House of Franco #50

Populær
House of Franco #50

I anden del af Rockuglen-interviewet taler Jens Franco med Kim om emner som cd vs. vinyl, special butikkernes trange vilkår, metallens fremtid, pladebranchen og miljøet af metal-freaks i butikken.

Kunstner
Titel
Kim fra Rockuglen - part 2
Dato
13-02-2012

Du har en fast kundekreds i butikken. Man kan her møde folk, som var til dine shows i 80'erne...

- Ja da. Vi har folk, som vi har holdt sølvbryllup med. Ikke vildt så mange, men vi har nogle stykker, som har handlet hos os i over 25 år. Det er ret usædvanligt for den type musik. Der er ingen tvivl om, at musik med et så ekstremt udtryk, meget ofte bliver levet ud indenfor en meget kort periode. Fra man er teenager til nogle få år senere. Derfor er det skønt, at vi har nogle folk, der indenfor overskuelig fremtid sidder på et plejehjem og hører Morbid Angel, haha.

Rockuglen er dog stadig med på beatet. Her kommer unge mennesker fra Ungdomshuset med flyers om kommende shows. Du sælger demo bånd med nye black metal bands fra provinsen.

- Ja, der er stadig en fødekæde af ting, der kører. Man kan sige, at metallen havde sin storhedstid i 80'erne, hvor det var en ny musik stil. Men selvom det er næsten 30 år siden, har metallen aldrig været større end den er nu. Den har aldrig været så bred som nu, alle de subgenrer der nogensinde har eksisteret, eksisterer stadig. Og der kommer hele tiden nye ting, som flytter grænserne. Det der nok er problemet, er tilgangen af nye fans, specielt når vi taler om køb af fysiske produkter. Folk er muligvis lige så meget interesserede som i gamle dage, men de hører så musikken på nettet i stedet for.
Via downloads.

Jeg synes, at det er skægt at vinylen er kommet så stærkt tilbage. For 15 år siden havde cd'en næsten udryddet vinylformatet. Du har en del mere vinyl nu i butikken end dengang.

- Rockuglen har som nogle af de eneste aldrig sluppet vinylen. Vi har hele tiden prøvet at skaffe det vinyl, vi kunne. For bare fem år siden var det tørketider, der var det ekstremt lidt, der kom ud på vinyl. Men det har ændret radikalt. Nu ser ud som om, at det er vinylen som overlever, og cd'en der går en snarlig død i møde. Det havde jeg ikke troet for 5 år siden. Da var det kun en lille håndfuld, der efterspurgte vinyl. Nu er det blevet hver mands eje igen. Det skyldes nok at vinylen igen er blevet tilgængelig. Du kan få masser af ting i det format, albums som har været væk fra markedet, bliver nu genudgivet på vinyl. Mange af genudgivelserne kan du ikke få på CD.


(en plakat fra 80'erne, da Rockuglen lå på Tagensvej)

Den unge generation virker ret hooked på vinyl...

- Hvis du skal ha det fysiske produkt og ikke bare downloads, må folk indstille sig på at det bliver vinyl og ikke cd. Det er der så en masse, der har fundet ud af. Og ja, tilgangen af vinylkunder er primært de unge. Og så andre der efter 20 år pludselig finder deres gamle pladespiller frem fra kælderen. Men det er altid et spørgsmål om, hvordan branchen forholder sig til det. Pladeselskaberne tager igen vinylen alvorligt, men man kan undre sig over det kommer i ret begrænset oplag. Der går tit tre måneder, og så kan man ikke få pladen mere. Det virker ret tåbeligt. Efter tre måneder er pladerne på eBay – til tredobbelt pris. Det får hverken musikerne eller branchen noget ud af. Jeg forstår ikke de små oplag, det er som branchen alligevel ikke helt tror på vinylen. Men det ser fornuftigt ud nu. Faktisk kommer næsten alt på vinyl.

Nu har Rockuglen eksisteret i næsten 30 år, mens du har set den ene specialbutik efter den anden lukke.

