Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

"Folk vil slås med mig"

Populær
Updated
"Folk vil slås med mig"
"Folk vil slås med mig"
"Folk vil slås med mig"
"Folk vil slås med mig"
"Folk vil slås med mig"
"Folk vil slås med mig"
"Folk vil slås med mig"

Megadeth var i sidste uge forbi København. Vi fik en snak med Dave Mustaine om deres nyeste line-up, valget af sætliste og de belastende typer, der gerne vil slås med Mustaine, fordi han er kendt.

Kunstner
Spillested
Dato
02-08-2017
Distributør
Genre
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter

Det er mig en ære at møde dig, så tak for tiden til en lille snak med Devilution. I har nu turneret med Dystopia i næsten to år med det nye line-up. Hvordan synes du, det fungerer med jer fire i bandet?

Ja, vi har turneret i næsten to år med dette lineup, og det har været fedt. Det startede med, at Chris (Adler) fra Lamb Of God hjalp med at anbefale os Dirk (Verbeuren, trommeslager). Det var fantastisk, for jeg vidste ikke, hvem Dirk var, og han passer perfekt ind i bandet. Vi kommer rigtig godt ud af det med hinanden, og for folk, der ser os med det nye line-up, rammer han essensen af Gar Samuelsson, vores første trommeslager. Den der jazzede skæve approach, som virker virkelig godt med vores stil, fordi musikken blev skrevet med en jazzet indgangsvinkel, så hvis trommeslageren spiller med en stiv, låst tilgang vil det ikke fungere. Der vil gå mange af de små nuancer og særheder tabt i alle polyrytmerne.

Jeg så jer på Copenhell sidste år, så kan godt se hvad du mener med, at han giver en større dynamik i lydbilledet ...

Ja, og så er han heller ikke så ung længere ...

I forhold til Copenhell-koncerten, så har jeg set jer et utal af gange siden 1997, og jeg har altid haft en oplevelse, at I så at sige bare var fire fyre, der giver den gas, uden nødvendigvis at gøre så meget ud af det visuelle element. På Copenhell havde I dog medbragt både visuelle præsentationer og videoer til primært de nye numre. Hvad er jeres tanker bag det, og kunne I finde på at implementere mere af det, også til nogle af de ældre numre?

Det afhænger af, om vi er headlinere eller ej. Der er desværre ingen videoer i aften, fordi stedet er for lille til det, så det afhænger også meget af venuen. Hvis vi ville, kunne vi nok godt have klemt det ind.

Ok, men er det noget I påtænker at gøre mere ud af? I lavede fx 'Poisonous Shadows'-videoen som en 360-graders-video med stryger-sektion ...

Du tænker på virtual reality-videoen?

Ja, lige præcis.

Ja, det var sådan set ikke kun 'Poisonous Shadows', vi inkluderede seks sange i samme setting. Det var rigtig sjovt for os at lave det, lidt tricky, fordi vi ville spille nogle numre, vi aldrig havde spillet live, synge dem på samme tid og så at skulle være opmærksom på kameraet på én gang. Da vi spillede, var der situationer, hvor jeg var ved at glemme teksterne, fordi jeg blev så grebet af optagelserne, så det var lidt udfordrende.

Hvis vi skal snakke lidt om sætlisten, så har I altid haft klassikere, der går igen til de fleste af jeres koncerter. Det er på ingen måde nogen kritik, for de sidder altid lige i skabet, men som en ældre fan ville jeg også elske at blive overrasket med andre numre i ny og næ, fx 'Mary Jane', 'Five Magics', hvad som helst fra 'The System Has Failed', you name it. Hvordan bliver I enige om, hvad der skal på sætlisten, og kunne I finde på at tænke ud af boksen, fx en tour med mindre spillede sange fra bagkataloget?

Sætlisterne laver vi meget henad vejen på turnéerne. Hver uge tilføjer vi noget nyt til sætlisten. Noget af det vigtige er, at Kiko spiller mange af soloerne. Jeg kender jo sangene, det samme med Dave, og Dirk kommer hurtigt ind i numrene, men for Kiko er det mere omstændigt at komme ind i numrene. Vi har 200 sange i vores diskografi, og der vil altid være folk, der siger: 'hvorfor spiller I ikke den og den?', men man kan ikke gøre alle glade. Der er jo også meget ældre materiale i sættet, så det er meget smag og behag.

