Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metal Magic Festival 6 - optaktsinterview med Martin Jørgensen

Populær
Updated
Metal Magic Festival 6 - optaktsinterview med Martin Jørgensen

Som optakt til årets Metal Magic Festival har vi taget en snak med Martin Jørgensen, der er hovedkraften bag den årligt tilbagevendende Metal Magic Festival i Fredericia.

Titel
Metal Magic Festival 6

Der er hektisk aktivitet lørdag eftermiddag, hvor frivillige er i fuld gang med at gøre Ungdommens Hus i Fredericia klar til de tre dage, som festivalen varer. Men på trods af travlheden lykkes det at få Martin til at afsætte tid af til et kort interview med Devilution.

I begyndelsen

På Devilutions indgangsspørgsmål om, hvordan det hele startede, fortæller Martin, at det hele egentlig udsprang af en desperation over, hvor svært det var for et band, som han spillede i tilbage i 2006, at komme ud at spille. Der var ikke rigtig steder, hvor der var efterspørgsel efter den slags musik. I stedet for give op begyndte bandet så selv at arrangere koncerter i Ungdommens Hus, hvor man inviterede andre ligestillede bands til at komme og være en del arrangementet. Efter et par år løb man så ind i en situation, hvor man havde interesserede bands til to dage i træk. Og i 2008 var Metal Magic Festival således født.

Bands fra hele verden

Årets Metal Magic Festival har ikke mindre end 38 bands på programmet, når man medregner en håndfuld bands, der optræder til efterfester om natten på det lokale spillested/værtshus Generalen, efter at lyset er slukket i Ungdommens Hus. På trods af de mange såvel nationale som internationale bands, der tager turen forbi, så afviser Martin dog, at det er bookingopgaven, der er den største i forbindelse med festivalen. Faktisk har han allerede halvdelen af navnene klar til Metal Magic 7 i 2014. Så han kan godt garantere festival igen til næste år.

Martin fortæller, at han har skabt en masse kontakter til bands i ind- og udland i forbindelse med alle de koncerter, som han har gået til gennem årene, ligesom hans deltagelse i flere bands som aktiv musiker også har givet ham et stort netværk, som gør det ret nemt at booke bands til festivalen.

Martin bruger selv en del af den tid, der bliver tilovers efter arbejdet med MMF, til at spille i forskellige danske bands. Han spiller i heavy metal-bandet Serpent Saints, thrash-bandet BONE, coverbandet Mercyful Diamond (det behøves vist ikke at forklares, hvilke to bands der dækkes her) og er senest kommet med som live-guitarist hos black metal-bandet Denial of God.

”Jeg mangler faktisk kun et doom-band”, griner Martin og undlader i den forbindelse måske helt bevidst at nævne dødsmetal-genren, som han lige forinden har fortalt ikke er blandt hans fortrukne, selv om denne genre nu som regel er fint repræsenteret på MMF. Dette gør sig da også gældende i år, hvor et af hovednavnene er Portal, der kommer til festivalen helt fra Australien.

Martin glæder sig over, at det har været muligt at få tiltrukket et så forholdsvist stort band som Portal til festivalen og skynder sig at videresende æren for de ret mange australske bands, der lægger vejen forbi Fredericia (i år er der også Vomitor og Hobb's Angel of Death, og sidste år Assaulter) til en indfødt australier, som er med i inderkredsen omkring MMF og som har gode forbindelser down under.

Martin fortæller, at der egentlig ikke er samarbejde med lignende festivaler i udlandet om at skaffe bands langvejs fra til Europa. Der er faktiske ikke mange andre festivaler af samme størrelse, da de tyske undergrundsfestivaler er noget større. Dog skal de tre australske bands også spille på Hells Pleasure-festivalen i Tyskland.

Ifølge Martin er der rigtig mange bands, der selv henvender sig for at komme på plakaten. På trods af, at der ikke er store penge i at spille på MMF, så ser mange bands det som en god mulighed for promotion, ligesom de alle er fans af metal- og undergrundsgenren og gerne vil ud at spille sammen med og møde de andre bands og fans på pladsen, hvor der altid er en hyggelig og intim stemning.

Second coming for gamle bands

Devilution har ikke kunnet undgå at bemærke, at der gennem årene har optrådt en række danske navne, som man vist godt kan kalde nostalgi-bands med rødder helt tilbage i 1980’erne og uden synderlig aktivitet siden den gang. Fra tidligere år kan bl.a. nævnes Alien Force, Evil og Witch Cross, og i år optræder både Wasted og Mirage på festivalen.

