Krigsguden #226

Populær
Krigsguden #226

Jens anmelder nye jyske udgivelser fra Smertegrænsens Toldere og Ærkenbrand på Mastermind Records.

Kunstner
Titel
+ Smertegrænsens Toldere


Smertegrænsens Toldere - S/T ep 7" (Mastermind Records)

Jeg kom fejlagtigt til at skrive, at Århus-bandet udsendte deres debut 7"'er i december i min anmeldelse af deres supporttjans for Night Fever i Pumpehuset i september. Numrene var at finde på bandcamp i julemåneden, men udkom først i fysisk form i sidste måned. Fejl i min klumme? Ja, det sker.

Men det ændrer stadig ikke ved, at Smertegrænsens Tolderes første udgivelse er et velplaceret og brutalt knojernslag i nyrerne. Sanger Mads Stopperup (ex-Cola Freaks) nævnte, at folk havde beskrevet bandet som Carnivore i 'Retaliation'-perioden - bare uden de langsomme passager, og det passer egentlig meget godt. Stilmæssigt er vi over i tidlig 80'er-hardcore punk uden nogen form for breakdowns - hurra! - tilsat lidt crustpunk.

Hvis du synes, at Halshug har sat tempoet ned på deres nyeste album, er der absolut ingen nåde fra disse jyder. Syv vrede kamphundsskæringer på samlet ca. syv minutter uden nogen svinkeærinder. Som de amerikanske soldaters massakre på uskyldige civile i landsbyen My Lai under Vietnamkrigen. Du vælger så selv - modsat vietnameserne - at investere i denne hidsige vinylskive.

Koncerten var iøvrigt femten numre på ca. femten minutter uden pauser. Udover Mads består bandet af trommeslageren Jacob fra Cola Freaks samt Jacob Bredahl (guitarist) fra Hatesphere og The Guv'nors' Jonas Fræer Sørensen på bas.Ærkenbrand - Earthen Head lpP (Mastermind Records)

Ærkenbrand fra Ebeltoft har jeg anmeldt før i min klumme og prøvet - måske forgæves - at beskrive deres lyd som en slags pagan folk/black. Denne gang er jyderne endnu længere ude musikalsk i et nærmest mareridtagtigt messende gotisk paranoiatrip, selvom materialet er indspillet fra 2012 til 2014 i samme periode som tidligere udgivelser som ’Barabtalo's Dream’, ’Ualueria’ og ’Stimager’.

Det er utroligt svært at kaste bandreferencer efter Ærkenbrand, men jeg får associationer til skove og vinter tilsat okkulte menneskeofringer. 'Eathen Head' er både smuk, skramlet og lettere skræmmende. Live har bandet bl.a. folk fra Narcosatanicos med på scenen, dog befinder Ærkenbrand sig et helt andet sted uden for lands lov og ret. Bandet har også rødder i Hahn Kult, der var et eksperimenterende black metal-gruppe, hvis album 'Jydsk Mudder' jeg anmeldte i 2013.

Fans af Arons plader (Morten fra Spids Nøgenhat) og en mørkere, mere kaotisk udgave af David Eugene Edwards' Wovenhand tilsat en syret næsten no wave-æstetik bør klart tjekke Ærkenbrand ud. Et af Danmarks mest unikke og besynderlige projekter som vi kan være meget stolte over. Jyderne har også stor grund til at være stolte over 'Earthen Head', der nærmest er transcendentalt, hvis jeg skal ha' zen-hippiehatten på.

'Earthen Head' er i hvert fald ikke sommermusik, og den årstid er jo slut - global opvarming eller ej. Ærkenbrand er et perfekt soundtrack til den kommende kolde tid, så pas nu på, når du går en tur i Djurslands dunkle og dystre skove.