For at tale om noget andet, så har det altid slået mig, hvor stor en rolle politik spiller i Megadeths tekster. Man kan bare se på jeres senere albumtitler som 'United Abominations', 'Endgame' eller 'Dystopia'. Hvordan vil du sige, at den aktuelle politiske situation i USA er afspejlet i teksterne, og hvor vigtigt synes du, det er for jeres fans at lytte til de politiske budskaber i Megadeth?

Jeg synes, teksterne er meget vigtige. I mange bands er teksterne kun vigtige for sangeren, og man ved ikke rigtig, hvor afgørende en betydning teksterne har, før du rejser til lande, der ikke taler dit sprog, og de så har lært dit sprog via dine tekster. Jeg erindrer adskillige gange, hvor fans har fortalt os, at de har lært engelsk ved at lytte til heavy metal, især her i Europa, i Sydamerika og i Asien. Face it, indtil for måske 15 år siden var det eneste engelsktalende program, der blev vist i hele verden, 'Baywatch'.

Noget andet er, at jeg ved, du er vokset op som Jehovas Vidne, og nu er du blevet genfødt kristen. Vil du sige, det spiller en rolle i forhold til Megadeth?

Det har ikke noget med Megadeth at gøre. Folk gjorde meget ud af det i starten, men for mig er det personligt, en privatsag. Lige så personligt, som hvorvidt man putter mælk og sukker i sin te. Jeg foretrækker min kaffe sort, fuck det. Det ændrer ikke på musikken. Der er visse personlige ting, jeg undgår, men det er bare en del af min tro, og hvad der føles rigtigt. Hvis der er en risiko for, at nogen kan blive såret, så involverer jeg mig ikke.

I vandt jo for nylig en Grammy, og du har også tidligere modtaget to Golden God-awards. Hvad betyder det for dig? Er det bare trofæer på hylden, eller har denne anerkendelse en større betydning for dig?

Det er selvfølgelig rart at blive hædret, og ja, det var en ære at modtage de Golden God-awards. Jeg vandt også en Classic Rock-award for nylig, den havde jeg nær glemt, der er så mange af dem. Men de betyder alle noget. Jeg lavede også et interview for et par dage siden, hvor intervieweren kaldte grammyen et shitty lille trofæ, og jeg tænkte bare, “Fik du lige dig selv til at lyde som en idiot?”. Det er ligesom at sige, at det olympiske trofæ bare er en dum lille medalje.

Apropos anerkendelsen, så har Megadeth været igennem meget siden starten, opture og nedture, gennembrud, skiftende line-upper og så videre. Kan du fremhæve nogen særlige øjeblikke i karrieren, som for dig har en særlig stor betydning?

Ikke rigtigt, jeg synes der er masser af højdepunkter, så vil ikke umiddelbart fremhæve nogen. Vi har alle vores opture og nedture. Falder du ti gange, skal du også rejse dig ti gange, ellers er du på røven. Jeg har bare aldrig været typen, der giver op. Aldrig.

Vi snakkede tidligere om at spille i ikke-engelsktalende lande. Om det er min hørelse, skal jeg ikke kunne sige, men siden I udgav 'Youthanasia', har jeg indtil for et par dage siden altid troet, at du i 'Reckoning Day' startede det ene omkvæd med "Ain't got no regrets". Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men uanset hvad har jeg studset over linjen. Jeg tænkte derfor på, hvad dine tanker er om fortrydelser, og om du har nogle ting, du fortryder?

Det afhænger af personen, du spørger. Fortrydelse er at ønske, man ikke havde gjort noget, eller at ønske, man havde handlet på et tidspunkt, hvor man ikke handlede, og jeg føler mig meget tilfreds med det sted, jeg er i livet nu.

De folk, som jeg har såret igennem livet, har jeg redet trådene ud med. Det er faktisk ret svært, det der med at gå hen og sige “Hey, jeg smadrede dit vindue og stjal din guitar.” Og det første, de tænker, er: "Jeg dræber dig, og så ringer jeg til politiet, og så dræber jeg dig igen!" Det kræver et vist mod både at kunne erkende, at man har gjort noget forkert, og på den anden side at kunne tilgive dette.

