Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Neofolk-bandet Fire+Ice live på Charlottenborg

Updated
Neofolk-bandet Fire+Ice live på Charlottenborg

Kultbandet Fire+Ice, der er et af de største navne på den esoteriske neofolk-scene, er en sjælden gæst på de skrå brædder. Lørdag d. 3. november giver de deres første koncert i Danmark siden 1998 - i temmelig eksklusive lokaler på Charlottenborg.

Kunstner
Titel
+ Solblot; + Vurgart
Dato
03-10-2012
Genre
Forfatter

Fire+Ice spiller ikke langt fra metal, men bevæger sig i den dystre neofolk-genre, der voksede ud af 80'ernes industrial- og post punk-scener. Genren har et vist publikum i metalmiljøet, hvorfor koncerten måske kan være relevant for de af Devilutions læsere, der ikke kun er metalinteresserede, men som er interesserede i dyster og mørk musik i almindelighed. Eller for de læsere, der kan lide danske Of the Wand and the Moon, hvis fire første album bevægede sig i samme genre.

Bandet, der reelt er et soloprojekt for frontmanden Ian Read, blev dannet i 1991 efter at Read havde sunget med grupper som Current 93, Death in June og Sol Invictus. Reads formål med bandet var i endnu højere grad at udforske engelske, oldengelske og oldtyske folk-sange og finde tilbage til en form for mere oprindeligt udtryk, stadig i en moderne form. De første album bar rigeligt præg af en ikke alt for heldig og i øvrigt temmelig primitiv keyboardlyd, men er den dag i dag stadig stemningsfulde, primitivistiske neofolkklassikere, først og fremmest båret af Ian Reads højtidelige sangforedrag.

Prætentiøst eller fortryllende?

Reads vokal er lidt en hit or miss-ting - nogle hader den, andre elsker den. Personligt er jeg ret begejstret for den, men forstår godt dem, der ikke kan lide den - den ligger hele tiden på kanten til det selvhøjtidelige, og er man ikke i humør til det, er det ulideligt prætentiøst. Er man derimod i humør til det, har det visse fortryllende kvaliteter.Bandet har ingen fungerende hjemmeside, ligesom Read kun sjældent giver interviews eller har nogen offentlig profil. På 21 år er det således kun blevet til 7 album, selvom et nyt - det første i 12 år - angiveligt skulle være til salg til koncerten på Charlottenborg. Måske skyldes dette, at Read ikke er "rigtig" musiker - han er ekspert i ældgamle folkesange, aktivt praktiserende kaosmagiker (øh, ja, det er vist en længere forklaring) og særdeles aktiv inden for asatro miljøer - også der er der en affinitet til metalscenen.

Med tiden har Fire+Ice udviklet en mere raffineret lyd og mere folkpræget instrumentering end de tidlige albums keyboardprægede lydbillede. Det kulminerede på det hidtil mest gennemførte album, 'Birdking' fra 2000, hvor en organisk og mystisk lyd gjorde sit til at placere albummet som et hovedværk i moderne neofolk.I den flotte festsal på Charlottenborg kan det let gå hen og blive en meget stemningsfuld koncert. Med sig som opvarmning har Fire+Ice det tyske neofolksoloprojekt Vurgart og det svenske band Solblot, der til lejligheden har inddraget musikere fra Of the Wand and the Moon. Fire+Ice består af Read, Vurgart samt trommeslageren John Murphy, der har spillet med Death in June, Nico,, The The, The Associates og en milliard andre bands.

Dørene åbner kl. 21, og første band forventes på kl. 21.30. Billetter koster 160,- og bestilles via Bragagild.dk - der vil også være billetter til salg i døren.