Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Odense Metalfest 2022: Lørdag!

Populær
Updated
_JD20358
_JD19867
_JD29705
_JD10406
_JD10052
_JD10257
_JD10711
_JD20062

På dag to på Odenses nye festival kulminerede det hele med indryk af publikummer, bands og god stemning!

Kunstner
i Fredericia tidligere i år.

Allerede her først på dagen er det tydeligt, at festivalen på dag to gæstes af langt flere mennesker. Folk hænger ud i barerne, hygger sig i udendørsområderne eller lægger sig på briksen hvor tattoo-artister fra 'Phoenix Ink' er klar til at dekorere. Der er måske ikke kø, men der er hele tiden folk og de ligger bogstaveligt talt og bliver tatoveret fem meter fra scenen når bandsene spiller. Nogle ligger og ser med. En fed stemning, og en oplagt tilførsel til festivalen, har man Jakob Schultz, Odense og traditionen om det hedengangne pladeselskab Diehard Records i mente. En historie vi her på Devilutionen var heldige at interviewe bagmanden bag Odense Metalfest Jakob Schultz om for nylig.

Da Tardus Mortem går på overvældes jeg! De seneste par år er jeg gået hen og blevet ret glad for deres kompromisløse og kaotiske dødsmetal. En uforbarmende ondskab på lydbølger, og sandsynligvis noget af det grummeste der kommer ud af Fyn disse år. De er megaunge! Det havde jeg ikke troet. Ungt er ikke dårligt, men det forbavser mig, at sådanne purunge Glamsbjerg-drenge skriver så mørkt og ondt. Super fedt! Tardus Mortem giver den gas fra start og deres modbydeligheder rammer os alle ved den Lille Scene. Dét må være den ypperligste tømmermandskur på sådan en dag to på en festival. Bandets lyd og det nervøse ungdommelige fjolleri mellem numrene står noget i kontrast til hinanden, men en færdig pakke kan man næppe heller forvente på nuværende tidspunkt. Bandet giver den gas og vi serviceres med nyt materiale. “Det er ligefør at vi ikke har optrådt for så mange mennesker før” får forsanger Dennis Strømberg sagt fra scenen. Vi er måske 40 mennesker inde til koncerten på dette tidlige tidspunkt, men hele rummet er med, og da drengene i deres iver og ifølge tidsplanen er “kommet til at spille for hurtigt” får vi os både et godt grin og en lækker gentagelse af det nye nummer. Fed koncert fra et håbefuldt band der med 100% sikkerhed vil få stor succes hvis de har lyst og bliver ved med det hårde arbejde. Jeg er fan.

_JD10406.jpg

Det er tid til at få den store scene i brug og Malaga-Odensebandet Extended Suicides energiske punk indtager rummet. Det ér et ret stort rum på dette tidspunkt af dagen, og også bandet selv laver lidt sjov med det. Hvorfor man har valgt at sætte Extended Suicide på den store scene på dette tidspunkt står hen i det uvisse, men de formår nu faktisk godt at fylde rummet og bandet giver den fuld gas ud over scenekanten. Dagens første pit samler sig, kortvarigt, men en pit. Folk er tændte og får fuld valuta for pengene.

Skulle vi begynde at have brug for lidt død igen, stod lokale Crown The Beast klar til udøve voldeligheder fra Lille Scene. Med et netop udgivet album dagen før, er Odense-bandet godt og grundigt aktuelt og vi bliver opvartet med lækker, brutal død af den slags, enhver hjernecelle lige kan holde til efter et par friske fadøl, og pitten giver igen. Velspillende, tight og helt perfekt som udrensning.

Det er i det hele taget som om, dagen er ved at starte for alvor. Der er godt med mennesker og et par enkelte svenskere har helt stereotypt fået sig en hel del danske fadøl ind forbi snusen. Øludvalget på Odense Metalfest er generelt i top og folk er begyndt at gå i drinkskortet. Du venter aldrig mere end et minut, så er du betjent denne weekend i Odense, og det spiller faktisk ind når man er afsted på festival. 

Hvad vi ikke fortjente af skrammer i pitten under Crown The Beast får vi til gengæld mulighed for under Earn Your Scars. Det jyske hardcoreband med over 20 år i manegen skal se, om de kan stå distancen på Store Scene på Odense Metalfest mindre end 40 minutter fra en anden større dansk metalfestival samme tidspunkt, og det kan de. Der er plads mellem folk, naturligvis, men publikum er godt med i den halvfyldte sal. Forsangeren flyver rundt på scenen og det er tydeligt at det faktisk lige er hvad vi trænger til. Hardcore-breakdowns som en granité i dødsmetalprogrammet. Jeg hører en person sige “sovs og kartofler-hardcore” og det passer mig fint. Jeg rocker en god gang sauce på mine kartofler og den indimellem forekommende pit foran scenen har en fest! Det er lige præcis hvad hardcoregenren – og Earn Your Scars kan; Den gode energi der bliver til en dansende pit.

Dem, der måske sad over, får sig til gengæld Metal Magic-favoritterne med det helt igennem specielle navn Turbocharged. Et navn, der lyder som et svensk orkester i skovmandskjorter der spiller rockmusik og tager til biltræf, men som er et svensk orkester i læder der spiller hurtig dødsmetal med rock´n´roll i ascendanten og en fandenivoldsk attitude. Der er 100% sort snus i kæften, og tæller de ind fra et til fire starter de på tre. En energi, der hurtigt forplanter sig i publikum, som tager godt imod. Roligt og nikkende, men godt imod. Det er “ægte” metal og det er en godt fyldt Lille Scene der bliver skudt ind i aftenen af bandet, der kvitterer med et par ekstranumre.

