Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde Festival '14: Metal- og rockguiden - Fredag

Populær
Updated
Roskilde Festival '14: Metal- og rockguiden - Fredag

Phil Anselmo, Rob Zombie, Les Claypool og Deftones. Fredagen står i de store navne fra de seneste årtiers tegn. Dagen byder også på amerikansk black metal og runder af midt om natten med et ikonisk hardcore punk-band fra 1980'erne. 

FREDAG

PHIL ANSELMO & THE ILLEGALS – Arena, kl. 13.30

Fordi: Selvom Phil Anselmo-sideprojektet Phil Anselmo & the Illegals’ debutalbum, ’Walk Through Exits Only’, der udkom sidste år, fik særdeles mådelige anmeldelser, så er Anselmo stadig en af metallens mest karismatiske og arrige frontmænd. Det er ham, der kan løfte bandets på plade lidt monotont arrige blanding af hardcore og thrash metal. Og så er der også en anledning til at få luftet en Pantera-klassiker eller to, hvilket bandet tidligere har gjort. Arena virker på forhånd som en lidt stor scene for et sideprojekt med kun ét album under bæltet, men netop Anselmo er nok mand for alligevel at skabe en stemning.

For: Pantera-fans, fans af Phil Anselmo-sideprojekter, fans af vrede.

Pensum: ’Walk Through Exits Only’.

Seneste pladeanmeldelse!
LES CLAYPOOL’S DUE DE TWANG – Avalon, kl. 15.

Fordi: Hvad Mike Patton er med sin stemme, er Les Claypool på bassen. 51-årige Claypool slog igennem som sanger og bassist i det funky rock-band Primus i starten af 1990’erne. Siden er det blevet til utallige sideprojekter og musikeksperimenter for den gudbenådede baspiller.  I Duo De Twang har han allieret sig med sin gamle ven og guitarist i M.I.R.V., Bryan Kehoe. Duoens musik er en kryptisk blanding af bluegrass, country og jazz, mens Claypools røgslidte stemmebånd går Tom Waits i bedene. Musikken består både af egne kompositioner og covernumre som Alice in Chains ’Man in the Box og Bee Gees’ Stayin’ Alive’ – sidstnævnte i  en version, man næppe havde hørt komme på forhånd. Les Claypool's Duo De Twang kan meget vel blive et af årets højdepunkter!

For: Fans af Hayseed Dixie, Tomahawk, Primus, Hank Williams III.

Pensum: ’ Four Foot Shack’.

Seneste interview!
BLACK PUS - Gloria, kl. 19.00

Fordi: Tilbage i september sidste år lagde én-mandsbandet Black Pus vejen forbi det velrenommerede Jazzhouse i København, hvilket førte en manisk og herligt kaotisk noise-koncert med sig, der stadig dukker op i éns erindring fra tid til anden. I det ufravigelige centrum for Black Pus finder man Brian Chippendale, som nogle måske kender som trommeslager i den undervurderede guerilla-noiserock-duo Lightning Bolt. Også i Black Pus befinder han sig bag et hegn af smadrede tønder, som han tværer gennem et skramlet, pedal-manipuleret sammensurium af metal, punk og en form for eksperimenterende freejazz-noise. Der er tale om musikalsk nysgerrighed med såvel medrivende og udskejende tyngde, som i øvrigt ikke ligefrem får mindre tyngde via det gakkede og underholdende sceneshow, Black Pus har for vane at levere!   

For: Fans af Lightning Bolt, Black Cobra, Melvins, det københavnske spillested Mayhem samt MDMA og whisky.

Pensum: 'All My Relations' (2013), 'Wonderful Rainbow' (2003, med Lightning Bolt).
DEFTONES - Orange, kl. 19.30

Fordi: Denne skribent husker tydeligt, da MTV Super Rock i '97, med den spændstige Julia Valet som kælen værtinde (hvem husker ikke hende!), for første gang præsenterede videoen til Deftones' 'My Own Summer (Shove It)'. For det forholdsvis unge sæt metalører, der sad på én, var Deftones fra midt-90'erne og en håndfuld år frem lyden af et på én gang friskt og fandenivoldsk band, der kombinerede klassisk rå metalenergi med både en signatur af emotionelle armbevægelser og en særegen og i øvrigt ærke-californisk lyd. Det er kombinationen mellem det tunge og det lette, der gør Deftones interessante, samt selvfølgelig bandets solide evner som sangskrivere. De har været på besøg på Dyreskuepladsen adskillige gange tidligere, og vi håber på en omgang magen til den, de leverede i '98.   

