Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Én for alle, alle for én

Populær
Updated
Én for alle, alle for én

Mnemic annoncerede for nylig deres nye line-up – vi har mødt guitarist Mircea Gabriel Eftemie til en snak om bandets fortid, nutid og fremtid.

Kunstner
Dato
17-11-2011
Distributør

Mircea, kan du fortælle lidt om starten på bandet Mnemic?

– Jeg tror, at det var tilbage i årene 1998-2000, hvor der var to bands Behind the Curtain og Mercenary, og jeg spillede guitar i det sidste. Der skete noget med Mercenary og mig, der gjorde, at jeg måtte forlade bandet på grund af, at jeg blandet andet var meget ung, og jeg havde en helt anden musiksmag.

– Brylle - Mnemics tidligere trommeslager - spillede i Behind the Curtain og Rune var vist deres lysmand – Rune var en af mine gode kammerater, og han introducerede mig for ny musik. Det var musik af Meshuggah, Devin Townsend og Fear Factory, hvor jeg selv på det tidspunkt var mere til dødsmetal, men fik så via Rune nye musikalske inspirationskilder i blodet. Jeg ville gerne lave noget nyt musik.

– Jeg vidste, at Rune og Brylle dengang havde et sideprojekt, hvor de jammede sammen og var begyndt at køre en ny stil. En dag skred jeg fra Mercenary og tog hjem til Brylle og spurgte ham, om vi ikke skulle starte et nyt band sammen, og det gjorde vi så. Du kan sige, at det var starten på Mnemic, hvor vi fik en sanger ind og jeg bookede studie ved Jakob Hansen, hvor vi indspillede vores første demo.

Hvilke milepæle er der for Mnemic?


– Vi blev ret hurtigt signet på Nuclear Blast Records, som på det tidspunkt var et stort selskab. Det var nok lidt usædvanligt, at et nyt band som Mnemic blev signet hos dem.

– Lige inden vi skulle udgive vores andet album åbnede vi i 2004 Roskilde på Orange scene. Det var noget jeg havde drømt om lige siden jeg som ung så Deftones på Orange, hvor jeg tænkte, wauw det vil sgu være herrefedt at spille der oppe en dag.  Og det skete jo ved lidt held.

– Vi blev spurgt om vi ville åbne for Metallica i Århus og i udlandet – det var ret stort. Så har vi ikke haft flere milepæle…haha!

Det er også tre ret store ting - du får det til at lyde, som om det kom nemt til jer. Har I ikke arbejdet hårdt for det, eller er Mnemic bare et heldigt band?


– Altså jeg vil sige, at held har rigtig meget at gøre med de muligheder, vi fik. Men jeg arbejder 24/7 med det, og det er noget jeg elsker. Det handler om at være i kontakt med mennesker og om kommunikation, fordi det er jo ikke kun musikken, der skal sælge – det er en forretning. Men ligesom med andre bands har vi også taget vores røvture, men vi var heldige i starten. Jeg tror, at det har noget med den rigtige konstellation af musik og nøglepersoner, som spillede sammen, der gjorde, at vi kom frem til de milepæle.

– Nu har jeg så nævnt de positive ting, men vi har også oplevet negative ting, som har givet os udfordringer. Efter at vi mistede vores forsanger Michael Bøgballe, som også var en nøgleperson i bandet, mistede vi en del fans. Mnemic er ikke det samme uden ham, men siden 2006 har vi fået Guillaume og ham er vi rigtig glade for.

– En anden negativ ting var, da vi tog til USA for at indspille vores tredje album sammen med manden, som har lavet alle Downs plader. Der var et kæmpe pres på os, og mange forventede den næste 'Master of Puppets' af os. For mit vedkommende var jeg også blevet lidt arrogant og tænkte: Ja ja, lige meget hvad vi laver, så lyder det godt, og folk vil elske det.

