Roskilde 2018: Guide til fredagen
PopulærFredag kan du tage lidt Skeletonwitch ind med morgenmaden og tjekke Mike Pattons Dead Cross, Nick Cave og Myrkur, inden Watain og LLNN til sidst får festivalen til at gå helt i sort. På den gode måde!
SKELETONWITCH – Pavilion, kl. 14:00
Fordi: Skeletonwitch er lidt af åbningsband. I 2012 åbnede de Hades-scenen på Copenhell, og dette år åbner de fredagens metalprogram på Roskilde. På Devilution er vi endnu aldrig blevet blæst bagover af amerikanernes ret standardiserede thrash-core, men vi håber da at få en ny på opleveren denne gang. Der er i hvert fald tradition for, at metalkoncerter kan lidt mere på Roskilde, hvor der ikke er alt for mange af dem. Og hvem siger i øvrigt nej til at gnide søvnen ud af øjnene til et band, der kalder sig skeletheks?
For fans af: Devildriver, Goatwhore, Toxic Holocaust.
Pensum: 'Beyond the Permafrost' (2007), 'Breathing the Fire' (2009).
DEAD CROSS – Avalon, kl. 15:00
Fordi: Du har en svaghed for smadret hardcore og/eller for de herrer Mike Patton og Dave Lombardo, der tilføjer deres eget hidsige twist til bandet. Du skal ikke forvente eksperimentalmetal ala deres fælles fortid i Fantômas, men snarere et hidsigt frontalangreb, hvor hele deres selvbetitlede album og ligeledes selvbetitlede EP formodentlig bliver suppleret med lidt hits fra deres tidligere bands.
For fans af: Thrashet hardcore og/eller Mike Patton/Dave Lombardo.
Pensum: 'Dead Cross'. Derefter 'Dead Cross'.
TOUCHÉ AMORÉ – Pavilion, kl. 16:15
Fordi: Amerikanske Touché Amoré indtager Roskilde med særdeles velskrevet emo/post-hardcore, der syder af weltsmertz og catchy melodier. Bandet tog sin begyndelse i 2007 og har siden - med den karismatiske og udleverende Jeremy Blom i front – udgivet fire albums og et par ep'er, hvoraf især 'Is Survived By' fra 2013 står som en lille perle i en genre, der muligvis oplevede sin storhedstid i midten af 00'erne, men stadig har masser af byde på. Og bedre eksempel findes ikke end Touché Amoré.
For fans af: Hopesfall, Poison the Well, etc.
Pensum: ‘Is Survived By’ og ‘Parting the Sea Between Brightness and Me’.
DESCENDENTS – Avalon, kl. 17:00
Fordi: Descendents er et band rig på historie og inspirationskilde for en stor del af nutidens store punk-rock-bands. Lige fra Green Day, NOFX, Blink 182 og Rise Against. Hertil er det en sjældenhed at The Itch, som bandet oprindeligt hed, reelt spiller. Dannet i 1977, har kvartetten efterhånden haft længere pause end de reelt har eksisteret. Ved enkelte stunder har bandet fundet sammen, udgivet musik, turneret og derefter forsvundet igen. Første pause fra 1983 til 1985, medførte ligeledes et skifte i band-sammensætningen og stilart, der efter lidt tumult og endnu et par ændringer siden 1987 har været det samme.
For fans af: Bad Religion, NOFX og Good Riddance.
Pensum: ‘Milo Goes to College’ (1982).
NICK CAVE & THE BAD SEEDS – Orange, kl. 22:00
Fordi: Nick Cave er en af de mest begavede tekstforfattere i nyere tid. Den skarpe læsere vil nok spørge hvad i alverden Nick Cave og hans kundskaber har at gøre med metal, hvortil vi kan svare - mere end man tror! For selvom hans musiske univers langt hen ad vejen bevæger sig i den blødere del af rocken, er hans lyriske univers til gengæld noget mere hårdtslående, hvor tematikker om død, mord, skæve eksistenser, religion og vold udfolder sig på interessant vis.