Jeg synes også det er vigtigt for vores fans at vise, hvordan vi håndterer tingene, for Dave Ellefson sagsøgte mig jo for 18,5 millioner dollars og tabte. Hele internettet ydmygede os, og jeg tænkte, at det måtte der sættes punktum for, for Dave er min bror, og det er uheldigt at dette skulle ske. En dag, jeg fløj hjem fra Dallas til Californien, havde jeg en transfer i Phoenix, hvor Dave boede, og så ringede jeg bare til ham og spurgte, om han ville mødes over en middag. Vi mødtes, og han sagde ligeud, at den dummeste ting, han nogensinde havde gjort var at sagsøge mig, og han var så ked af det. Jeg tilgav ham, og det var så enkelt, det krævede bare ordene, at jeg tilgav ham. Flere folk skulle gøre det. Der sker så mange ting i øjeblikket i musikverdenen med kampe mellem bandmedlemmer og dårlige hjemmesider, der kun gør situationen værre og får bands til at gå i opløsning. Det er super med alle jer medier, der promoverer musikken med respekt for kunstnerne, men hvis der er tale om hjemmesider, hvis eneste formål er at udstille kunstnerne, så er det ikke fair, og jeg synes ikke, det hører hjemme i metalmiljøet. Ligesom 'Fluernes Herre', hvor alle ender på en øde ø og ender med at bekrige hinanden.

Ja, det er dejligt at se, at Ellefson og dig igen er samlet. I dag glemmer man nærmest, at der har været en periode, hvor I har været adskilt.

På trods af alle de hårde ting, folk siger om mig, så er jeg altså ikke en svær person at komme overens med. Jeg er rimelig straight-forward. Jeg elsker Dave. Han er ikke min bedste ven, det er min søn, sådan skal det nu være. Dave spurgte, om jeg ville være hans best man, og jeg sagde nej, for det syntes jeg, hans bror burde være. Hvilket jeg er rigtig glad for i dag, for hans bror døde af kræft for nylig. Det kan man jo ikke forudse, så det var rigtig godt, hans bror fik den ære.

Nu har du altid udadtil været meget fokuseret på musikken, men privat har du både kone og to børn, som i øvrigt også selv spiller musik. Derudover er der sikkert også en del, der ikke er bekendt med, at du også har sort bælte i taekwondo.

Jeg har tre sorte bælter faktisk. To i taekwondo, et i karate.

Hvordan holder du træningen ved lige?

Jeg har en ven her i Danmark, der er verdensmester i kickboxing. I nogen lande tager jeg noget security med, hvis jeg føler behov for noget work-out. Ofte er det bedste selvforsvar bare at vende om og gå den anden vej. Nogen ville kalde det at være en pussy, men jeg vil bare ikke have problemer med nogen. Nu hvor jeg er kendt, kommer folk nogle gange hen og vil have mig til at slå på dem, så de kan sagsøge mig, hvilket er fucked. Jeg ved ikke, om det er det samme her. Folk, der kommer hen til mig med fingeren fremme og råber: “Hey fuck you!”, åh, hvor kan det pisse mig af!

Siden du startede, har miljøet selvfølgelig ændret sig en hel del. Hvordan vil du sige, det er anderledes, i forhold til hvad nye bands har af muligheder for at bryde igennem, og hvordan vil du sige, I hjælper upcoming bands?

Vi har nye supportbands med hele tiden, så ja, vi gør hvad vi kan. Hvad angår scenens udvikling, er der mange, der har den her (peger på en computer), og så har de et band. For hvis de ikke havde den her (computer), så ville den her (peger på guitar) ikke være nok. Så ville det ikke blive promoveret, det ville bare være musik der kørte i baggrunden ...

Tiden flyver som bekendt i godt selskab, og således åbnet døren desværre uden til sidst at få hørt lidt om, hvad vi kan forvente af det kommende opus, men vidt omkring kom vi, inden vi få timer senere fik serveret hele Megadeth i topform, hvilket du kan læse mere om her.

Menu