Martin bekræfter, at det helt klart er en del af MMF’s filosofi: ”Det danske metalmiljø i 80’erne var helt specielt”, forklarer han. ”Vi vil gerne give nogle af de gode danske bands fra den gang muligheden for at komme ud at spille igen”. Martin indrømmer også, at han til tider selv spiller en aktiv rolle i at få de gamle bands gendannet. Eksempelvis har han i et par år gået og sparket lidt til det gamle Randers-band Mirage for at få dem til at komme til MMF for at give koncert, hvilket så endelig er lykkedes i år.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er noget, vi skal forvente fortsætter fremover, nikker Martin bekræftende. Han har øje på et – indtil videre hemmeligt - britisk NWOBHM-navn, som han håber på at kunne præsentere næste år, ligesom to danske bands også er i kikkerten.

Største scoop i festivalens historie

Vi vil gerne vide, hvilken booking Martin er mest stolt af på MMF’s vegne. Som en beskeden jyde er Martin ikke den, der praler af fortidens bedrifter, men han fremhæver da en ting, som kunne have været rigtigt stort, men som gik i vasken i sidste øjeblik. Martin havde et stykke tid været opmærksom på Ghost, som han mente stod over for et gennembrud. For et par år siden lykkedes det at få en aftale med Ghost om at spille på MMF. Men gennembruddet kom lige en postgang for tidligt, og i sidste øjeblik takkede bandet nej til fordel for et job på Roskilde Festival. Men det forstår Martin nu godt. ”Vi arbejder ikke med kontrakter. Vi laver en aftale, men hvis et band får et bedre tilbud, så er det klart, at de må overveje det. Vi vil jo ikke stå i vejen for et gennembrud”.

Ønskenavn

Martin er ikke tvivl på spørgsmålet om, hvem der er MMF’s absolutte ønskenavn, hvis lejligheden bød sig. ”Det er Mercyful Fate i den originale besætning, med King, Denner, Shermann, Kim Ruzz og Timi Hansen. Så bare skriv, at vi står klar”, griner Martin, idet han tilføjer, at en sådan begivenhed nok snarere vil tilfalde en festival som Wacken. Her fra Devilution skal det så lyde, at Fredericia ligger næsten midt i mellem København og Wacken, så hvorfor ikke lægge generalprøven på MMF?

Hvad skal MMF udvikle sig til?

Wacken Open Air har jo heller ikke alle dage været en kæmpe festival, så det er vel oplagt at høre, om MMF har samme ambitioner. Men her slår beskedenheden igen igennem hos Martin. Jovist vil man da gerne vokse, men det skal ske langsomt. Som Martin forklarer:
”Her, hvor vi er nu, er der gode faciliteter, og vi glade for at være her. Vi må være max. 500 tilskuere her, og det når vi nok snart. Sidste år var der 400 tilskuere, og vi håber på at vokse. Der er et tilstødende areal, som vi håber, at kommunen vil inddrage, så vi også kan bruge det. Men ellers er vi parate til at flytte til et andet sted i Fredericia. Vi har blikket rettet mod et par velegnede steder. Men vi vil nok vente, til vi i hvert fald har haft udsolgt her i et par år i træk, inden vi flytter til nye omgivelser”.

Årets program

Afslutningsvis bad vi Martin om at sætte fingeren på noget af det, som vi skal være mest opmærksomme på til årets MMF.

Her peger Martin igen på Portal fra Australien men også det italienske doom metal-band The Black, heavy metal-veteranerne Emerald fra Holland, doom-bandet Angel of Damnation fra Tyskland, som spiller deres første koncert nogensinde og selv har anmodet om, at det netop skulle ske på MMF, samt naturligvis Artillery, der giver en helt speciel koncert, hvor thrash-klassikeren ’Terror Squad’ opføres i sin helhed.

”Husk også at nævne, at vi sælger fadøl til en 20’er, det er der ingen andre festivaler, der kan tilbyde”, indskyder Martin, da vi siger farvel i døren, inden han igen giver sig i krig med forberedelserne til MMF 6.

Devilution dækker naturligvis MMF 6, hvor vi er på plads i Fredericia alle tre dage. Så kom og mød os der. Udover de nævnte bands byder MMF 6 også på bl.a. norske Dødheimsgard, italienske Mortuary Drape og Black Oath, hollandske Martyr, tyske Ketzer og Nocturnal, danske Horned Almighty, Altar of Oblivion, Pet the Preacher og mange, mange flere.