Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et hulepindsvins bekendelser (2. del)

Populær
Updated
Et hulepindsvins bekendelser (2. del)

Porcupine Tree-frontmanden Steven Wilson taler om sin dybe passion for musik og sit privatliv i anden del af vores interview fra Roskilde Festivalen.

Dato
01-07-2010
Distributør
Fotograf
Jacob Dinesen

På pladeselskabet Tonefloat Records udgiver du/I nogle af de fineste vinyler, der at finde på markedet i dag. Hvordan og hvorfor?

Som årene går møder jeg flere og flere mennesker, der deler den opfattelse, at musik er kunst og ikke bare software og underholdning, både hvad angår musikken og dens udgivelsesform. Det handler i store træk om, at jeg er vokset op med pladerne fra 70’erne og husker at sidde med gatefold-lp'er og lytte til musikken samtidig med at læse teksten eller bare studere coveret. Så min forestilling om musik er i høj grad forbundet med den erfaring, og jeg synes, det er den måde, musik skal præsenteres på som et stykke kunst man kan holde af i årevis. Jeg ved, jeg er lidt gammeldags, men bare det at se nålen bevæge sig hen over pladen er en oplevelse i sig selv. For mig som pladesamler er pladerne at sammenligne med kunstværker.

Hvordan begyndte dit samarbejde med Charles fra Tonefloat Records?

Charles er en gammel fan af Porcupine Tree, som tog kontakt til mig. Han havde startet sit eget pladeselskab, og vi udgav som det første en 7" sammen med The Use of Ashes. For omkring fem år siden genoptog Charles vinylproduktionen med den vision at fremstille udgivelser i højeste kvalitet. Sammen med designeren Carl Glover prøver vi for hver udgivelse at nå nye standarder. Indpakningen må gerne være vild og anderledes, vi forsøger hele tiden at få nye idéer, og intet er umuligt.

Musikkøberne skal have en oplevelse, og det er rent faktisk muligt at få folk til at købe noget, der er relativt dyrt, fordi de deler den samme glæde ved en flot udgivelse. Selvfølgelig er der mennesker, der synes det er urimeligt, fordi de er blevet vant til at give ti dollars for en plade eller bare kan downloade den gratis fra nettet. Unge mennesker i dag kender ikke til andet, men det er en holdning, der gør mig vred, når jeg støder på den. Ti dollars for noget, der har taget mig et år at lave?! Er det rimeligt? Det synes jeg ikke. Jeg prøver på at uddanne folk til at have en anden holdning, men det er svært.

Det lader til, at musik er hele dit liv. Hvem er Steven Wilson, når han ikke er i studiet, på tour, eller skriver musik?

Så lytter jeg til musik og samler på musik. Jeg kan også godt lide at se film og læse bøger, men helt ærligt, når jeg ikke selv spiller musik, så lytter jeg til det. Det er min passion så vel som min karriere.

I dine udgivelser spiller familiefotos en stor rolle. Har du overhovedet tid til at se din familie eller være social i det hele taget med alle de projekter, du har gang i?

Jeg er hverken gift eller har børn, men for nylig flyttede jeg tilbage til den by, jeg kommer fra, og mine forældre bor kun fem minutter væk. Jeg går en tur i på en times tid hver morgen, inden jeg begynder at arbejde, så jeg ser dem tit. Min far har desuden været en smule syg på det sidste. Min bror bor også tæt på, og han har heller ingen børn, så det er sådan set stadig bare min far, min mor, min bror og mig.

Jeres tour slutter med to eksklusive koncerter. Hvad skal der ske bagefter?

Ja, vi spiller to koncerter, som begge er "An Evening With"-koncerter, en i New York og en i London. Det vil blive koncerter, hvor vi spiller gammelt materiale, som vi aldrig har spillet med Gavin før. Første set af koncerten vil være 'The Incident', mens andet set vil indeholde omkring 50 minutter med gammelt materiale. Efter de to koncerter holder Porcupine Tree pause i et år.

Vi har arbejdet konstant i to år med 'Incident'-albummet, så nu er det tid til en pause. Jeg selv er allerede gået i gang med at arbejde med materiale til mit andet soloalbum. Derudover arbejder jeg på et nyt Blackfield-album og et projekt med Mikael fra Opeth. De andre medlemmer af bandet vil gå i gang med soloalbums eller projekter med andre musikere, og så vil vi mødes igen, forhåbentlig med ny energi og inspiration fra vores forskellige projekter, og så tror jeg, vi vil lave noget lidt anderledes næste gang.

Er der nogen tidsplan i forhold til de forskellige projekter, du arbejder på?

Der kommer helt sikkert ikke noget ud i år, men i begyndelsen af næste år vil det tage form, og så vil udgivelserne komme i løbet af året. I hvilken rækkefølge kan jeg ikke sige noget om endnu.