Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Hvor blev Frozen Sun af?

Populær
Updated
Hvor blev Frozen Sun af?
Hvor blev Frozen Sun af?
Hvor blev Frozen Sun af?
Hvor blev Frozen Sun af?

Så er det blevet tid til at høre lidt om, hvad der blev af Frozen Sun - en historie, der også fortæller om opstart af Illdisposed og om Bo Summer på BMX.

Kunstner
Trackliste
Fotooversigt:
1. Frozen Sun, 1996
2. Frozen Sun, 1993
3. Michael Kopietz, 2009
4. Chainfist, 2010 (Michaels nye band)
5. Chainfist
Fotograf
(fotos udleveret af M. Kopietz)

Sæt dig godt tilrette ved din computer for Michael Kopietz, der i sin tid spillede i Frozen Sun, har masser at fortælle, om den spændende tid for ham og dansk metal generelt i halvfemserne. Det er blevet et langt interview, der til gengæld indeholder meget, som du sikkert ikke vidste i forvejen.

Hvordan blev bandet dannet?
”For mig startede det hele tilbage 1990, hvor jeg lærte Kenny Nielsen (Frozen Sun forsanger) at kende. Vi boede begge på landet udenfor Århus, og han præsenterede mig for Bo Summer (Illdisposed), som vi startede et metalband med i den lokale ungdomsklub. Bo og jeg havde faktisk kørt BMX sammen i Skanderborg BMX klub i den søde alder af 8 år, haha. Dengang spillede Bo bas, Kenny sang vist og jeg selv på guitar."

"Efter nogen tid stoppede det band så, og det hele rykkede til Århus, hvor jeg mødte Nick Jensen som spillede i et band der hed Hosts Of Chaos, som Kenny og jeg kom med i. Vi øvede i et lejet hus i Brabrand sammen med et gammelt band, der hed Motor Rahm. I dette band spillede senere Frozen Sun trommeslager, Morten Rahm, sammen med Bo Summer og Lasse Bak (Illdisposed)."

"Efter lidt tid og nogle udskiftninger opstod Frozen Sun ud af bandet Hosts Of Chaos. Illdisposed blev dannet udfra Motor Rahm og Slasher, hvor Bo var begyndt at synge og Illdisposeds gamle trommeslager Michael Enevoldsen (også i Panzerchrist) tæskede tønder. Historien er måske lidt forvirrende, men resultatet var, at bands som Frozen Sun, Illdisposed og Exmortem opstod."

"Ja, det er sgu en god gammel Århusianer-historie!"

"Frozen Sun blev dannet i 1992 og vi var en stor glad metalfamilie dengang. Metal, druk og hor var dagsordenen dengang, haha.”


Hvor mange udgivelser nåede I?

"I 1992 indspillede vi vores første demo kaldet ’Ancient Tombs’. Den blev dog aldrig udgivet. I 1993 besluttede vi så at indspille vores dengang ”kult-demo” ’Defect Dimension Of Souls’ hos Borsing Recording. Bo Summer havde netop indspillet Illdisposeds første cd hos Borsing Recording, og han mente, at vi klart skulle være med på ’Fuck You We’re From Denmark’ vol.2. Han kontaktede Progress Records, og Frozen Sun var vist årsagen til, at den cd blev udskudt med en uges tid. Ups!"

"Jeg blev overrasket, da jeg kom ned i den lokale pladebiks ”City X”, hvor Tue Madsen (Pixie Killers, Grope) arbejdede og hørte, at vi åbnede den cd. Det var nok starten for vores ”karriere”."

"Vi blev tilbudt en mini tour med Konkhra og erfarede, at vi rent faktisk havde en ret stor fanskare."

"I 1995 spurgte vi Tue Madsen, om han gad producere vores ’Promo’95’. Tue havde endnu ikke sit eget studie, så vi lejede mixer og tilbehør og tog op i vores øvelokale og startede trommeindspilningerne. Guitar og vokal blev indspillet i min gamle lejlighed ved Viby J. "

"I 1996 indspillede vi vores debut-cd ’Dimensions’ hos Borsing Recording, og fik Tue til at mixe. Det var en hård proces, men resultatet blev, at Jacob Hansen og hans nystartede pladeselskab Serious Entertaintment udgav vores pladedebut i august samme år."

