Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Premiere: Sunless Dawn – ‘Aether’

Populær
Updated
Sunless-Dawn-Band-Photo-2

Det, der falder Sunless Dawn naturligt, kræver sin lytter at afkode. Men førstesinglen fra det kommende debutalbum demonstrerer, at de også mestrer at gøre det tilgængeligt. Vi har eksklusiv premiere på videoen.

Kunstner
Titel
Aether
Dato
04-10-2018
Fotograf
HeartMatter

– Dah-dah-dah-dah-dah ...
– … dah-dah-dah-dah-dah ...
– Altså der, hvor det bliver mere hårdslående, går det over i noget 15/8, mener jeg.
– Nej, dah-dah-dah-dah-dah! Der er i hvert fald noget med 6+5, så det må være 11/8.

Det her er mere eller mindre sådan, jeg forestiller mig, at de fleste samtaler i Sunless Dawns øvelokale forløber. Selvom videoen til ‘Aether’ netop er et kig ind i øvelokalet, hvor stemningen er løssluppen og smilene brede. Det er meningen, at det skal fremstå sådan, forklarer guitaristen Christoffer Valentin Hildebrandt:
– Det, jeg håber, man kan se i videoen, er fem gutter, der har det sjovt med at spille musik. Hvis man ser på andre progbands, bliver det tit lidt stift, fordi de bare står og kigger ned på deres instrumenter og er dybt fokuserede på det, de laver.

I forhold til den bombastiske tone, der anslås i Sunless Dawns musik, kunne man ellers godt have forventet, om ikke frygtet, noget med en masse klipper og vind og kvinder i lyse blonder, der kan blive revet dekorativt i stykker af grene, mens de flygter fra noget, der er lige så overvældende som musikken.
– Hvis vi havde lavet en video, hvor vi stod på en strand med vind i håret, ville det ikke være os. Vi ville være nødt til at spille playback. Vi ville gerne lave noget, der var live og viser os i en samspilskontekst, siger bassisten Eskil Rask.

Kræver noget af lytteren
Hvis videoen overrasker med sin enkelhed, passer det godt til med sangen ‘Aether’. Holdt op mod Sunless Dawns andre sange er det en relativt simpel sang, der næsten fremstår poppet i sin klaverintro.

– Det er mit forsøg på at lave en sang på under fem minutter, griner Christoffer Valentin Hildebrandt.
– Og det er så næsten lykkedes: Den varer lige under seks minutter. Men det er på en måde Sunless Dawn i et kompakt format. Den indkapsler vores lyd meget hurtigt og potent, synes jeg.
– Men den er ikke skrevet som et hit, skynder Eskil Rask sig at tilføje:
– Den er udvalgt som førstesingle fra albummet, fordi det er den singleste sang fra pladen. Det kunne vi høre, da vi tilrettelagde forløbet af det færdige album.

Albummet er ‘Timeweaver’, Sunless Dawns efterhånden ganske længe ventede debut, som udkommer på Prime Collective 16. november. Der er gået to et halvt år, siden de som nystartet band vandt Wacken Metal Battle og derpå uploadede den kvarterlange ‘Sovereign’ til YouTube og Spotify. Intentionen var, at debutalbummet skulle være kommet i starten af 2017, men bandets seriøsitet og ambitionsniveau trak processen ud, lyder deres egen forklaring.

– Det ligger også i forlængelse af, hvad vi prøvede at gøre med ‘Sovereign’, forklarer Christoffer Valentin Hildebrandt:
– Det var single på 15 minutter, som man var tvunget til at lytte til, hvis man ville forstå, hvad Sunless Dawn var.

På samme måde er man ifølge guitaristen nødt til at lytte hele vejen gennem ‘Timeweaver’ for at forstå, hvad bandet egentlig går ud på. For selvom ‘Aether’ som førstesingle markerer en anderledes åben og melodiøs lyd, der ikke ligger langt fra et band som Enslaved, er det kun en del af historien. Albummet går fra ‘Aether’ som den ene, lyse og åbne yderpol med store klangflader i begyndelsen af pladen til den anden, mere dystre og knugende yderpol i den afsluttende, genindspillede ‘Sovereign’.

Det flyder naturligt
Ifølge dem selv. For indtil videre er det kun ‘Aether’, vi får lov at høre. Og selvom det, med Eskil Rasks selvopfundne ord, er den “singleste” sang, de endnu har skrevet, er det altså i forhold til, hvad det unge band ellers giver sig af med.

– Jeg kan huske, da Christoffer kom ned i øvelokalet med den sang, siger Eskil Rask:
– Det var kun åbningsriffet på det tidspunkt, og det var stort og åbent i en mærkelig flydende takt, som jeg havde svært ved at finde frem til.
– Åbningen er i 9/4, men det er faktisk ikke så mærkeligt, som det lyder, forklarer den musikteoristuderende Christoffer Valentin Hildebrandt.
– Det er en tredelt taktart, der skaber en valsende puls gennem nummeret. Og vi spiller jo prog, så jo mere komplekst, og jo bedre bandet spiller, jo bedre er det. Men det må heller ikke blive svært bare for at være svært. Så laver man musik, som ingen gider at lytte til. Men samtidig vil jeg også godt bare udforske de forskellige virkemidler, der er i musikken.

Det giver resten af bandet ham lov til, selvom de nogle gange kan fare vild i hans lange, vildtvoksende kompositioner i begyndelsen og blive nødt til at sætte foden ned og sige, at nu bliver det for komplekst. For de ved også godt, at det er sådan, han nu engang lytter til og skriver musik.
– Det flyder meget naturligt fra Christoffer, siger Eskil Rask.
– Jeg kan godt lide at udforske tingene, svarer Christoffer Valentin Hildebrandt:
– At gentage en model fra forrige takt med en lille ændring og få noget nyt ud af det. Og det kommer jo af selv at have siddet og udforsket det, andre har lavet.

‘Aether’ udkommer som digital single fredag d. 5. oktober i albumversion – versionen i videoen er spillet live i øvelokalet. Albummet ‘Timeweaver’ udkommer 16. november på Prime Collective, hvorefter Sunless Dawn spiller en række koncerter henover vinteren. Det bliver komplekst, men ikke mere end at man forsøgsvis kan headbange til det på en akavet måde; og storslået, men ikke mere end at man kan smile ad det. 

Ligesom Sunless Dawn selv gør. For først og fremmest handler det om fem gutter, der har det alt, alt for vildt med at spille den her musik og endelig få lov at præsentere den for et større publikum.