Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metaldiktator: Metallica - The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited

Populær
Updated
5.98 garage days

Jason Newsteds første udgivelse med Metallica var en EP med covernumre. En tid, hvor bandet var i sorg, men alligevel kæmpede videre.

Kunstner
Titel
The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited
Dato
21-08-1987
Label
Trackliste
1. Helpless
2. The Small Hours
3. The Wait
4. Crash Course in Brain Surgery
5. Last Caress/Green Hell
Karakter
666

I disse dage for 35 år siden udkom Metallicas første udgivelse med bassist Jason Newsted. Cliff Burton døde i trafikulykken i Sverige på vej til koncert i Danmark 27. september 1986. Metallica havde lige været på turné i USA, hvor de varmede op for ingen ringere end Ozzy Osbourne. Dette på ryggen af den populære 'Master of Puppets', hvorfor formkurven rent succesmæssigt var på raketfart i den rigtige retning. Momentet var i fare for at blive standset, og de unge musikere havde hverken styr på deres følelser eller lyst til at sidde derhjemme og dvæle ved tabet af deres bandkammerat.

Så allerede i oktober måned afholdt de prøver med over 40 bassister. Der var navne som Les Claypool fra Primus blandt de håbefulde. Newsted var den sidste, der gik ind til prøve. Han fik jobbet bl.a. fordi han havde lært hele den setliste, de var på turné med før ulykken. Det imponerede Lars Ulrich, da han spurgte ind til hvilke sange han kunne, hvor Newsted kunne sige, at han havde styr på alle dem, de spillede live. 

Både Ulrichs far, Torben, samt Cliff Burtons forældre, Ray og Janette Burton, var tilstede og blåstemplede den unge fløs fra Flotsam and Jetsam, da han blev kaldt ind igen på anden- og tredjedagen for at spille med bandet igen.  

James Hetfield, Lars Ulrich og Kirk Hammett inviterede derefter Newsted til caféen Tommy's Joynt i San Francisco, der stadig er åben i dag, og fortalte ham, at han nu var med i Metallica. Det er nærmest blevet fanfolklore, hvordan han gik på toilettet og fik beskeden og en ung Newsted gik en smule bersærk over nyheden, han godt vidste ville ændre hans liv markant.

Kun 11 dage senere tog Metallica på turné resten af 1986 i USA, Japan og Canada, og tilbage til Europa i 1987, hvor de gav koncert i Falkoner Teatret og Holstebro-Hallen i januar måned. En tid, hvor Jason Newsted i den grad blev offer for de resterende bandmedlemmers sorgproces over tabet af Cliff Burton. Han blev udsat for alverdens mobberier og den unge bassist tog det i stiv arm. 

Derefter i studiet for at indspille EP'en, der fik den mundrette titel 'The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited'. Dette for at undgå, at butikkerne tog fuld pris for en hel plade. Pladen indeholder covernumre af Misfits, Diamond Head, Budgie m.fl. og indvarslede en ny æra for Metallica. I stærk modsætning til hvordan Metallica ellers er i studiet, så foregik det her over nogle få dage. Seks dage i studiet og så var de fem sange fanget på bånd. 

21. august 1987 kunne Metallica så udgive 'The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited', der blev deres første udgivelse med Jason Newsted. Da den blev udgivet var de i Europa, hvor de spillede på en række Monsters of Rock festivaler. Ikke mindst Donington d. 22. august 1987. Der havde de stået for første gang to år tidligere og blive overhældt med pis i ølkrus, samt alverdens andre ting og sager, der blev kastet på scenen. I 1987 var stemningen mere velkommen for bandet, der godt nok spillede et par covernumre den aften på Donington, men pudsigt nok ikke nogle af dem, der lige var blevet udgivet på 'The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited'.

Året efter fulgte '...And Justice For All', hvor Newsteds eneste kunstneriske bidrag var riffet på åbningsnummeret 'Blackened', men hans første smagsprøve på en tur i studiet med Hetfield og resten af Metallica var altså med denne EP, der i mange år var et svært tilgængeligt samlerobjekt. For der i firserne blev 'The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited' udgivet i det oplag, der nu var. Så i 1989 gik butikkerne tør for udgivelsen og den blev en nærmest hellig gral for bandets fans op gennem halvfemserne. 

I 1998 forsøgte Metallica dog at rode bod på dette ved at lave en ny cover-plade. Det blev til dobbeltalbummet 'Garage Inc.', hvor de inkluderede hele den oprindelige 'The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited', samt nogle sjældne b-sider fra andre singler, der heller ikke var til at opdrive på det tidspunkt. I disse dage med discogs.com, Ebay og et hav af andre muligheder for at finde selv de mest obskure udgivelser, kan det være svært at forestille sig, hvor specielt det var, hvis en kammerat havde en single stående, der ikke længere kunne opdrives i de fysiske butikker. 

Ikke desto mindre var 'The $5.98 E.P. – Garage Days Re-Revisited' lige akkurat sådan én udgivelse i mange år. Nu fylder den 35 år og det er over 20 år siden, Jason Newsted forlod Metallica. Tiden flyver, men vi vil alligevel opfordre vores læsere til at smide et nummer som Killing Jokes 'The Wait' på i anledningen. Eller Holocausts 'The Small Hours'. Det er noget af det sidste, hvor man kan høre Metallica være en smule skramlet i studiet. For derefter blev det noget mere poleret i deres ridt mod tinderne.