"Efter udskiftning af vores bassist Henrik Kopietz, fik vi Tomas O’beast fra Mnemic med, og vi indspillede Promo’97 med Ziggy bag knapperne i Studie C. Det var virkelig en spændende tid for Frozen Sun. Jeg husker, at der var Testament på Huset (Nu Voxhall), og at vi var skidefulde sammen med Chuck Billy. Jeg fik faktisk overtalt ham til at tage i studiet for at indspille noget vokal, men Ziggy var desværre for fuld. Det kunne ellers have været sjovt!"

"Herefter besluttede de resterende bandmedlemmer at stoppe. Jeg var imidlertid begyndt at spille med Panzerchrist, så jeg tænkte ikke så meget over det, og eftersom jeg var begyndt at øve Frozen Sun numre op med Reno Killerich (Exmortem, Hate Eternal, Dimmu Borgir etc), var det nærmest en naturlig proces."JACOB HAUGAARD SOM OPVARMNINGHvad var den største oplevelse med bandet?
"Svært at vælge, men jeg vil mene at Frozen Suns første festivaloplevelse på Skanderborg festivallen 1993, er den største. Vi spillede lørdag aften på en forholdsvis lille scene, hvor Jacob Haugaard ”opvarmede” for os. Vi gik på samtidig med Gary Moore, men alligevel lykkedes det at tiltrække 3-4000 mennesker. Vi var det første death metal band, der spillede på Skanderborg Festivallen, og jeg husker tydeligt, hvordan folk kom løbende til koncerten, og at der måtte security-folk fra den store scene til at holde styr på publikum. Damn! Det var sjovt, og noget jeg aldrig glemmer."

"Ellers ”DM i Rock” hvor vi samme år, var det første metal band, som vandt de indledende runder i Århus. Vi havde lavet et metal/rap-nummer med en gammel rapper, som folk nu kender som ”Jøden” samt hans buddy Bingo. Det var virkelig skægt, specielt fordi jeg lige havde pakket alt mit guitarudstyr væk, og var nødsaget til at rappe sammen med Jøden og Bingo, haha."

"Også Metal Marathon i Ålborg, hvor vi nærmest fik en heltemodtagelse. Dagen før havde vi spillet på Barbue i København med Seance, så vi var lidt trætte. Det viste sig så, at vi co-headlinede denne event sammen med Invocator. Folk gav den bare gas! Dejlige minder…”HOLLÆNDERE STJAL NAVNET


Hvorfor gik I i opløsning?

"Folk ville hver deres retning med musikken, og jeg spillede jo med Panzerchrist, så det var nærmest helt naturligt at stoppe. Sammen med Reno Kiilerich havde jeg lavet materiale til Frozen Suns anden cd, men med et stilskifte over mod grind. Serious Entertainment ville også gerne udgive det, men det skulle være under andet navn, da nogle hollændere havde stjålet vores navn, og havde udgivet en cd i navnet Frozen Sun."

"Reno og jeg besluttede at bruge det materiale, vi havde lavet til Frozen Sun i Panzerchrist, og da Michael Enevoldsen ikke gad at spille trommer mere, blev det en mulighed for at starte på en frisk med Panzerchrist. ’Soulcollector’ blev til - en milepæl i dansk death metal, og som satte standarden dengang."


Hvis du selv skal sige det – hvor tæt var I på at ’breake’ i udland såvel som hjemland?
"Jeg ved det ikke. Jeg tror, at Frozen Sun sammen med de andre medvirkende bands på ”FYWFD” cd’erne var med til at starte metalscenen i Danmark. Udlandet var vist bare ”noget ud over grænserne”. Med undtagelse af Invocator, var alle på danske selskaber, så jeg tror, det med udlandet først kom senere."

"Frozen Sun var på intet tidspunkt ved at slå igennem, hverken i Danmark eller i udlandet. Scenen var for lille dengang og for de fleste for ”undergrunds-agtig”. Vi, og tidens andre bands, var en del af en opstart, som har hjulpet en masse andre til det, de nu er i dag."


