Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Vores fans må selv gøre en indsats!

Populær
Updated
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!
Vores fans må selv gøre en indsats!

I anledningen af, at Kvelertak udgiver nyt album i dag, bringer vi et interview med hele bandet. Anledningen var deres sidste danske optræden i december 2011, da de gæstede Vega.

Kunstner
Spillested
Dato
12-12-2011
Fotograf
Jacob Dinesen

Hvordan startede Kvelertak?
- Hvordan vi startede? Jamen det var i 2006, hvor Bjarte og Erlend ville starte band. Men det startede først rigtigt, da Kjetil og Vidar kom ind i billedet ...

 - Vi er en flok venner, der boede sammen på det tidspunkt, og vi havde vel ikke så meget at se til. Vi var rigtig dårlige i starten, men vi fik spillet en masse liveshows og begyndte at få lavet nogle numre, og så blev vi ligeså langsomt bedre.

Så der gik fire år fra I startede, til I udgav jeres første album?
- Ja det må det jo så blive ja, fordi vi måtte virkelig bruge de første tre år på at blive gode ... haha!

- Man kan vel godt sige, at vi i 2008 lavede om på en del ting, hvor vi simpelt hen foretog drastiske forandringer i vores line-up. Marvin spillede jo trommer i starten, nu spiller han bas. Vi gik nok fra bare at være nogle venner, der havde gang i nogle sjove og fede ting til at få mere succes, når vi spillede live i især Oslo. Derfor ville vi gerne blive mere seriøse og dygtiggøre os, og Kjetil viste sig jo at være kanon på trommer.

Har I gjort jer nogle særlige overvejelser over, at jeres tekster er på norsk?
Erlend:
- Nej, egentlig har det altid føltes mest behageligt for mig at synge på norsk. Og det viser sig jo, at det hidtil ikke har været nogen hindring for bandet. Snare tværtimod - er I andre ikke enige i det?

- Jeg tror bare, at det har fået os til at stå endnu mere ud fra mængden - det giver os jo et særpræg, at vi synger på norsk og ikke på engelsk.

Der er nok flere, som ikke kan forstå jeres tekster - betyder det noget for, hvad man kan eller skal få ud af jeres sange?
- Altså for det første har vi jo skrevet et par linjer i coveret til hver sang, så man kan få en idé om, hvad det er for et emne, sangen kredser om. Men jeg tror også godt, at folk kan fatte, hvad det går ud på alene i forhold til den stemning sangen sætter.

- Og så har vi jo også musikvideoen og vores artwork, som jeg tror kan skabe en helhed. Jeg tror også, at folk fatter interesse og forståelse umiddelbart, og så kan de selv gå lidt videre med det og selv sætte sig lidt mere ind i sangene. Det kan nok gøre det lidt mere spændende, at det måske kræver lidt tid og interesse, hvis man gerne vil komme mere ind i vores univers. Og på den anden side kan man måske sige, at hvis vi havde trykt alle tekster ville pointen måske ryge ...jeg ved det ikke!

Men har det været bevidst, at det gerne måtte være svære lidt svært for jeres lyttere og fans at forstå, hvad I synger om?

Alle i bandet er enige:

- Nej det var vi faktisk ikke tænkt så meget over!

- Altså jeg synes jo faktisk, at det er lidt cool, at vores fans selv må gøre en indsats for at finde ud af vores tekster, og ellers der er jo skrevet noget om vores sange på nettet, hvis man googler det.

Hvordan bruger I selv vokal og tekster hos de bands, I selv lytter til?
- Jeg tror, at det mere bliver en del af musikken. Og netop når vi synger på norsk og klarer os godt i udlandet, så tror jeg også, at vokalen hos os bliver en del af lydbilledet, mere end at lytteren får hver betydning i ordene med.

- Jeg tænker det helt sikkert - for min egen del - at vokalen bliver et instrument, hvor man så lægger mærke til nogle cool fraseringer og så videre - måske nogle seje sætninger her og der. for mig står musikken og energien meget mere i fokus på den måde, og det er jeg nok mest til. I musik, hvor teksten er tydelig, kan jeg så måske oftere lytte decideret til ordene.

Erlend: 

- Det vigtigste er jo under alle omstdændigheder attituden!

Hvordan vil I beskrive jeres album 'Kvelertak'?
- Det første, jeg begyndte at lægge mærke til, da albummet tog form, var, at vi internt i bandet kalder det for 'Greatest Hits', haha!

- At det var vældig varieret synes jeg. Der ingen numre på albummet, der ligner hinanden.

- Det er jo faktisk vores greatest hits-plade ... haha! Jamen, det er det jo for så vidt, for det er jo en opsamling fra 2006-2010!

- Vi legede faktisk lidt med tanken om at kalde albummet 'Greatest Hits', haha!

I har været lidt inde på det, men hvad mener I, at Kvelertak kan, som ingen andre bands kan?
- Marvin kan skam mange fine ting!

Og så griner vi alle højt.

Marvin:

- Jeg? Jeg kan ikke nogen ting!

Et andet bandmedlem spørger:

- Jamen kan du ikke vise lidt her?

Marvin:
-  Jamen ... kan jeg ikke ...?

Måske vi skal afgrænse spørgsmålet til det musikalske? haha...

Marvin:

- Jo lad os det! Jamen, hvad kan vi som igen andre bands kan? Men det er vel en genre, der er ganske uinteressant i længden. Der er så mange bands, som har musikken, men som ikke har halvdelen af den originalitet, som vi har. Vi blander genrerne, og det er takket være den måde, Bjarte har skrevet på - vi blander genrer på en måde, som ingen andre bands kan! Jeg synes, at det er ægte, selv om delene er taget fra meget forskelligt.

- Så tror jeg også, at vi kan knuse ethvert andet band live! Vi arbejder i hvert fald hårdt! Nu kan det så være, at du bliver helt skuffet, når du ser os i aften, men det tror jeg ikke ... haha!


Og Devilutions udsendte interviewer blev ikke skuffet...