilistiske dramaer. Dette skinner tydeligt igennem i filmen, der dog er ufattelig original og uforudsigelig, samt meget anderledes end andre af midt-80'ernes mange actionfilm om Vietnam-veteraner der går amok. "A study in insanity" kalder han sin i film på kommentarsporet på dvd'en.

Hovedpersonen Frankie er reelt en flink fyr, som prøver at gøre det bedste for sin familie, men til sidst bliver presset for stort, hvad der driver ham til blodige uhyrligheder. Tempoet er langsomt, der dvæles næsten hypnotisk over menneskelig elendighed og forfald i hver eneste scene. "Combat Shock" er en deprimerende urban downer af de helt store. Der er intet håb i dette 16 mm mesterværk, som måske kan kaldes med en mere surrealistisk version af "Henry: Portrait of a Serial Killer", lavet i samme periode. Dennes instruktør siger i øvrigt i en mini-dokumentar på dvd'en; "This movie makes you want to slit wrists!"

Der er masse af goodies for filmnørder på 2-disc dvd-udgaven. Blandt andet to versioner af filmen, "American Nightmares"-udgaven, og 1986 versionen hvor Troma-selskabet har puttet Vietnam-krigsbilleder ind i filmen, købt af manden der lavede "Atomic Cafe". Begge versioner er lige seværdige. Udover interviews er der et kommentarspor med Giovinazzo og Jörg Buttgereit ("Nekromantik"), som er stor fan af filmen og personlig ven af Buddy.

Dvd'ens hovedattraktion er for mig fem fantastiske kortfilm lavet i perioden 1981 til 1989. Disse kortfilm (varer fra 7 til 15 minutter) er ligeså imponerende som "Combat Shock", og har mange af de samme skuespillere. Joe Spinell ("Maniac") medvirker i "Mr. Robbie", hvor han spiller en børne-tv klovn, som modtager breve fra misbrugte børn, hans aller sidste rolle før hans død. Endvidere får man også tre herlige musikvideoer fra 1982 med Buddy og hans brors band Circus 2000 A.D. Bandet lyder lidt som en fusion af 70'er-progrock og new wave punk – Sparks møder Devo? 

"Combat Shock" er lavet for ingen penge; scenerne hvor Frankie er i Viet Cong-fangelejren, er optaget i Giovinazzos mors baghave! De fleste medvirkende er venner, familie og filmstuderende, som Buddy underviste mens filmen blev skudt. Alligevel er denne 16 mm no budget-perle utroligt vellavet, velspillet og kompetent klippet.

Jeg har sjældent set en så hjerteskærende og rå film om menneskelig forfald og sindssyge. En overjordisk negativ triumf af brutale og intelligente idéer over et ikke-eksisterende budget. Muligvis verdens ultimative anti-datefilm. Jeg elsker film der gør mig i dårligt humør, og "Combat Shock" leverer nedturs-varen 100%.

KØB 2-disc-udgaven af filmen HER!