Skænderier giver energi!

Populær
Skænderier giver energi!

Norges måske mest flittige og energiske orkester udsender deres tredje album på blot to år. Og i de kommende uger giver de tre koncerter i Danmark. Vi rapporter fra Spidergawds pladestudie uden for Trondheim.

Kunstner
Titel
Per Borten
Genre
Fotograf
Jens Jam Rasmussen

LER, TRONDHEIM: Sørgården Studio hedder hjemmestudiet hos Spidergawd-frontmanden Per Borten – placeret som en af tre bygninger, der også er hans families slægtsgård (hans forældre bor stadigvæk i nabobygningen) i landsbyen Ler, en halv times kørsel syd for Trondheim. Her har Spidergawd i efteråret indspillet deres nye album, 'Spidergawd III', der er det produktive bands tredje album på bare to år.

- Der var ingen grund til at vente. Skal det være, så skal det være, siger Per Borten, da Devilution.dk gæster studiet i det midtnorske.

- Det er jo heller ikke noget hobbyprojekt det her, og jeg lægger gerne hele hovedet på skafottet med dette album.

Næsten som en koncert

I de seneste mange år har den norske hårde rock-scene budt på solide, højenergiske bands som Turbonegro, Skambankt og Kvelertak. Spidergawd har en ganske anden accent – et særligt sted mellem stoner, retro, blues og tung rock – og fortsætter i den positive tråd fra de foregående plader.   

- Det nye album ligner meget det første album og er mere som liveversionen af Spidergawd. Der er dog kommet mere energi og et større fokus på at lade alle bandmedlemmerne spille sig maksimalt ud, mener Per Borten.

- Vi har selvfølgelig diskuteret, om vi skulle være mere strammere, mere ”amerikanske” i lyden, men det endte vi selvfølgelig med ikke at blive. På den måde er Spidergawd ikke så ”producerede”. Alle har fået lov at spille så meget rundt om sangene, som de har ønsket det. Vi vil ikke lyde som Queens of the Stone Age eller Mastodon. De bruger vel minimum en hel måned i studiet, men sådan fungerer det ikke for os. Uden dermed at sige, at det, vi laver, er sejere end det, de gør, så laver vi nok lidt mere spontan og instinktiv musik. 'Spidergawd III' lyder næsten som en koncert. Vores flittige turneren har også helt klart påvirket den del af processen, tilføjer han.

Fra Coltrane til ZZ Top

De fire Spidergawd-medlemmer har en musikalsk konsensus "i den fælles kærlighed til hippie-musikken, fra John Coltrane til ZZ Top". Men ellers har de vidt forskellige musikalske præferencer.

Per Borten selv, som er sanger & guitarist, elsker især The Doors og Joy Division; bassist Bent Sæther (også i Motorpsycho) er allermest til Dinosaur Jr.; trommeslager Kenneth Kapstad (også i Motorpsycho samt Monolithic m.fl.) sværger til old school metal som Dio, Iron Maiden og Slayer; mens saxofonist Rolf Martin Snustad (lokalkendt fra ska-bandet Hoppalong Knut) helst dyrker ska og jazz.

- Der bliver jo et vældig skænderi, når vi skal spille. Der er meget stædighed, hvor hver holder på sit, så det bliver næsten som en krig, når vi spiller. Men meget af den energi, der findes i Spidergawd, stammer netop fra de skænderier, tror jeg. "Krigen" følger dog ikke med i det sociale, vi har det fint sammen, griner frontmanden.

Og godt for det. For snart kalder den europæiske – og danske – landevej på de spillelystne nordmænd.

Turnéstart i Danmark

Spidergawd, som livedebuterede herhjemme på sommerens Roskilde Festival, åbner deres kommende turné med hele tre klubkoncerter i Danmark: Fredag den 29. januar i BETA, København, dagen efter
ved Aalborgs festival Northern Winter Beat og så den 10. februar i Rytmeposten, Odense.

- Er du til musik som Jimi Hendrix med energien fra MC5, så kom endelig til vores koncerter, og tag en øreprop eller to med, hvis du vil! For tiden, føler jeg, er vi det norske band, der har mest energi, slutter Per Borten.

Og man fristes til at samstemme. Men udnyt nu endelig selv den oplagte mulighed til at tjekke dette tunge, tighte, innovative og meget musikalske orkester ud.

'Spidergawd III' udkommer på fredag den 22. januar og anmeldes i næste nummer af Devilution.