– Men sådan endte det ikke ud, fordi materialet var ikke særlig gennemarbejdet, forsangeren var skiftet ud og vi havde brugt rigtig mange penge på rejsen og indspilningen. Alt i alt blev udgivelsen af vores tredje album et kæmpe tilbageskridt for Mnemic, og vi levede ikke op til de mange og enorme forventninger. Pladen kunne være blevet meget bedre, men situationen var den, den var. Vigtigst af alt har vi lært rigtig meget, og der har været både minusser og plusser på Mnemics konto.

Er der nogen særlig grund til at I ikke har spillet så meget i Danmark de sidste år?


– Det kan ikke betale sig for os at spille i Danmark, fordi vi har for mange omkostninger. Danmark har ikke være vores stærkeste base – det vil vi gerne lave om på nu – vi vil gerne tilbage og spille meget mere nu. Gang på gang har vi været på røvtur herhjemme, fordi vi ikke har kunnet få det til at løbe rundt økonomisk på grund af at vi blandt andet har en forsanger bosiddende i Frankrig og et crew, der skal betales. Vi har altid gerne villet gøre noget mere ud af vores shows i Danmark, fordi vi har vores rødder her.

– Du kan spørge alle andre danske bands – de tre største byer Aalborg, Aarhus og København er de steder, hvor der kommer flest mennesker. Der kommer ikke nok mennesker til koncerterne i de mindre byer, derfor kan de ikke betale sig for Mnemic at samle bandet for at spille tre shows. Men det vil vi gerne lave om på og spille i andre byer end bare i de tre største byer, som vi hidtil har gjort.

Kan du fortælle lidt om jeres nye line-up?


– Jamen vores nye line-up består af Sanne Salomonsens søn Victor Ray Salomonsen og Brian Larsen fra Vira. Det er to gutter med masser af blod på tanden. Så har vi vores bassist Simone Bertozzi, som vi lærte at kende, da vi lavede en lille headliner tour i april i Italien, hvor han spillede i et af de bands som varmede op. Vi kom rigtig godt ud af det med ham fra starten af. Efter at "Obeasten" skred, var der ikke andre kandidater, så vi skrev lidt frem og tilbage med Simone.

– Vi fik ellers mange forskellige forslag fra blandet bassisten fra både Rob Halford og Cradle of Filth, men rent personligt og musikalsk virkede det som om, at Simone passede bedst, og derfor valgte vi ham. I Danmark kunne vi ikke rigtig finde en bassist, der passede ind, og det var ikke super velovervejet med Simone, men det føltes bare rigtigt.

Hvad forventer du dig af den konstellation?


– Jeg forventer, at vi kommer ud at spille meget mere. De har ikke de store forpligtigelser derhjemme, og de brænder virkelig for det. Alt det sammenlagt muliggør, at vi kan komme mere på tour. Der er et andet og større bidrag fra deres side, og de har ikke prøvet så meget, som jeg har.

Hvordan var hele udvælgelsesprocessen til det nye line-up?


– Faktisk er der en ret personlig vinkel på historien bag udvælgelsesprocessen, og jeg vil godt fortælle dig lidt om det her. Grunden til at der har været et line-up skift er, at jeg for cirka halvandet år siden blev ret ligeglad med bandet og musikken – jeg gik faktisk op i helt andre ting end netop det. Efter udgivelsen af vores sidste plade, var mit liv helt anderledes, end det er i dag.

– Det var nu heller ikke kun mig, der var udbrændt i bandet – de andre var det også – og vi havde alle andre interesser. "Obeasten" gik fra bandet, fordi vi havde for mange stand-in, når én af os ikke kunne spille et liveshow. Og det var kommet dertil, hvor vi mere eller mindre brugte bandet til at rejse og fyre den af i udlandet i weekenderne – det gad "Obeasten" ikke og skred.

– 2011 har personligt været det værste år i mit liv indtil nu, hvor der er blevet vendt op og ned på rigtig mange ting, og tingene er faldet fra hinanden, fordi jeg mistede flere mennesker omkring mig, som jeg holdt af og elskede. I samme periode flyttede jeg fra Aalborg til København, og dermed flyttede jeg væk fra nære venner og de vante omgivelser. Det resulterede i et par vilde måneder med druk og stoffer. Men en morgen vågnede jeg op og tænkte, det her gider jeg sgu ikke mere. Jeg begyndte at skrive meget musik, og brugte det som selvterapi, kan du sige – for at komme oven på igen.

