Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco Special - Voivod!

Populær
Updated
House of Franco Special - Voivod!
House of Franco Special - Voivod!
House of Franco Special - Voivod!
House of Franco Special - Voivod!
House of Franco Special - Voivod!

Jens Franco talte med trommeslager Michael "Away" Langevin fra Voivod under Roadburn Festivalen, hvor bandet opførte hele deres legendariske 'Dimension Hatröss' album. Away også en anerkendt tegner og manden bag al Voivods artwork.

Kunstner
Titel
Voivod : Michel "Away" Langevin
Dato
14-04-2012
Fotograf
Jacob Dinesen, Scott Heller

Tak for et fremragende show i går. Det var virkeligt godt.

- Mange tak.

I opførte hele 'Dimension Hatröss' albummet på Main Stage...

- Det var noget af en oplevelse. Det har vi aldrig gjort før. Der var flere numre vi aldrig har aldrig har spillet live før. Et stor opfordring! Koncerten i torsdags var mere et retrospektiv sæt. Efter 'Dimension Hatröss' valgte vi at spille en 20 minutters version af 'Jack Luminous', hvilket også var en stor udfordring.

Jeg så Voivod første gang i 1987 i København på 'Killing Technology' touren.
..

- Yeah. Sammen med Kreator.

Lige præcis. 'War and Pain' og 'Rrröööaaarrr' pladerne var mere rendyrket thrash metal, men med 'Killing Technology' tog bandet en ny retning. Man kan sige at med 'Dimension Hatröss' blev "Voivod-lyden" endeligt etableret?

- Ja. 'Dimension Hatröss' var kulminationen af hvad vi kunne opnå rent teknisk. Bagefter prøvede vi at gøre musikken mindre kompliceret. Lidt tilbage til rødderne. Albummet var højdepunktet i progressiviteten i vores karriere. Det var et vendepunkt for os. Efter et par succesfulde musik video kom vi på et stort selskab med 'Nothingface'.

Med 'Dimension Hatröss' skiller jer væsentlig ud fra andre thrash metal i den periode.

- Ja, jeg kan komme ikke på andre end Celtic Frost.

Var I inspireret af Celtic Frost? (Tom G. Warrior var faktisk til stede under Roadburn 2012, red.)

- På en måde. Vi tourede USA i 1986 med Celtic Frost med 'Rrröööaaarrr' and vi blev gode venner. Måske har vi inspireret hinanden.

Jeg så også Voivod to gange til Roadburn 2011. I har aldrig spillet til Roadburn festivalen før, og nu har I spillet her fire gange?

- Yeah! Og forhåbentlig bliver inviteret igen. Måske med 'Killing Technology' næste gang, det ville være fantastisk. 'Forgotten in Space' har været en del af vores sæt i mange år. Det ville være interessant.

Jeg synes Voivod passer perfekt til Roadburn, og i år var I kuratorer på festivalen?

- Vi fik lov til at vælge 15 bands. Sidste år vidste vi ikke, om vi ville passe ind i programmet, men folk tog rigtigt godt imod os. Så godt at vi i år blev kuratorer. Og da folkene festivalen er meget åbensindede, valgte vi at præsentere en masse forskellige musikalske udtryk. Anekdoten f.eks. og genrer som doom, crustpunk, progressiv metal og soundtrack musik. Jeg så mange forskellige bands i går, som alle leverede fremragende koncerter. Og jeg mødte et original medlem fra Cactus. Suveræn festival!

Det sidste band jeg så i går var Doom. De var eminente.

- De var højdepunktet indtil nu for mig. Vi så Doom til Maryland Death Fest, og fortalte Walter (Roadburn-top booker, red.) at vi var nødt til at ha' dem i programmet. Doom var ikke sikre på, at de passede til Roadburn. De er ikke et sludge-band, men alle elskede dem, og der var stopfyldt til koncerten.

Jeg har lagt mærke til, at du har et meget lille trommesæt sammenlignet med andre metal bands. Sådan har det ikke altid været?

- I 80'erne havde jeg et stort trommesæt med dobbelte stortrommer. I løbet af årene pillede jeg flere og flere ting fra. I 90'erne endte jeg op med et i stil med det, jeg bruger nu.

Er der en speciel teknik, som du bruger, siden du har en massiv trommelyd? Det er selvfølgelig praktisk, hvis man har en mindre tourbus.

- Jeg er glad for, at du nævner det med den massive lyd. Jeg har tit tænkt på det. I midt-90'erne var vi en trio og mere et undergrundsband, som spillede mindre steder og tit opvarmede for andre, hvor trommesættet stod i hjørnet af scenen i stedet for i midten. Hvorfor det var praktisk med et mindre trommesæt.

Til Roadburn 2011 var det første gang, jeg så Chewy på guitar. Det må ha været en stor udfordring for ham, da Piggy var en så ikonisk del af Voivod. Han klarede det virkelig godt.

- Jeg ved det. På mange måder er han som Piggy, et beskedent menneske og et musikalsk geni. Det var svært for os at finde en, der var lige så talentfuld. Men faktisk så anbefalede Piggy ham, før han døde. Han var i et andet canadisk band, Martyr, med sin bror. Et meget teknisk band. De eksisterer stadig. Chewy var i øvrigt en god ven af Blacky.

