Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

AMF'16: Fredag

Populær
Updated
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag
AMF'16: Fredag

Der var i den grad dømt dødsmetal denne fredag på Aalborg Metal Festival, hvor Illdisposed endte med at løbe med opmærksomheden foran hovednavnet Annihilator.

Kunstner
Titel
+ Illdisposed + Obscura + Revocation + Iniquity + Rivers Of Nihil + Sunless Dawn
Dato
11-11-2016
Trackliste
1. I Believe In Me
2. Still Sane
3. In Light Of The Moon
4. Your Darkest Son
5. The Way We Choose
6. Weak Is Your God
7. Dark
8. Throw Your Bolts
9. Reversed
10. In Search Of Souls
11. Psychic Cyclus
12. Submit
13. Now We're History
Koncertarrangør
Fotograf
Henrik Reeerslev
Karakter
4

Fredagens program startede med Sunless Dawn, der både er afdæmpet og vanvittigt. Deres progressive metal har en masse variation, og det fungerer godt. Denne dag på Aalborg Metal Festival havde de æren af at være første band, og det betød, at der ikke var helt fyldt i salen endnu. Det lod de sig dog ikke påvirke af og gav den gas i den halve time, de havde fået stillet til rådighed. Trommeslageren var til lejlighedenen udlånt af Satanic Assault Division, og satanister er ikke sådan at spøge med. Trommeslageren fik i hvert fald vredet det stakkels trommesæt for samtlige fills nord for Helvede. Stakkels gryder, siger vi bare. Guitaristerne blev da også taget i at stå og vente utålmodigt på, at han blev færdig med at presse citronen tør. For tilskuerne var det en god og humoristisk måde at afslutte koncerten på.

For derefter skulle der ske et større stilskifte, hvor kunstneriske fills på trommerne ikke stod øverst på menukortet. Rivers of Nihil fra Pennsylvania i USA er dødsmetal med tryk på dødsmetal. De udsendte sidste år pladen 'Monarchy' og har siden turneret, hvilket så bringer dem forbi Studenterhuset denne fredag eftermiddag, der samtidig var deres første koncert i Danmark. Koncerten går næppe over i historiebøgerne, men den indvarslede trods alt, at resten af fredagen ville stå i dødsmetallens tegn.

Næste band vi så, var nemlig danske Iniquity. Det er klassisk dødsmetal, hvor man næsten følte sig hensat i en form for tidslomme. Iniquity har været opløst og gendannet nogle gange efterhånden, hvilket efterhånden har devalueret hele nyhedsværdien i, at de ”er tilbage”. Men de er stadig effektive og har derfor tid til at presse et ekstranummer ind for at bruge deres allokerede tid.

Revocation er mere teknisk dødsmetal end de to foregående bands i genren. Det er nærmest jazzet i sin opbygning. Ligesom med danske Sunless Dawn har de en legesyg trommeslager, der netop har den her føling med musikken, der gør, at deres dødsmetal føles spændende og anderledes. Da dette show markerer slutningen på deres turné, hev de forsangeren fra Rivers of Nihil med på scenen til 'Madness Opus'. Så der blev da lidt specielt til de fremmødte på Aalborg Metal Festival.

Da tyske Obscura tager over, er det mere af den tekniske dødsmetal, hvor der er masser af ekstrastrenge på instrumenterne, som der jo er, når det er teknisk dødsmetal. De leger også i den grad overlegent med instrumenterne og med oprigtig spilleglæde. Obscura har ret hurtigt publikum med sig, og de konstaterer da også, at det ikke er hver dag, de ser crowdsurfing til teknisk dødsmetal, men det sker altså denne aften på Studenterhuset. De lægger ikke skjul på, at de er inspireret af den hedengangne Chuck Schuldiner, og de fik da også lavet en lille reference til ham på nummeret 'Incarnated'.

Århusiansk standup-dødscomedy
Det er efterhånden unødvendigt at introducere Illdisposed. Så det vil vi forsøge at undgå denne gang. Århusianerne spillede for sjette gang på festivalen. 2004, 2008, 2010, 2011 og 2014. Aalborg Metal Festival har historisk set ikke været bange for at lade cremen af dansk dødsmetal indtage scenen på Studenterhuset. Og tak for det!

For Illdisposed og Bo Summer kan bare noget, som ikke ret mange kommer i nærheden af. De kan både spille fængende, melodisk dødsmetal og underholde på samme tid. Forsangeren var i vanligt vittigt humør, hvorfor der blev kastet anekdoter om dette og hint ud til publikum, der tog godt imod dette mix af standupcomedy og dødsmetal. Skulle Bo forfalde til at genbruge sine vittigheder, vil vi ikke afsløre dem alle her, men at kunne inkorporere en indkøbstur med datteren efter julepynt og egen deltagelse i DM i electric boogie i Tivoli Friheden i 1984, hvor han fik en tredjeplads, kræver altså sin frontmand. Og der er ingen i Danmark udover Bo Summer, der kan hive den slags hjem med æren i behold. Men Illdisposed kan. For de bakker det op med deres dødsmetal, og der var ikke en stationær nakke at spotte, da det grønlandske hit 'Submit' blev spillet til sidst. Klart fredagens bedste koncert, hvorfor vi har deres sætliste med.

Canadiske Annihilator skulle lukke fredagens program, og deres thrash fra firserne blev da også mødt med stor jubel. De var dog lidt det klassiske hovednavn med begrænset kunstnerisk relevans anno 2016. Ingen er helt oppe at skyde over de nye numre, men klassikerne bliver slugt råt. Frontmand og eneste tilbageværende originale medlem Jeff Waters er naturligvis omdrejningspunkt. Han er en frontmand, som man kun lavede dem i firserne, hvor han til gengæld ikke var frontmand, og han styrer kompetent og egenhændigt koncerten fra start til slut.

Der er virkelig showmanship, og opbakningen er stor. Porrerne fra torsdag er igen at finde på scenen, ligesom der også er fadøl mod bandet. Men det er ikke i en ond tone. Publikum har bare tydeligvis svært ved at styre sig selv i ren ekstase over, at Annihilator omsider står på scenen til Aalborg Metal Festival. Selvom Jeff Waters og folkene bag Annihilator måske nok kan være lidt svære at danse med i kulissen, så er de anderledes humoristiske på scenen, hvor de med typisk canadisk ironisk distance til sig selv formår at løfte stemningen til både at være uregerligt metal og samtidig et smil på læben.

Publikum kunne derfor gå videre i nattelivet med netop et smil på læben. Efter en dag fyldt med dødsmetal, blev den lukket ned med festlig thrash metal fra et af genrens store navne fra firserne. Bedre opvarmning til endnu en tur på Rock Caféen findes næppe.