Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #72

Populær
Updated
House of Franco #72

I House Of Francos serie om klassiske NWOBHM-albums skriver Jens denne gang om Blitzkriegs 'A Time Of Changes'.

Kunstner
Titel
NWOBHM : Blitzkrieg - A Time of Changes
Label

Den gyldne periode for New Wave Of British Heavy Metal går typisk fra 1977-78 til 1983, hvorfor 'A Time Of Changes' måske ikke helt passer ind i den epoke i metalhistorien. Grunden til, at jeg har valgt at skrive om pladen alligevel, er hovedsageligt, at Blitzkrieg havde alle numre klar til at blive indspillet i 1981, men desværre blev Leicester-bandet opløst lige før de skulle i studiet. Endvidere har NWOBHM-connoisseurerne i Metallica coveret 'Blitzkrieg'-nummeret i en glimrende version på 'Creeping Death'-ep'en i 1984.

Blitzkrieg blev dannet i 1980 og indspillede allerede samme år deres debutdemo med tre numre; 'Blitzkrieg', 'Inferno' og 'Armageddon'. Året efter udkom deres første single, 'Buried Alive' med en ny version af 'Blitzkrieg'. Om det er demo- eller singleversionen af 'Blitzkrieg', Lars Ulrich har hørt, ved jeg ikke. Men begge udgaver er sublime og viser et metalband med kant uden inspiration fra tidligere tiders hårde bluesrock. Bandnavnet Blitzkrieg er også lettere kompromisløst og næsten punk-agtigt (der var faktisk også et britisk punkband med samme navn, der blev dannet i 1981, red.). Man kan måske kalde Blitzkrieg for en møgbeskidt udgave af Diamond Head.

Alle deres tracks fra demoet er også at finde på 1985-albummet, som Blitzkrieg (nu med Mick Proctor fra Tygers Of Pan Tang på guitar) valgte at indspille i 1984, og de er nok de absolut bedste sange på pladen. Specielt 'Blitzkrieg' og 'Inferno' er nogle helt suveræne rå skæringer, hvor Motörheads primale vildskab kombineres med lidt komplekse sager, der leder tankerne hen på Angel Witch og Judas Priest.

Brian Ross' vokal er intet mindre end fantastisk, klart blandt de allerbedste i NWOBHM-genren. Hans rækkevidde er mildest talt imponerende og passer perfekt i det soniske orgie af de fræsende metalguitarer i begge numre. Ross havde i årene mellem 1981 og 1984 sunget i bands som Avenger og Satan. Specielt Satan og deres 1983 LP 'Caught In The Act' burde appellere til Blitzkrieg-fans.

'Pull The Trigger' - et gammelt Satan nummer - er noget mere ordinær, men udmærker sig ved nogle vilde basgange, der næsten når Steve Harris' niveau. Med det gamle demotrack 'Armageddon' kommer Blitzkrieg tilbage på sporet igen. Rob Halfordske skrig fusioneres med et overbevisende Maiden-møder-Priest semi-episk frontal angreb. 'Take A Look Around' har næsten samme klasse.

Den brutale headbanger 'Hell To Pay' sætter tempoet op og viser et band i topform, der må ha blæst folk væk til koncerter i 80'erne. Der er iøvrigt fake publikum på nummeret, taget fra et livealbum med Queen, som en (fjollet) joke fra bandets side. 'Vikings' starter som en halv-akustisk powerballade, hvorefter der kommer fuld strøm på spaden og et omkvæd om vikinger på havet. Lidt cheesy, men det virker.

Titelnummeret er en tung dommedagssag med sprødt, episk guitarspil, temposkift og sublim vokal, der nogle steder lyder som Glenn Danzig! Teksten emmer af social indignation, og viser at Blitzkrieg har lidt mere på hjertet end det gennemsnitlige NWOBHM-band. Pladen slutter fornemt med den hurtige 'Saviour', en næsten speed punk metal-version af Judas Priest's 'Hell Bent For Leather'.

'A Time Of Changes' er et absolut must for alle NWOBHM-fans. Vinylen er nok umulig at opdrive - udover England blev den ganske vist udsendt i Europa af Roadrunner, ligesom der fandtes et fransk tryk - men oplagene må have været relativt små, og priserne i dag er tilsvarende høje. Diverse cd-udgaver (med demo og singler) er desværre også rigeligt pebrede. Kan vi straks få en reissue på lak??

 

'Inferno'