Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Metal over krigens rædsler

Updated
WOA22-Anatoliy Kondyuk

Selvom krigen hærger i hjemlandet, har Anatoliy Kondyuk alligevel overskud til at arrangere Wacken Metal Battle. Vi interviewede ildsjælen om metal i Ukraine.

Det er næppe nødvendigt at beskrive de rædsler, der lige nu foregår i Ukraine. Et år efter Rusland invaderede landet, har alle set og hørt om de krigshandlinger, der lige nu foregår i den østlige del af Europa. Ukraine er under angreb og hele verden har mærket nogle af konsekvenserne i form af stigende priser, flygtningestrøm og en mobilisering af Vesten i NATO- og EU-regi. Krig og politik hører unægtelig sammen. Men trods daglige bombardementer og en front, der konstant giver billeder af en krig, der på frygteligste vis minder om skyttegravskrigen for hundrede år siden, så er der alligevel nogle ukuelige sjæle, der nægter at lade sig kue og leve et liv i frygt. Kærligheden til heavy metal er så stor, at det bliver et holdepunkt. 

Anatoliy Kondyuk (til højre på billedet ovenfor, red.) er manden, der i Ukraine arrangerer Wacken Metal Battle. Selvom der er krig i landet, har man altså tænkt sig at afholde Wacken Metal Battle her i 2023 og sende et band til Wacken Open Air. Vi fik muligheden for at stikke Kondyuk nogle spørgsmål og tænkte at en introduktion ville være et naturligt sted at starte. Vi spurgte derfor hvem han er og hvad han laver.

Jeg er bare en fan af heavy metal ligesom alle andre. Sideløbende er jeg selvfølgelig meget glad for, at min kærlighed til musik betyder, at min hobby nu er blevet mit rigtige arbejde. Både for mig og min familie. Vi er alle involveret i musikindustrien og bruger det meste af vores tid på heavy metal. Vi har haft et pladeselskab siden midten af 90’erne, vi har et bookingbureau, PR, distribution og hele pibetøjet. Så vi er en stor del af metalmiljøet.

Og med et netværk, der har udviklet sig gennem årtier er det naturligvis ikke fjernt, at man bliver tilbudt forskellige opgaver på tværs af landegrænser. Således var det da også en ven og nabo, der fik lokket Kondyuk med til at lave Wacken Metal Battle.

Det var Andy, min ven fra Slovakiet, der står for Wacken Metal Battle der. Vi mødtes da han arrangerede et par slovenske koncerter på en af vores turnéer. Mens vi snakkede, spurgte han mig om jeg ville være interesseret i at arrangere Metal Battle i Ukraine. Jeg kan ikke præcist huske hvornår det var, men det var et år eller to før vi lavede den første. Jeg kontaktede ledelsen hos Wacken Open Air og efter lidt forhandling skrev vi under på en aftale.

Det naturlige for os var så at finde ud af hvornår de rent faktisk startede med at arrangere Wacken Metal Battle i Ukraine. Her i Danmark har vi jo efterhånden haft det i mange år, og vi har hvert år på Wacken Open Air fulgt udviklingen og set, at konkurrencen er udvidet med nye lande hver eneste gang. 

– Vi startede i 2017 og allerede året efter, i 2018, blev vores nationale vinder, Motanka, nummer to ved selve Wacken Metal Battle på festivalen. De næste nationale vindere var Chumatskui Shlyah i 2019 og Eye Tea i 2020. Eye Tea spillede så først på Wacken Open Air to år senere pga. den velkendte corona-situation. 

woa ukraine 2023
Plakaten til dette års Wacken Metal Battle i Ukraine med bands som Scarleth, Midgard, W. Angels Conquest, StopMeNow, Alt.End og 0% Mercury

Akkurat som i Danmark, så bruger Kondyuk internettet til det meste. Her annoncerer de konkurrencen og bands melder selv til, sender deres musik og pressemateriale, og så kan de gå i gang med at vælge bands ud. Kondyuk meddeler, at han vælger de mest interessante og professionelle bands, som har en god chance for at vinde. Ikke ulig den proces, Devilution selv har været en del af ved afholdelsen af Wacken Metal Battle her i Danmark.

Ukraine er dog også hjemstavn for en del større navne, der nyder international anerkendelse. Vi nævnte for Kondyuk, at Jinjer, Drudkh og 1914 selvfølgelig er velkendte navne i Danmark, men hvis nu man gerne vil vide mere om ukrainsk metal, hvilke bands skal man så lytte til?

– Ukraine har også en masse andre, gode bands. Jeg har dog ikke lyst til at nævne nogle specifikke bands, da det ikke vil være fair overfor de andre. Det eneste jeg kan sige er dog, at vi tager de fleste bands med til Wacken i løbet af de næste par år, og der får man mulighed for at høre dem.

