Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Fuck You We're From Denmark Vol. 1

Populær
Updated
Top 5 - Fuck You We're From Denmark Vol. 1

Det er i år 25 år siden, at den første 'Fuck You We're From Denmark'-kompilation blev udgivet. Det er stadig et sjovt indblik i dansk metalkultur, der sagtens tåler jævnlige lyt. Den til tider skrabede og rå lyd er kun et plus.

Kunstner
Titel
+ Detest + Moratorium

Senere i år vil det være 25 år siden, at kompilationen 'Fuck You We're From Denmark' første gang så dagens lys. I dag er der internet og mange måder at komme frem i verden på for et nyt metalband, men engang var det tapetrading og medvirken på denne type udgivelser, der var sagen. 'Fuck You'-udgivelserne havde selvsagt fokus på den danske scene og blev udgivet af odenseanske Progress Red Labels, og de tegnede et billede af, at den hjemlige scene i årene 1992-1993 især var til dødsmetal eller en thrashet variant heraf.

På den første udgivelse fra 1992 medvirkede 15 bands med hver en sang. Ét band, der blev dannet i 1991, har på imponerende vis været aktivt i hele perioden. Selvfølgelig Illdisposed. Detest har været nedlagt, men nu tager en runde mere i disse år, og synes at være formstærke og klar til at udgive en ny og længe ventet skive. Også doom/death-bandet Caustic skulle være på trapperne med nyt efter ellers mange års dvale.

I denne top 5 ses på skribentens umiddelbare favoritter fra den legendariske udgivelse. Spørger man igen om et halvt år, så kan det være, at listen ville have nogle af navnene byttet ud, for de 15 sange har alle noget godt at byde på. Og der er charme i rigt mål gemt i de rustikke indspilninger.

1. Moratorium – No

Der er et eller andet råt, primalt, primitivt og bundråddent over det her nummer. Jeg synes, det tunge nummer holder fantastisk den dag i dag, hvor masser af undergrundens dødsmetalbands netop prøver at ramme en lyd og autenticitet, som det her track emmer så rigeligt af.

Sangen starter 4:52 inden i klippet herunder.

?list=RDHS4jVnfxsK4"> ?list=RDHS4jVnfxsK4


2. Illdisposed
Reversed

De gæve jyder var sgu seje helt fra start. 'Reversed' er et fantastisk nummer, som man fik lov at høre allerede på 'Fuck You We're From Denmark', og nummeret blev året efter en del af debut-ep'en 'Four Depressive Seasons'. Illdisposed havde helt fra start styr på deres signatur-lyd, og selvom nummeret på kompilationen er 25 år gammelt, så er man ikke tvivl om, at det er Illdisposed, når det kommer på. Nummeret i linket er dog taget fra ep-versionen.
3. Disaster Area
The Origin of Species

Herligt smadret dødsthrash. Introriffet biddet godt fra sig med noget, der minder om Invocator, men siden går der mere dødsmetal i nummeret. Nummeret er energisk med et fremadstormende drive.
4. Caustic
Deeds of Perfection

Dødsdoom, der stadig holder. Der er en grund til, at Caustic genkomst vækker glæde. Den ældre optagelse er stadig fed med fine, tidlige Paradise Lost-paralleller.
5. Detest Gathering of Darkness

Klassikeren. Sangen åbnede udgivelsen og er for evigt lyden af kompilationen. Et stærkt dødsmetal-nummer med lækker, mørk stemning.

Her fra pladen 'Dorval', der fulgte efter.