– Jeg har det stadig svært med nogle ting, men processen med at skrive musik har helt sikkert fået mig oven på igen – dog røg Rune i denne periode ud af bandet. Jo mere jeg var sammen med Brian og Victor, fandt jeg ud af, at vi passede godt sammen i Mnemic. Det gjorde, at de kom med i bandet, og vi har allerede skrevet meget musik sammen. Så 2011 har budt på flere store nedture for mig, men nu er det begyndt at blive bedre. Jeg har brugt musikken som terapi til at komme oven på igen, og jeg er rigtig glad for, hvor bandet står i dag.

– Det er Guillaume og jeg, der har taget nogle beslutninger på bandets vegne. Vi har alle skullet tilpasse os hinanden og det er gået fint, fordi vi har nogenlunde samme tankegang. Det var været ret nemt og ikke svært. De nye medlemmer har simpelthen bidraget med så meget energi og glæde. Det har betydet, at jeg selv har fået glæden og energien tilbage.

Hvorfor tror du, at flere mener, at jeres koncert til AMF 2011 var jeres hidtil bedste?


– Det ved jeg sgu ikke…haha! Jeg synes faktisk ikke selv, at det lød så godt, så jeg er lidt overrasket, men jeg er da glad for det. Det har nok noget at gøre med, at vi havde forberedt os, fordi det plejer vi ikke at gøre…haha!

Hvordan forberede?


– Jamen, at man går lidt mere op i det og gøre mere ud af det. Jeg kan ikke forklare det. Men det har nok også noget med det nye line-up at gøre og deres livsglæde og energi. Det har givet blod på tanden til at ville levere noget ordentligt. Før var Mnemic udbrændt, og vi havde brug for en ordentlig indsprøjtning, og det har vi fået!

Og det er ikke længere ligegyldigt at spille?


– Nej nej lige præcis. Det er det eneste, der gør mig glad i øjeblikket – bandet, at være kreativ og spille musik. Det har fyldt mit tomrum ud, og gjort at jeg kunne give det 110 % - det gør mig glad. De andre går lige så meget op i det – vi er blevet en enhed som band. Det må være det, som publikum har kunnet mærke.

Du har fortalt om det, men har du mere at sige til, om det var nødvendigt med nyt blod i bandet for at forblive friske?


– Ja, der var ikke andre måder at gøre det på. Som sagt havde jeg mit livs største nedtur – jeg havde brug for folk omkring mig og nogen at skrive musik med. Det var bare nødvendigt at få nogle nye mennesker med. I august sagde vores trommeslager på et bandmøde, at han ikke længere havde tid til at øve, og om vi kunne indspille med en trommemaskine. Det var sådan lidt hvad?! for vi er jo lidt kendt for at have en god trommeslager, så det forstod jeg slet ikke noget af.

– Det gik så mere eller mindre i sig selv. Vi er stadig kammerater og alt muligt, men at bruge en trommemaskine virkede ikke for et band som os – det gad jeg ikke være med til. Jeg havde også brug for folk omkring mig i et øvelokale og nogen at være kreativ med. To hjerner tænker bedre end en – så det det var livsnødvendigt for både bandet og mig.

Hvad er jeres fremtidsplaner?


– Vi er rigtig godt i gang med at lave en ny plade og vi har rigtig meget materiale. Jeg har skrevet rigtig meget musik med Brian og Victor og det samme har Guillaume også. Det er fedt at vi kan arbejde sammen på kryds og tværs – der har været meget ping pong her i idé- og skrivefasen.

– I februar 2012 skal vi i Antfarm Studio med Tue Madsen, og vi udgiver nyt album i juni med Nuclear Blast Records. Vi arbejder på en Europa-tour i juni, senere en i USA og så tilbage til Europa. Vi håber på, at vi også kan komme til blandt andet Australien. Generelt vil prøve at komme så meget på tour som muligt – også i Danmark.