_JD29705.jpg

Et lille, hyggeligt hold af Devilution-folk har samlet sig og aftenen er for alvor i gang. To af os er lokale nok til ikke at skulle køre hjem, så med tradition for “Session IPA” får vi tjek på forplejningen, andre skal tage turen hjem til fine steder som Nordjylland og Sjælland. Ikke mange af os kan huske Deadhead, så med åbent sind bevæger vi os op på Store Scene. Klokken er slået 19.00 og Deadhead entrerer scenen med en god og erfaren energi. Det er et publikum, der blandt os står spredt og relativt stillestående. En oldschool slags thrash med klare death-elementer bliver os serveret og bandet er i fuld kamp. Ganske udmærket, ingen åbenbaringer, men fin og jævn forestilling, mange andre end jeg selv har det fedt over.

Puteraeon er ikke så gammelt et band som de lyder som. Fra 2008 og frem har de været garant for oldschool deathmetal og med antallet af folk foran Lille Scene lader det til netop at være det, der skal til på tidspunktet. Der er virkelig gang i bandet på den der rowdy måde, og da en anden IPA-nyder siger, at “de ligner nogen der har bilvrag stående rundt om huset” kan jeg ikke være mere enig. Det er svensk, beskidt og med duft af “Kalles Kaviar” på hvide teboller skyllet ned med Pripps uden i forvejen at have fjernet snusen.

_JD10137.jpg

Egentlig er bandet LIK ikke nogen jeg selv som sådan har bidt mærke i, andet end at de spiller klassisk død med en forkærlighed for HM2-pedaler – en lyd, vi kender fra de første albums med Stockholm-lyden som Entombed, Dismember og lignende. En lyd, mange af os dødsmetallere har en forkærlighed for, hvis vi ikke er helt unge. En slags opdragelse.
Da jeg stiller mig op på Store Scene forventer jeg derfor ikke andet end en omgang generisk dødsmetal, der kipper med hatten til fortidens giganter. Men jeg tager fejl, for Lik går hen og bliver et tydeligt hovednavn på dette års Odense Metalfest. Lyden er god, tung og resonerer i kroppen. Rekordhurtigt danner der sig en pit og salen er pænt fyldt op med mennesker. Faktisk er det nok den hidsigste pit indtil videre på dagen og da en gut taber tegnebogen, bliver alle kreditkort som vanligt fundet og tilbagebragt. God metalstil og god stemning. Min makker får på en eller anden måde moshet sit armbåndsur af i den dansende pit, og også det kommer skadesfrit tilbage på det, der går hen og bliver en af de bedste koncerter på OMF22. Et tændt band der giver gas foran et tændt publikum, der giver gas tilbage. Verdensklasse!

_JD10382.jpg

Da Killing skal til at gå på er det et godt bedugget publikum, der har besat Musikhuset Posten. Der står mørke skyer op fra rygeområderne udenfor, og barpersonalet oplever permanent rykind. En perfekt stemning til kommende Djursland-thrash. Killing går i gang og der er fuld knald på Lille Scene! “Vi skal have øl!” tænker jeg og forsøger at komme til en af barerne men der er propfyldt alle steder, alle har samme idé og det er et godt tegn. Bandet giver fuld gas, der tæskes hårdt og tight igennem på trommerne og bandet har en god kontakt med publikum. I det hele taget hviler der en hidsig og “øllet” thrash-stemning på Posten og hvad mere kan man egentlig forlange? Killing leverer præcis det de er gode til og det er godt set at programsætte dem på dette tidspunkt. Sjældent spilles dansk thrash så godt og autentisk som det Killing leverer, og det er også tilfældet denne aften. En viril energiudladning inden sorte svenske skyer driver ind over os.

_JD29959.jpg

Det er en OK fyldt sal der med tydelig spænding i luften tager imod Marduk!
Med sminkedåser og vand i håret havde Marduk tydeligt gjort sig klar og hovednavnet blev godt taget imod i den halvt fyldte sal. Ingen tvivl om hvilken vægtklasse, der her satte sig på programmet. Et sort og autoritært regime med et kvart århundredes erfaring i nederdrægtigheder indtog Musikhuset Posten og selv dem af os, som ikke rigtig er til black måtte kapitulere. Salen var overordentligt tændt og med, og koncerten med Marduk var den perfekte afslutning på Odense Metalfests første udgave.

_JD20062.jpg

En ny metaltradition
Den nye dreng i klassen skal nok blive populær. Odense Metalfest var super godt arrangeret og selvom Metal Magic´s Winter Edition ved et uheld lå samtidig var der – i en fynsk kontekst – faktisk godt med mennesker. Man støtter op og det er vigtigt herude, hvor vi bor. En renæssance for Odense som et syddansk metal-mekka kan være under opsejling. Malurt er noget man putter i absinthe og skal man partout beskæftige sig med denne plante, ville siddepladser være et godt bud på småting, der kan løses. Hele dage på metalfestivaler kræver pauser og selvom der på Posten netop var borde og stole, kunne områder indendøre med plads til socialisering og ølhygge være en oplagt forbedring. Vi, der var afsted på OMF, oplevede en weekend med god stemning, rare mennesker og en festival, der både serverede sikre hits som mægtige Marduk, men også tog os forbi Ungarn med Archaic og ikke mindst lokal og sydfynsk ondskabsfuld undergrund som i de håbefulde Tardus Mortem.

Jeg selv glæder mig til at putte Odense Metalfest i kalenderen som årlig tradition!

Odense Metalfest: Fredag!