Nuvel, det er nemt nok at snakke heavy metal med en koncertarrangør. Det er dog ret specielt, at det her foregår i Ukraine. Landet oplever p.t. det værste, et land kan udsættes for. Invasionskrig fra et naboland, der er militært overlegent på en skala, der kan være svær at overdrive. Så hvordan i alverden kan Anatoliy Kondyuk overhovedet finde overskud til at arrangere sådan en konkurrence? Og hvilke udfordringer er der med det?

– Ja, Ukraine er i en ægte krig lige nu. Den kører på andet år, men der er ikke andre muligheder for os. Vi er nødt til at overleve og folk er nødt til at arbejde for at få en hverdag til at hænge sammen. Ingen af os ved hvor den næste raket vil falde. Om det er i nærheden af ens hjem eller arbejdsplads. Derfor er det at arrangere koncerter ikke anderledes end så meget andet. Det er det samme for alle, der går på arbejde hver dag. De første par måneder af krigen var det rigtig svært. Men så begynder man at vænne sig til det, og nu er det bare hverdag. Det er dog langt hårdere for vores krigere, der kæmper for vores liv hver dag ved frontlinjen. Det er dem, vi takker for, at vi kan afholde koncerter og vise vores bands til hele verden på Wacken Open Air.

Og det er gennemsyrende for Anatoliy Kondyuks hverdag. Hvor normal kan man få den til at være under de dystre omstændigheder, han og resten af landet befinder sig i? Så spørgsmålet er hvor stort man kan slå sådan et show op. Vi spurgte hvor stor koncerten mon ville være.

– De sidste par år har vi brugt en mindre klub end de to første gange. Simpelthen fordi vi blev enige om, at det var bedre med en mindre klub, der var helt fyldt, end en stor koncertsal, der kun er halvfyldt. Så jeg er ret sikker på, at vi fylder koncertstedet op. Jeg vil gætte på, at vi har omkring 300 tilskuere. Måske lidt mere. Det er vores intention at se om vi kan indsamle nogle penge til vores krigere under koncerten.

For krigen er allestedsnærværende. Og spørgsmålet, der også trænger sig på er om det overhovedet er muligt at komme ud af Ukraine og til Wacken Open Air. Så vi spurgte Kondyuk om, hvorvidt han tager med til festivalen sammen med vinderne. Og om der er noget hjælp fra den store festival i Tyskland.

– Ja, jeg rejser sammen med dem. Forudsat vi kan få pas og tilladelse fra regeringen til at krydse grænsen i år. Det bliver nok ret problematisk i år, for der er sket en masse dårlige ting for nogle få uger siden og nu er mange kunstnere blevet begrænset i deres mulighed for at krydse grænsen. Mange turnéer aflyses. Og det er selvfølgelig pga. krigen. Desværre. Men vi har altid haft en god forbindelse til ledelsen i Wacken Open Air og promotere i andre lande. Vi er én stor familie, der hjælper hinanden. Så de hjælper os alt det, de kan.

WOA22 Promoters
Her sidder promoterne til Wacken Open Air 2022 fra de mange forskellige lande, der afholder Wacken Metal Battle. Anatoliy Kondyuk sidder med hat og sorte solbriller lidt ude til højre i billedet. Den vågne læser vil også kunne spotte danske Kasper Molin, der sidder med en hånd for det ene øje og den anden arm over maven.

Spørgsmålet er så hvordan danske metalfans kan hjælpe den ukrainske metalscene. Vi sluttede interviewet af med at spørge til, hvordan vi og vores læsere kan gøre en forskel.
– Det ukrainske metalmiljø vil være i live lige så længe Ukraine eksisterer. Så alle må gøre lige akkurat det, de kan for at hjælpe os. Man kan donere penge, sende nødhjælp via de velgørende organisationer, støtte en protest i den nærmeste by, give ukrainere husly, hyre ukrainere, melde sig frivilligt eller professionelt. Ethvert bidrag til Ukraine er et skridt i retningen af en sejr for retfærdighed og vores fortsatte selvstændighed som et frit folk. Længe leve metal over hele verden. Ære til Ukraine, ære til vore helte!

Som man nok kan fornemme på retorikken, så er det en markant anderledes hverdag og situation, Kondyuk befinder sig i end her i trygge Danmark, hvor krigen fortsat er på distancen. For Ukraine er det en barsk virkelighed, der ikke er set lige i mange årtier i Europa. Og trods de frygtelige vilkår, finder man alligevel overskud til at afholde kulturelle arrangementer som Wacken Metal Battle. Et pusterum fra en vanvittigt uretfærdig krig, der overskygger alt andet. Vi kan kun herfra opfordre til at gøre, som promotor skriver. Støtte op, hvor det er muligt.

Eye Tea WOA22
Her ses Eye-Tea på scenen efter deres koncert på Wacken Open Air i 2022.