Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RB '23: Afløseren fra Dødsriget

Updated
TR5_0448 copy
TR524539 copy
TR5_0436 copy
TR524535 copy
TR5_0564 copy
TR5_0374 copy
TR5_0739 copy
TR524551 copy

Ole Luks aktuelle Afsky-inkarnation lukkede selvsikkert ned for Terminal med en intensitet og attitude, der for en stund gjorde os stolte over at dele fædreland med bandet.

Kunstner
Dato
23-04-2023
Trackliste
1. Stormfulde Hav
2. Tyende Sang
3. Frosne Vind
4. Tak for Alt
5. Vættekongen
6. Skær
7. Et Sidste Farvel
8. Velkommen til Dødsriget
9. Angst
Koncertarrangør
Fotograf
Peter Troest
Forfatter
Karakter
4

”Although the roots of Afsky are firmly planted in black metal, the melancholic tendrils of folk that have weaved throughout Luk’s output have fully blossomed on his latest release 'Om Hundrede År' ”.

Sådan lyder præsentationen af Afsky i årets festival-program. Det vil altid være Roadburns ambition at finde kunstnere, der bryder med de aktuelle tendenser, og derfor er det alt andet end usædvanligt, at de til tider graver lidt ekstra for at argumentere for, hvorfor lige noget stikker ud fra normerne. Om man så måtte være enig i ovenstående præsentation eller ej, så er meme-troldene i hvert fald kvikke på tasterne til at sætte beskrivelsen lidt på en spids.

af kopi

Personligt er det netop den alternativt søgende profil, der år efter år drager mig mod Tilburg, men det vil være unødvendigt prætentiøst ikke også at omfavne, når Roadburn rammer plet i mere traditionelt sortmetalliske lag. Godt nok er det på et tragisk grundlag, at Afsky er tilkaldt for at erstatte mit oprindelige Roadburn-hovednavn, ukrainske White Ward, der måtte aflyse sin Europa-turne p.g.a. manglende tilladelse til at forlade det krigshærgede hjemland. En situation, festivalen i højeste grad anerkender både ved at sælge White Ward-shirts i merch-boden og ved at spille 'False Light'-skiven over anlægget, inden Afsky træder ind på scenen.

Efter netop at have overstået en 14 dages Europa-turné med mange udsolgte venues har det aktuelle line-up af Ole Luk, Simon Skotte Krogh (guitar, Sunken/Heltekvad), Martin Jørgensen (bas, Metal Magic-booker) og Simon Frenning Sørensen (trommer, Morild/Heltekvad) tydeligvis fået repertoiret solidt ind under huden. Jørgensen starter med stålsat at sætte den tunge tone i introen til 'Stormfulde Hav', og så får vi over den næste time en god blanding af sange på tværs af karrieren, hvor 'Velkommen til Dødsriget' fra debut-EPen var den eneste tilføjelse siden sætlisten i Odense tidligere på måneden.

Det er dog langt mere samspillet, kemien, der stjæler fokus i Tilburg i dag. Alle kender sin rolle i bandet til fingerspidserne. Sørensen ligger minutiøst på beatet og veksler smertefrit fra de opbyggende strukturer til stormløb på pedalerne. Jørgensen er indpiskeren, der med vilde fagter og mest liv på scenen gør sit til at få publikum med her på fjerdedagen. Skotte Krogh holder sig til gengæld mere fokuseret og tilbagetrukket til fordel for bandets omdrejningspunkt, der flere gange står som den eneste synlige i midten, mens resten af scenen er tildækket i røg. Ole Luk er arkitekten, ingen tvivl om det, og med den energi, de lægger for dagen, kan vi kun hylde ham for den betydning, Afsky også har fået udenfor de danske grænser.
Som dansker kan man reflektere nok så meget over lyrikken, men det er ikke den, der betyder noget her på The Terminal, hvor jeg vel nok er én ud af en snes mennesker, der ville kunne forstå teksterne, havde jeg haft dem foran mig. Her er det musikken, der driver værket, og selvom diversitet ikke just er den væsentligste spiller i deres modus operandi, så er det en virkelig medrivende oplevelse at stå vidne til, og så absolut den mest overbevisende gang, jeg har set Afsky til dato. Trommerne og Luks hæse vræl stod knivskarpt i hallen, og banddynamikken gjorde rigeligt for at holde intensiteten kørende. 'Angst' er desuden fortsat en formidabelt stærk lukker, barberet ned til tre toner uden overflødig omsvøb, og så kan vi ellers forlade hallen for sidste gang i år, endnu en overbevisende dansk Roadburn-præstation rigere.

Nogen gange skal man bare erkende, at der ikke er mere at komme efter for i aften – og Afsky rundede festivalen af på toppen, så den vælger jeg ikke at skæmme med afrundende middelmådigheder.
En behørig tak til mit broderfolk og til Walter og Roadburn for endnu en berigende oplevelse rundt i den tunge manege!