Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #26

Populær
Updated
House of Franco #26

General Franco anmelder denne gang to nye singler fra det fremadstormende aarhusianske punkband Cola Freaks, begge udgivet på amerikanske selskaber.

Kunstner
Dato
01-08-2011
Genre
Trackliste
Farvel, Car Crash, Menneske Lim (Cola Freaks) + Mind Eraser (Digital Leather)
Karakter
4

usa tur3 195

Cola Freaks – 'Farvel..' 7" (Local Cross Records)

Jeg skrev tidligere på året tour rapport fra Cola Freaks' tre-ugers USA-tour, hvor jeg stod i merchboden og solgte blandt andet denne 7"-single. Nummeret 'Farvel' har ikke noget med Osama Bin Laden at gøre, men da "verdens bad guy #1" blev nakket kort tid før at Cola Freaks skulle til USA, valgte forsangeren Mads at bruge overnævnte foto som cover. Et oplagt shock value-valg ud fra et punk-synspunkt, effektiv up-to-date kontroversielt blikfang, som måske kunne give problemer for bandet, mente nogle. Jeg havde også mine tanker om coveret, men det viste sig at amerikanerne elskede det til koncerterne, og syntes det var rigtig god humor. De fleste havde også regnet ud at farvel betyder goodbye på engelsk.

Musikken? 'Farvel', der lige klikker ind under to minutter, er en ærketypisk Cola Freaks-skæring. Hyperaktiv catchy new wave punk med hurtige ultra tighte stop breaks af deres sublime trommeslager Jacob, der leder tankerne hen på ældre amerikansk punk a la Wipers og Devo. Det er sådan set det essentielle Cola Freaks' trademark; de tager inspirationen fra den tidlige klassiske punk fra staterne og tilsætter deres egne originale adrenalin pumpede idéer blandet med Mads' personlige paranoia tekster, og skaber noget der både er nyt og tidsløst. Bagsiden 'Car Crash' er et eminent cover af det gamle L.A.-punkband The Avengers, som var supportband for Sex Pistols' til deres allersidste koncert i Winterland i englenes by i 1978. Det er det andet cover nummer Cola Freaks har indspillet, tidligere har de medvirket på 'Killed By Trash 2'-comp'en med et overjordisk cover af Helen Keller's 'Surfin' With Steve and E.D. Amin'.

Cola Freaks/Digital Leather – Split 7" (Vice/Scion)

Aarhus-drengene var tidligere på året - før deres USA tour i maj - i Austin, Texas, for at indspille et nummer til en split 7'er med Digital Leather fra Arizona. Resultatet blev 'Menneske Lim', som måske er det mest atypiske nummer, Cola Freaks endnu har indspillet. Nummeret starter ud i højt tempo med Mads' halv-desperate vokal, men efter et par minutter ændrer sangen fuldstændigt karakter og forvandles til et fræsende krautrocket noise-rock orgie, der næsten varer 6 minutter. En rock opera længde for Cola Freaks, der ellers specialiserer sig i hidsige 2 minutter punk blasts. En imponerende præstation, der er modigt udført, og vidner om et band i konstant udvikling. Jeg har spillet nummeret flere gange på Christianshavns Radio, og flere af mine DJ kollegaer nægtede at tro, at det var en ny single med Cola Freaks.

Det var oprindeligt de fantastiske Detroit spacepunks, Human Eye, som Cola Freaks skulle ha udgivet en Vice split 7'er med. Men desværre kunne ikke alle i bandet få fri fra jobbet, så det blev udsat og Digital Leather blev i stedet valgt.

Jeg er stor fan af dette Arizona synth-punkband, der på deres 5 første albums og et utal af singler skabte en herlig lummer lyd af homoerotiske tungue-in-cheek hymner, der trak heftigt på tidlig engelsk postpunk som Fad Gadget og Soft Cell. Til orientering var Memphis punk ikonet Jay Reatard (R.I.P.) på et tidspunkt med i bandet. Desværre var deres sidste LP, 'Warm Brother', en noget fesen og middelmådig affære, og det samme gælder 'Mind Eraser'. Digital Leather lyder nu som et lettere oridinært rockband, der ikke særligt inspirerende blander poppet punk og college rock.

Hvis 'Farvel'-singlens cover var lettere kontroversielt, har Vice Records og Toyota bilmærket Scion også skabt kontroverser i punk undergrunden med diverse udgivelser og festivaler. Cola Freaks spillede til Scion Garage Fest i Kansas sidste år med bl.a. Gories, Oblivians og Human Eye.

Punk-biblen Maximum Rock'n'Roll og mange af deres læsere mente ikke at undergrundskultur og multinationale bilfirmaer er et godt miks. Et lettere puritansk synspunkt, men det er en anden diskussion. Cola Freaks redder denne split 7'er med det lange 'Menneske Lim' noisetrip, der lover godt for gruppens kommende udgivelser.