Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

RF '22: Kaos skruet op på "Japan"

Updated
_XTD5424
_XTD5497
_XTD5400
_XTD5514
_XTD5534
_XTD5527
_XTD5607
_XTD5604

Otoboke Beaver leverede en uforlignelig og humoristisk koncert på ægte Jap-punk maner.

Dato
01-07-2022
Genre
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen
Forfatter
Karakter
4

Forstil dig Situationsfornærmelse møder Petrol Girls. Forestil dig, at de laver en plade på 20 minutter med ikke mindre end 18 numre på. Forestil dig at de spiller deres 18 numre plus det løse, til et bagtæppe af, hvad der bedst kan beskrive som My Little Pony-grafik. Tænk dig nu dette scenarie fremført på japansk. Så har du den korte version af Otoboke Beaver-koncerten.

Bandet kom med i sidste øjeblik på et afbud, og vi var derfor temmelig uforberedte på det, der mødte os på Gloria kl. 16.30. Så let forpustede og en smule forsinkede kom vi ind til dette kaos af en koncert, hvor alle udtryk var i spil på samme tid. Det er altid lidt vanskeligt at anmelde en punk-koncert, der foregår på et sprog man ikke forstår – særligt fordi genren typisk indeholder rasende statements og snappy replikker. De kunne derfor teoretisk have sunget om at luge ukrudt, eller gå på arbejde, men jeg tillader mig at formode, at emnerne var af en anden art. Selv beskriver de sig som et "nej"-band. De siger nej til kapitalisme, patriarkatet og manglen på respekt. Hvilket faktisk giver rigtig god mening, når man tænker på, hvor de kommer fra. Japan har stadig rekorden i selvmord og arbejdspres.

De fire ret unge kvinder leverede en koncert så uforsigelig og så fuld af kaos, som jeg aldrig har hørt før. Og gik man her og troede at Petrol Girls og Situationsfornærmelse var lidt offensivt, så har de to bands her fået sig en konkurrent. Til forskel fra de to bands, så var der ikke kamp-taler mellem numrene. Snarere skiftede de fuldkommen stil mellem numrene, hvor de vinkede glad til os alle sammen og gentagende gange forsikrede os om at det var dejligt at møde os. Og det virker bare så meget stærkere når dette – i mangel af bedre udtryk, lidt nuttede – intermezzo erstattes af kaotisk, aggressiv og ufattelig hurtig punk, der laver så mange temposkift, at man blev fysisk forpustet.

De leverede en fysisk kraftpræstation af et show, serveret med kant og en fed skæv humor i musikken, der gav mig lyst til omgående at starte på et sprogkursus i japansk, for det virker som et skarpt band, der kan levere de rigtige snappy comebacks lige til tiden.

Og det er det her vi er på Roskilde for. Det er det her Roskilde kan. Invitere et japansk punk/speed metal/riot grrrl band til at komme på et afbud, og derefter med største selvfølgelig fylde Gloria op med svedende og dansende mennesker, der i den grad nød det rå udtryk, som måske er lidt fraværende på årets festival – særligt på de store scener.

Vi gik lige så forpustede ud af Gloria, som da vi kom ind, men med ny energi og en fornyet nysgerrighed på det spændende land, derovre mod øst.