Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Klar til dansk doom igen

Populær
Updated
Klar til dansk doom igen

I anledning af genudgivelser af Saturnus' første udgivelser fangede vi frontmand Thomas A.G. til at fortælle en del om "gamle dage" samt vigtigt nyt om, at en ny plade er under udarbejdelse.

Kunstner
Dato
24-09-2010
Label
Distributør
Genre
Fotograf
(fra bandets myspace)

Da Saturnus har eksisteret ganske længe, så passer flere af spørgsmålene fra "Hvor blev de af"-artikelserien ganske glimrende, så det blev med inspiration i disse, at interviewet tog sin drejning samtidig med at der kom lidt fokus på det netop genudgivne skiver og fremtiden for bandet.

Hvordan blev bandet dannet?

- Saturnus blev dannet i 1993 af Brian Hansen og jeg. Det var en egentligt bare et navneskift fra et band, vi havde på daværende tidspunkt og som hed Asesino. Stilen i Asesino fra 1991 var dødsmetal, og da vi valgte at ændre stilen til doom, syntes vi også, at det var nødvendigt med et nyt navn - så deraf Saturnus. Meget kort fortalt, det er jo også ret mange år siden, så hjernen er jo også blevet de år ældre.

Hvor mange demoer og lignende udgav I før debutalbummet?

- Det blev til 2 demoer, hvor den første demo blev lavet, fordi vi skulle medvirke på 'Fuck You We're From Denmark' Vol. 3.

- Den anden demo blev optaget i Soundscape studio og havde 6 numre. Det er de samme numre og optagelser, som vi senere udgav på 'Paradise Belongs to You'. Senere gik vi i studiet igen for at indspille 3 sange yderligere, så pladen blev komplet.  'Paradise…' er faktisk demobåndet med tre nye sange.

Hvad har været den største oplevelse med bandet indtil videre?

- ROSKILDE; det kan ikke diskuteres! Den energi der var i det telt i 1997 er aldrig blevet gengivet siden, men vi har rigtig mange gode oplevelser i bagagen. Blandt andet fra Moskva, og vores Europa-tour i 2008 var også en fantastisk oplevelse, men Roskilde er og bliver det største for os.

Hvad tror du er årsagen til, at Saturnus har haft så mange medlemsudskiftninger?

- At jeg er en idiot at arbejde med, hehe...

- Jeg tror, at grunden til det, er at ambitionerne har været for forskellige med jobs, børn osv. Med det mener jeg den nye store udskiftning her for nyligt, men ellers ved jeg det ikke. Måske er stilen for langsom og kedelig?

Ses du stadig med nogle af eks-medlemmerne?

- Ja, det gør jeg. Blandt andet Nikolaj som spillede trommer på ’Veronika Decides to Die’. Han har fået øvelokale lige over for os, så ham slipper man ikke for, hehe. Jesper hjalp os sidste efterår, da vi spillede tre koncerter i Spanien og Irland. Men ellers har jeg ikke så meget kontakt med de andre, men vi mødes da rundt omkring. Den eneste jeg ikke snakker med er Kim Larsen, og det kommer jeg heller aldrig til.

NYDER AT HØRE SINE EGNE SKIVER

De tre netop genudgivne udgivelser med jer kan sagtens kaldes klassikere - hvordan ser du selv på dem, har de en særlig plads i dit hjerte?

- Alle vores plader har en speciel plads, men jeg vil især fremhæve 'Paradise Belongs to You'. Det var vores første plade, og det er jo altid noget stort. Det er også den plade, der har mit yndlingsnummer, som er 'I Love Thee'. Genudgivelsen er ret speciel, fordi hele Roskilde-koncerten fra 1997 er med som bonus cd - det er sgu da stort!

- 'For the Loveless Lonely Nights' og 'Martyre' betyder også meget for mig. Generelt er alle vores plader mine små børn. Jeg elsker at høre dem. Jeg synes, at det er et vigtigt kvalitetsstempel, at man selv kan gå og høre sin egen musik, og holde af det som var det andres musik. Det er også en arbejdsmetode jeg bruger i sangskrivningen. Jeg skal sgu kunne lide det, jeg laver, mere end 100%, før det virker.

Hvor store er I udlandet, hvis du selv skal sige det?

- Rimelig store i undergrunden - vi trækker jo ikke de store venues, men jeg syntes, at vi gør det godt. Vores Europa-tour var over al forventning med hensyn til publikumsantal. Der var da udsolgt i Paris på det sidste show i en klub på størrelse med Stengade 30, og 400 personer i Belgien og Holland er sgu meget godt ?

Er der en historie, som du tænker tilbage på med et "vi har sgu været nogle crazy motherfuckers" og et smørret smil på læben?

- Ja, det er der sgu! Vi skulle spille tre shows i Schweiz i november 1999, hvor at alt skulle gøres så billigt som muligt. Det resulterede i, at vi lejede en gammel spand af en Nissan, som ikke kunne køre en dag over 100 km/t. Den var total utæt, så det stormede nærmest inde i bilen. Vi blev totalt syge alle sammen undervejs, og de, der ikke blev det, blev syge, da vi kom hjem. Så er der satme langt til Schweiz - 23 timer husker jeg, at det tog at køre derned. Og så med tanken om, at man også skulle hjem igen. Det var sgu lidt crazy.

- Der er jo rigtig mange historier, vi havde også en periode, hvor vi skulle løfte Brian op i luften. Her mener jeg et helt band, der vælter rundt med Brian løftet i strakte arme, mens der blev råbt op om alverdens ting og sager. Det var på steder lige fra luksushoteller til snuskede barer og på gaden generelt.

NYT PÅ VEJ TRODS ÆNDREDE TIDER

Hvordan synes du metalmiljøet, og det at være i et pladeudgivende band har ændret sig gennem årene?

- Det at udgive plader har ændret sig ret meget i form af økonomi. Man kan godt mærke, at der også er finanskrise i pladebranchen, så vores budget til indspilning osv. er væsentligt lavere end for bare 6 år siden - så jo; det har ændret sig.

- Miljøet generelt har ændret sig ret meget, der er mange flere koncerter, flere bands, og vigtigst af alt, mange flere danske bands, der udgiver plader og kommer ud og spille på verdens scener og viser Dannebrog. Det er sgu da stort! Det mener jeg, at vi skal være stolte af, om det er Volbeat, The Burning eller noget helt tredje er lige meget. Fælles er jo, at det er dansk.

Hvad er Saturnus' fremtidsudsigter?

- Fremtiden byder på pladeudgivelse i starten af det nye år og masser af koncerter både herhjemme og i udlandet. Vi arbejder allerede nu på en tour med et større udenlandsk navn, så det hele tegner rigtig godt for os. Nu handler det bare om at komme i studie og få det sidste ned og pudse lidt her og der. Så er vi sgu klar igen til at servere doom på den danske måde.


Mens vi venter på nyt fra Saturnus og flere koncerter, kan man passende dvæle ved, da bandet fejrede udgivelsen af comeback-albummet 'Veronika Decides to Die' på Stengade.