- Det synes jeg personligt er en kedelig ting. København bliver fattigere ved, at de butikker forsvinder. De butikker som startede før Rockuglen er forsvundet i dag.

Er det fordi, at de ikke satsede på at skabe en niche, et specielt udvalg? Udvalget blev simpelthen for bredt, modsat Rockuglen hvor man altid har kunne få de nyeste dødsmetal-plader.

- Det er jeg fuldstændig overbevist om er grunden. En anden grund er at Rockuglen kører som en-mands butik, så man kan holde udgifterne nede. Men den primære grund er, at Rockuglen har specialiseret sig i nogle bestemte genrer. Der ligger også en del historie i denne butik. Alle i Danmark der på noget tidspunkt har dyrket metallen, har et eller andet tidspunkt stiftet bekendtskab med Rockuglen, eller i hvert fald hørt om os.

- Det er skægt at folk næsten forventer at butikken lukker, man møder folk som har hørt om at butikken er lukket. Hvor har du hørt det henne, spørger jeg om. Det ved folk ikke, men de går automatisk ud fra, at vi ikke eksisterer mere, haha. Men det er også store etablerede forretninger, der også må dreje nøglen om. Også i udlandet. Jeg tror at fremtiden vil består af streaming i stedet for downloads, det er i hvert fald det branchen lader til at ønske. Almindelige mennesker vil nok gå den vej. Men der vil altid være folk som vil ha musikken i fysisk form.

Du satser på freaks i stedet for mennesker?

- Menneskelige freaks! Helt klart. Folk som har et specielt forhold til musik, hvor de fleste nok bare vil har noget lyd som kører i baggrunden.Men Rockuglen er jo ikke bare en butik der nogle bestemte produkter, her er også et miljø, musikere mødes, bands sætter sedler op, hvor de søger en trommeslager. Mange bands er blevet dannet i Rockuglen.

- Det er der ingen tvivl om. Man kan også sige at måske er lidt ensomt at dyrke denne ekstreme form for musik. Vi har kunder fra provinsen, som kommer præcis på den samme dag i ugen, uge efter uge, år efter år. Her kan de møde andre og få tips om nye bands og plader. I stedet for at sidde derhjemme, hvor deres omgivelser ikke forstår fascinationen af ekstrem musik. Og kunderne giver også mig tips om hvilke ting der rykker.

Metallens fremtid? Først kom thrash og død, senere i 90'erne kom nu-metallen, og nu er der drone metal...

- Jeg har sagt det mange gange før, men alt er lavet før. Det er svært at genopfinde en genre. Der kan stadig ske noget, når man for eksempel blander elementer fra forskellige genrer. Og jeg tror også, at der kan skabes ny lyd. Men det man ser meget i dag, er at unge bands begynder at spille som gamle bands. Retro-stilen. Du har jo lige købt Nekromantheon, som er nyt band der kører 80'er-thrash-stilen. Det har jeg slet ikke noget problem med, bare man lader som om at man selv har opfundet genren, haha. Men det er skægt med metallen, da eksempelvis dødsmetallen opstod var de fleste enige om, at det max vilde holde et par år. Og den er der stadigvæk, snart 30 år efter.

Men vi ser frem til at Rockuglen kan fejrer sit 30 års jubilæum næste år.


- Ja, nu må vi se hvad vi kan finde på.

(Til orientering pusher Rockuglen ikke kun vinyl, demoer og cd'er samt rock t-shirts, men butikken besidder også et af Københavns største og fornemmeste udvalg af exploitation filmtitler fra mange årtier. Jeg står tit og filmnørder den med min gode ven Heine, tit i heftig diskussion med Kim, der også er filmfreak. Oprindeligt solgte Kim og konen også brugte bøger sammen med musikken, hvorfor navnet Rockuglen. Kom og besøg butikken, der er ikke mange oaser som denne tilbage i byen, hvor man altid får sublim personlig service og gerne en venlig sviner.)

Tjek Rockuglen på Facebook HER!

Og læs første del af interview HER!