Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Rutinepræget adspredelse

Updated
Rutinepræget adspredelse
Studieskulkende Metallica brændte ikke igennem i Oslo, tirsdag aften. Grundet en forsinket bus, medbringende billetmand Mathias Nielsen, nåede undertegnede ikke aftenens to supportband, Turbonegro (øv!) og finske HIM, så det var direkte på med Metallica kl. 21.00.

Det gik dog forbavsende nemt, at komme ind på den fyldte koncertplads, der mindede en del om Gentofte Stadion, og lommelærken med skotsk single malt whisky kom også med ind, godt gemt nede ved bollerne.

Man drikker ikke dårlig skodsprut til en Metallica-koncert, slet ikke. Og de skotske dråber gjorde godt i den overskyede, men ganske lune Oslo-aften, der var næsten helt uden regndråber.


Engageret publikum

Som de fleste, med bare et miligram af deres hjerte i heavy metal, ved det, så er Metallica ikke ude på nogen anden form for turné end lidt sommerlige, europæiske adspredelser fra studiet, hjemme i Californien. "Sick of the Studio 2007" hedder touren, der fredag bringer bandet videre til Århus - bandets første Jyllandsbesøg siden deres legndariske show i Holstebro hallen i januar '87!!

På ganske få timer blev samtlige 40.000 billetter til koncerten på Oslos gamle skøjtebane Valle Hovin revet væk, og folket - der var meget norsk, men også lidt svensk og dansk - var mere end blot småfriske til en koncertaften med Metallica. Det var mere end hvad man kan sige om bandet, der aldrig formåede at brænde igennem, som man har set og ikke mindst følt det utallige gange gennem årene - for undertegnedes vedkommende siden den magiske decemberaften på Vesterbro i 1984.


Hyldest til Cliff

Nej, Metallica var ikke decideret dårligere, det er de som regel aldrig. De tør, som ingen andre af deres kaliber, at rode rundt og finde frem i eget bagktalog, hvilket altid giver nogle rimeligt åbne sætlister. Også denne aften, hvor grundsættet baserede sig vældig meget på 80'ernes materiale, primært fra "Master of Puppets", hvor mere sjældne sager som den godt thrashede "Disposable Heroes" og den instrumentale "Orion" var fundet frem.

Efter sidstnævnte nummer, leverede James Hetfield (øv. bill.) et kindkys til himmelen, ovenpå en eksplicit hilsen til afdøde Cliff Burton, der var primus motor bag nummeret. Nutidens Metallica-bassist, Rob Trujillo (bill.) gjorde dog et fint job i dette som de andre numre, herunder i en anden sjælden sætlistesag, "... And Justice For All", der i sin originale studieversion ellers var næsten basløs!


Trekvart turnékraft

Hetfield virkede i meget godt lune, og hans nypositive kommunikation kørte fint med med de meget responderende fans . Ingen "motherfuckers" eller drag over nakken, længere, hvilket er OK, men der var desværre heller ingen virkelig hårdkogt gennembrændende feeling i Metallica, tirsdag aften.

Materiale fra "Load", "St. Anger" og "Garage Inc." var helt droppet, og ingen af de angiveligt fjorten nye numre blev luftet, denne aften, der i Metallica-kontekst må beskrives som ganske jævn. Og det er netop i en sådan kontekst, at den uddelte karakter skal forstås.

Metallica er selv med en rutinepræget præstation af langt højere klasse end mange andre orkestre, men de to omgange ekstranumre - udfra den velkendte devise: først hits, så afsluttende "Kill 'Em All" fræs - lugtede virkelig fælt af endnu en dag på det omrejsende koncertkontor og så tilbage til familien.

Jeg savnede mere glød og gnist, og lidt (flere) overraskelser, leg og lir, men måske bandet har lidt i ærmet, når der fredag aften endelig igen skal headbanges i hovedlandet? Det må man håbe, for lige nu taler vi desværre kun om et Metallica på maximum trekvart turnékraft.

Kunstner
Dato
07-07-2010
Genre
Trackliste
1. Creeping Death
2. Fuel
3. Wherever I May Roam
4. Disposable Heroes
5. Welcome Home (Sanitarium)
6. … And Justice for All
7. The Memory Remains
8. No Leaf Clover
9. Orion
10. Fade to Black
11. Master of Puppets
12. Battery

Ekstranumre:
13. Sad But True
14. Nothing Else Matters
15. One
16. Enter Sandman

Ekstra-ekstranumre:
17. Whiplash
18. Seek and Destroy
Karakter
3