Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - AMF'15

Populær
Updated
Top 5 - AMF'15

Vi har to gange tidligere lavet en top 5 over Aalborg Metal Festival, men begge gange var det de fem bands, vi så mest frem til. Denne gang tager vi helhedsoplevelsen.

Titel
Aalborg Metal Festival 2015
Koncertarrangør

Aalborg Metal Festival. Landets ældste metalfestival siden undfangelsen i 2002, der var en naturlig videreudvikling af Metal Maraton. Festivalen har stadig til huse på Studenterhuset centralt placeret på Gammeltorv midt i den gamle havneby. 

Gennem tiderne har snart sagt alle bands været forbi, men der er stadig enkelte bands, der ikke har været gennem møllen. Dem har Nordic Rock Booking så i den grad fået bragt til brostenene i centrum af Aalborg i år. For det er et sandt overflødighedshorn af store navne, der pryder den øverste del af plakaten til Aalborg Metal Festival 2015. Dem glæder vi os naturligvis til, men der er så meget andet og mere til Aalborg Metal Festival end musikken, og i denne top 5 ser vi på de ting, som denne skribent glæder sig mest til.

1. Carcass, Obituary, Napalm Death og Sepultura.

Vi starter nu alligevel med musikken, for hold nu op, der er lagt op til fest med de navne! Der er ingen tvivl om, at der var store øjeblikke, da eksempelvis Gojira, Arch Enemy eller Satyricon spillede som hovednavne. Men i år er der hele fire utroligt stærke internationale navne. Nuvel, Napalm Death er efterhånden blevet fast inventar på Aalborg Metal Festival, eftersom de har spillet der i 2003, 2010 og 2013. Men de er en del af den pakke, der også inkluderer navnene Carcass og Obituary. To navne, der har været flygtige størrelser i hænderne på Nordic Rock Bookings booker i mange år. Nu får de hele pakken, og vi får en lørdag, der snart sagt har flere hovednavne end opvarmningsbands. For Voivod er også med om lørdagen. Sepultura om fredagen er en 30-årsjubilæumsturné, hvor de spiller nogle sange, de normalt ikke spiller. Så der er stor sandsynlighed for nogle sjældenheder, mens vi nok næppe undgår endnu en version af 'Roots' og 'Territory'.

2. After-party på Rocken

Jomfru Ane Gade ligger lige rundt om hjørnet. For den trænede er der faktisk to veje fra Studenterhuset og Gammeltorv ned til den berømte og berygtede gade, hvor Rock Caféen så belejligt ligger og lægger lokaler til det mere eller mindre officielle after-party, hver gang lydanlægget slukkes. Den mest direkte er via C. W. Obels Plads og så ned på gågaden, der med et hurtigt drej til venstre leder én hen til festgaden. Er man lidt historisk interesseret og nysgerrig, kan man gå langs Aalborg Kloster og via Latinergyden sno sig ind på gågaderne og derfra nå Rock Caféens normalt gode tilbud på humle. Latinergyden er ægte, gammel Aalborg-stil, hvor murene, gyden og alt derimellem er så skævt, at man skulle tro, der var blevet røget på fjollede planter, før det blev anlagt. Uanset hvilken rute man vælger, er man garanteret en fest på Rock Caféen, hvor DJ'en tager imod staldtips, og chancen for at møde en eller flere optrædende musikere fra Aalborg Metal Festival er meget høj. 

3. Jägergrotten

Mellem bands, eller hvis man ikke lige gider høre et band, er der mulighed for at søge retræte i Jägergrotten, der ikke overraskende har fået inspirationen til sit navn fra en af Aalborg Metal Festivals trofaste sponsorer. Hvem kan mon gætte hvilken?

Her er der mulighed for at hvile stængerne, mens der er metalkaraoke på anlægget. Der er ikke tal på, hvor mange der har taget mere eller mindre vellykkede livtag med klassikere som 'Holy Diver', 'Run to the Hills', 'Walk' og den med Slayer. Der er således fin mulighed for moro og for at afhjælpe eventuelle symptomer på sandpapir i halsen. Det er også sket, at enkelte fans har fejret sig selv deroppe i en grad, hvor der blev serveret boblevand og kransekage. Alt kan ske på en given aften i Jägergrotten. Det gør det som oftest også.

4. Forudsigeligheden

Vi har før drillet folkene bag Aalborg Metal Festival, Nordic Rock Booking, med det skred, der var i programmet i 2003, hvor førnævnte Napalm Death var hovednavn og gik på et sted mellem 1 og 2 om natten. Det har de i den grad lært af. Siden har de i nu over 10 år lavet en metalfestival, hvor bands går på til tiden uanset størrelse, nationalitet og krukket opførsel backstage. Så når festivalen offentliggør et program, kan man trygt stole på, at sådan bliver festivalen også afviklet. Det er ikke kun rart for os selvhøjtidelige skriverkarle, der rider på ryggen af de fans, der betaler for festen, men også for alle andre. En anden forudsigelighed uddybes i punkt fem.

5. Publikum og arrangørerne

Folkene bag er ikke overraskende blevet gode venner af redaktionen. Vi elsker Aalborg Metal Festival af et godt hjerte, der bløder for den tunge musik. Så hvert år hylder vi folkene, der orker at stable festen på benene. Lige så forudsigeligt er det, at vi støder ind i en god portion af publikum, vi også har lært at kende på netop Aalborg Metal Festival gennem årene. Gengangere er der mange af. Det er naturligvis ikke unikt for Aalborg Metal Festival, da det også vil kunne siges om Metal Magic og Copenhell, men historien er her på nordjydernes side (det hjælper nok også en anelse, at skribenten her er nordjyde). Vi ved, hvem vi render ind i, hvem der hjælper os op, når alkoholen har gjort kål på vores balancenerve, og hvem vi alt for sent på natten synger fællessang med enten i Jägergrotten eller Rock Caféen. Den fest glæder vi os hvert år til. 

Og så ikke et ord om, at torsdag aften for første gang for alvor har fået et internationalt snit i form af Vreid, Keep Of Kalessin m.fl., samt at danske navne som The Arcane Order, Møl, Savage Machine, Aphyxion og lokale Mercenary også gæster festivalen i år. Det bliver hæsblæsende, men vi lover at dække så meget, vi overhovedet kan undervejs i billeder og tekst på diverse platforme.

Lad os derfor slutte af med 'Eruptions of Red' med The Arcane Order mens vi tæller de sidste dage ned, før det hele går løs på Studenterhuset fra torsdag d. 5. november til og med lørdag d. 7. november 2015.