Fra starten af lavede du al artwork for Voivod...

- Faktisk lavede jeg Voivod artwork før bandet blev dannet. Jeg ville tegne for 'Heavy Metal'-bladet, det var min store ambition. Jeg startede konceptet og karaktererne. Da vi formede bandet i januar 1983, talte vi om at tage mit koncept og artwork og gøre det til en del af musikken.Jeg ved, at du var meget inspireret af det franske band Magmas album covers...

- Ja. De havde også et koncept omkring deres egen planet. Christian Vander var manden, som skabte konceptet, og jeg kopierede faktisk noget af hans kunst. Så jeg blev en slags 'Christian Vander of Metal', haha.

Har du set sci-fi animations kultfilmen 'Fantastic Planet' fra de tidlige 70'erne?

- Ja for fanden! Tegneren der lavede designet, Roland Topor, er en af mine aller største helte sammen med instruktøren Rene Laloux. Jeg elsker alle hans film. Han har lavet en som Mobius tegnede, 'Time Masters'.

Mobius er desværre lige død...

- Jeg ved det. Det er meget trist. 'Fantastic Planet' er min favoritfilm sammen med 'Heavy Metal'.

Din vision som tegner kan minde om 'Fantastic Planet'. En post-apokalyptisk fremtid. Robotter. Dehumanisering. Maskiner.

- Absolut. Min vision er en blanding af 80'er-cyberpunk og crustpunk. Frygten for atomkrig. Science Fiction. Min store bekrymring har altid været a-våben.

Vi har nogenlunde samme alder. Da jeg var teenager, var jeg meget paranoid omkring fremtiden og atomkrigstruslen. Der var den kolde krig. Reagan. Thatcher. Rusland. Missiler. Jeg var overbevist om, at verdenen ville blive udslettet i løbet få år, der i begyndelse af 80'erne.

- Jeg havde nøjagtigt de samme betragtninger og frygt som dig. Vores debut album, 'War and Pain', reflekterer mine tanker omkring hvordan atomkrig ville være i fremtiden.Den tids vigtigste sci-fi-film var 'Mad Max 2 - The Road Warrior' og 'Escape from New York'...

- De film havde et stort indflydelse på Voivod. Faktisk kopierede vi nogle ting fra 'Mad Max 2'-soundtracket til 'Killing Technology'. Brian May fra Queen lavede dele af 'Mad Max 2'-soundtracket.

I var også inspireret af britiske crustpunk-bands?

- Meget. Discharge, Conflict og Doom som vi inviterede til dette års Roadburn. Doom var som sagt min favorit koncert i år. De kom og besøgte min udstilling i dag på Gus Van Dijk i Tilburg. Jeg er kæmpe af fans af deres og fik taget fotos med dem. Jeg inviterede også Discharge til festivalen, men de kunne desværre ikke komme.

New Wave of British Heavy Metal?

- Absolut! Iron Maidens debut er stadig min favorit metal plade. Og deres album covers er også en stor inspiration. Og bands som Venom og Motörhead.

Krautrock? Progrock? Spacerock?

- Klart! Hawkwind! Faust. Can. Mit favorit krautrock band er Van der Graaf Generator. De blev gendannet for nyligt og jeg skal se dem i juli for første gang. Jeg var for ung i 70'erne, da de besøgte Canada. Jeg glæder mig helt vildt! Progrock. Jeg holder meget af Rush og deres 70-er-plader. Vi turnerede med dem for nyligt og de er stadig gode. Jeg holder også af postpunk som Killing Joke, der spillede her i år.

Den canadiske metal scene i begyndelsen af 80'erne? Jeg lavede et interview sidste år med Anvil.

- De var det allerførste metal band, som kom op nordvestlige Canada. De besøgte vores by, Jonquiére i Quebec, og spillede i en uge – to gange om dagen – på diverse barer og klubber. Voivod spillede med Anvil i 2010 og Lips kunne huske os. "Ja, I knægte var der hver eneste aften i første række!". 30 år senere! Jeg har stor respekt for Anvil. Vores første større koncert var som support til Exciter, og vi spillede med dem sidste år. Det var fantastisk. Andre bands var Razor, Slaughter, Dead Brain Cells. Der er en virkelig god teknisk dødsmetal scene i Montreal i øjeblikket.

Voivod 2012. I er her men uden et nyt album eller et selskab?

- Vi har lige indspillet et album. Og på mandag tager vi tilbage for at mixe det.

Nogen titel?

- Måske 'Target Earth'. I går spillede et nyt nummer med den titel. Forhåbentlig kommer det ud til sommer, så vi kan turnere Europa igen i efteråret. I øjeblikket snakker vi med diverse pladeselskaber.

Der er snart 30 års jubilæum for Voivod.

- Næste år. Vi vil prøve at gøre det til noget helt specielt. I øjeblikket er Sam Dunn, som lavede 'Metal: A Headbanger's Journey', i gang med at lave en Voivod-dokumentar. Han er her til Roadburn med sit crew. Vi håber at, dokuen er klar til næste år.