For fans af: Leonard Cohen, Tom Waits of PJ Harvey.
Pensum: ‘Murder Ballads’ og ‘Skeleton Tree’.
CELESTE – Gloria, kl. 23:30
Fordi: Det franske band Celeste er blevet kaldt mange ting, siden de fandt sammen i 2005 i Lyon. Doomcore, blackcore eller bare hardcore så sort, at det driver ned af væggene med verdens undergang. De har dannet deres egen skole, som siden har inspireret en lang række andre bands, hvoraf især de hjemlige Hexis er værd at nævne. Forvent, at blive banket helt til jords, når de i deres efterhånden ikoniske stil, træder ind på scenen i total mørke med kun lyset fra deres røde pandelamper til at finde håb i.
For fans af: Hexis, The Psyke Project og apokalypsens komme.
Pensum: ‘Misanthrope’ og ‘Animale’.
MYRKUR – Pavilion, kl. 00:15
Fordi: Myrkur har fået styr på tingene siden hendes sidste Roskilde Festival-koncert. Siden sin katastrofale debutkoncerter har Amalie Bruun turneret rundt i Europa og USA, som har givet den danske sangerinde blod på tanden og selvsikkerhed. Hendes seneste shows på dansk jord har været medrivende, veludførte og til tider sublime, hvorfor vi kun kan forvente noget lignende denne nat.
For fans af: Darkher, Deafheaven og Anna von Hausswolff.
Pensum: ‘M’ og ‘Mareridt’.
WATAIN – Avalon, kl. 01:30
Fordi: Man ikke må gå glip af et af de få black metal-bands på årets program. Oven i købet er svenske Watain en af de mest ekstreme livebands, den sorte skandinaviske scene har at byde på. I 2017 gav bandet kun en enkel koncert, men med udgivelsen af deres seneste album ‘Trident Wolf Eclipse’, der udkom tidligere på året, er de for alvor tilbage. Der er mødepligt, når ondskabens band gæster det danske kongerige for fjerde gang nogensinde med deres blodige, beskidte og brændende show.
For fans af: Marduk, Behexen og Taake.
Pensum: ‘Sworn to the Dark’ og ‘Trident Wolf Eclipse’.
BABY IN VAIN – Pavilion, kl. 02:15
Fordi: Den kvindelige trio blander noget velkendt 90’er rock med et ungdommeligt og nyt touch. Baby in Vain udgav deres første fuldlængde sidste år ved navn ’More Nothing’ på New York-selskabet, Partisan Records. Denne plade scorede dem generelt god omtale herhjemme såvel internationalt. De ramte allerede Roskilde Festival i 2013 og har langsomt og sikkert opbygget sig en ret habil fanbase herhjemme. Hvis trioens første 4-5 EP’er lød af Seattle, så lyder ’More Nothing’ snarere af New York, og det giver også fin mening, at de har opvarmet for Thurston Moore’s sideprojekt, ’Chelsea Light Moving’.
For fans af: Grunge, Thurston Moore, Psychic Ills, Bauhaus, Hole.
Pensum: ’More Nothing’ (2017).
LLNN – Gloria, kl. 02:30
Fordi: Vi har længe hypet LLNN, der har rejst sig fra asken efter The Psyke Project. “Sci-fi-hardcore” kaldte vores anmelder bandets debut ‘Deads’, som udkom i april i år, og i projektets udtryk er der også masser af storladen post-metal og politisk harme. Sikkert er det, at musikken bedst egner sig til at blive spillet i de sene aftentimer, og på den konto har Roskilde ikke skuffet ved at programsætte LLNN indendørs og meget sent. Der er god mulighed for at blive blæst omkuld af danskernes intense post-metal, når de lukker også Gloria-scenen fredag nat. Hold dig vågen, og vi garanterer en sand post-metal-hypnose og -apokalypse.
For fans af: Neurosis, Cult of Luna, Hexis, The Psyke Project.
Pensum: ‘Deads’ (2018).