Opnåede I, hvad I havde håbet på med udgivelsen af ’Dimensions’ og havde deltagelsen på F.Y.W.F.D en rolle i, at I fik en pladekontrakt?
"Vi fik da udgivet vores debut, så ja, vi opnåede det vi ville, men havde jo selvfølgelig håbet på en megakarriere. ”FYWFD” var helt klart med til, at vi fik et skub i den rigtige retning, men det var ikke årsagen til, vi fik en pladekontrakt. Det var jo 3 år senere, og det var nok mere navnet, og det faktum at vi havde en fanskare. Folk havde jo ventet på en cd, og det fik de."


Ser I eks-bandmedlemmer stadig hinanden?
"Jeg har stadig kontakt til Nick Jensen og selvfølgelig min bror, men udover det så nej for mit vedkommende. Men med Facebook og Myspace kan man jo følge med i, hvad de andre laver, så en mail i ny og næ kommer der da. Det er jo et lille land, så vi ved godt, hvad vi hver især laver anno 2010."


Er der en historie, som du tænker tilbage på med et ”vi var sgu nogle crazy motherfuckers” og et smørret smil på læben?
"Vi var alle nogle crazy motherfuckers, men jeg kan jo ikke udtale mig på de andres vegne, og min egne historier hører nok mere til i et Playboy magazine end her, haha… Vi har haft det sjovt – jeg husker fx en tur til Næstved, hvor en bager blev udsat for et ret så beruset Frozen Sun-crew."

"Der var også en tur i en bandbus på gule plader, hvor vi blev forfulgt at politiet, og alle sad bagi og skulle holde mund. Det var tider, jeg aldrig vil glemme, og som også bliver genfortalt engang imellem."FRA UNDERGRUNDS-ZINES TIL MYSPACE


Hvordan var det at være en del af metalmiljøet?
"Dengang var det nyt og spændende, og der var ikke så mange om buddet som i dag. Mund-til-mund-metoden, ”FYWFD”, de nystartede danske pladeselskaber samt undergrunds-zines var med til at få ens musik ud. Der var mange ildsjæle dengang, og ret så nostalgisk at tænke tilbage på."

"I dag er det meget nemmere at komme ud til folk med ens musik og budskab, men der er derimod kommet mange flere bands, og standarden er steget nok så meget. Det er jo sjældent, man hører om et band, der ikke har en Myspace- eller Facebook-profil. Og som et arbejde man kan leve af, så skal man kende nogen, som kender nogen, for at blive til noget i denne branche."


Har I stadig med musik at gøre?
"Tomas O’Beast spiller jo i Mnemic, og min bror og Nick har lavet et projekt, der hedder ”Fusskalt”, som mere er på et hobbyplan. Jeg vil tro, at vi alle på det ene eller andet plan har noget med musik at gøre. Engang musiker altid musiker."

"Personligt har jeg prøvet en del forskelligt og har nu på tredje år været aktiv i Chainfist, som prøver at komme frem blandt de mange andre bands, der er derude."

"Vi har lige udgivet vores første maxi-single ’Have You Ever?’ på iTunes mm. Nummeret er fra vores kommende debut-cd ’Black Out Sunday’. Det er god blanding af 90’ernes hårde metalmiljø sammen med nutidens hard-rock trend. Det skal blive spændende, at se hvad der sker. Læserne er velkomne til at gå ind på vores myspace og lade sig forføre."


Er du stadig et rigtigt ”metal-head”?
”Jeg vil altid være et ”metal-head”, og så længe jeg kan spille på min guitar og være ”on-stage” for at underholde publikum, vil det aldrig forandre sig. Det virker til, at scenen er under udvikling, og flere og flere bliver modtagelige overfor den hårde del af musikgenren. Det er spændende at følge med, og man oplever flere og flere ildsjæle tilslutte sig genren, hvilket er en positiv og sund udvikling, for det er nytænkning, der skal til. Og det mener jeg bestemt, vi er en del, der bidrager med."

"Ikke mindst NRG som har taget initiativ til denne artikel, og som altid har støttet den danske metal-scene, så lang tid jeg kan huske det. Tak for det, og tak for at jeg måtte medvirke med min historie.”

 

Læs også:
Introduktion til ”Hvor blev de af?”-artiklerne
...og om de andre interviewede bands i artikelserien:
Detest, Beyond Serenity, Cyanotic, Autumn Leaves, Geronimo, Infernal Torment, Withering Surface, Sacrificial, Timeless Hall, Maceration, Blazing Eternity, Unleashed Power, Grope, Gigandhi, Morbid Vision, Urkraft og Stomped.