For: Fans af Soulfly, Tool, Korn, Suicidal Tendencies.

Pensum: 'Adrenaline', 'Around the Fur', 'White Pony'.

Seneste pladeanmeldelse!
Seneste koncertanmeldelse!
Seneste Metaldiktator!
CORRECTIONS HOUSE - Pavilion, kl. 20.00

Fordi: Selvfølgelig kan det ikke være noget kvalitetsstempel i sig selv at være en såkaldt supergruppe og bestå af musikere fra flere forskellige i forvejen eksisterende bands. Faktisk har mange af tidens supergrupper været deciderede misvisende og har ikke kunnet leve op til det misvisende prædikat. Corrections House er dog undtagelsen, og Roskilde har i år handlet helt rigtigt ved at få hevet disse golde, kolde industrielle misantroper til festivalen. Bandet, der består af Mike Williams (Eyehategod), Scott Kelly (Neurosis), Bruce Lamont (Yakuza) og Sanford Parker (Minsk, Nachmystium), trækker på hele deres blandede musikalske ophav og kommer i sidste ende frem til et mørkt, særegent udtryk, der balancerer et sted mellem spoken word, jazz og industrial-metal. Uden tvivl et af de vigtigere navne i år!   

For: Fans af Eyehategod, Neurosis, Skinny Puppy, Godflesh, Richmond Fontaine (ja, den er god nok) samt uppers og downers i al almindelighed.

Pensum: 'Last City Zero'.

Seneste pladeanmeldelse!
Seneste koncertanmeldelse!
THE OCEAN – Avalon, kl. 21.00

Fordi: The Ocean spiller drømmende og skarpt eksekveret progressiv metal, spundet omkring kompleksitet og melodi. Musikken udføres med klinisk akkuratesse og genrens naturlige dynamik i de temposkift og musikalske kastevinde, man bliver udsat for. Temposkiftene er mange, men undervejs åbner sangene sig op i deres helhed. For den koncentrerede lytter er The Ocean et liveband i særklasse.

For: Fans af Hallucinogener generelt, Mastodon, Gojira og Periphery.

Pensum: ’Heliocentric’, ’Fluxion’, ’Pelagial’.

Seneste pladeanmeldelse!
Seneste koncertanmeldelse!ROB ZOMBIE – Orange, 22.30

Fordi: Rob Zombie leverer et på alle måder overdådigt horrorshow til sine koncerter. Selvom musikken deler vandene – vor udsendte medarbejder på Sweden Rock Festival var fx ikke imponeret, men den aldrende , dreadlockbærende Zombie fik også den sjældne 666-karakter, sidst han gæstede Danmark – så er det ekstravagante show i sig selv nok til, at det er værd at se Zombien. Udover mandens egne numre spilles der velvalgte covers af White Zombie (naturligvis), forbilledet Alice Cooper og Diamond Head, men det er nok især showet, der skal trække læsset på Roskilde – og mon ikke også det er derfor, at Zombie er placeret på Orange, selvom han egentlig ikke har publikum til det, så man kan få detaljerne med via storskærme, og så der er plads til sceneproduktionen?

For: Fans af Jim Rose Circus Sideshow, White Zombie, Alice Cooper.

Seneste pladeanmeldelse!
Seneste koncertanmeldelse!
MOGWAI - Arena, kl. 23.00

Fordi: Du synes, at Rob Zombie er latterlig dansemusik og vil hellere have storladen og introspektiv instrumentalmusik. Skotske Mogwai ligger på grænsen af, hvad vi normalt dækker her i Devilution, og bandet bliver anført som et af de første post-rock-navne, men den intensitet, de bygger op i deres musik, kan sagtens sammenlignes med de energieksplosioner, som du er vant til dem i metallen.

For: Fans af Godspeed You! Black Emperor, Slint, Bardo Pond, Tool.

Pensum: 'The Hawk Is Howling', 'Young Team'.
VATTNET VISKAR - Pavilion, kl. 00.00

Fordi: Navnet er norsk, men Vattnet Viskar kommer fra Amerika. Sidste år udgav kvartetten deres første fuldlængde, der på nymodens, amerikansk black-facon blandede en forkærlighed for den norske black metal med en forkærlighed for post-metal med direkte ømme segmenter. Det er hverken rigtigt udfordrende eller rigtig farligt, men til gengæld er debutpladen, 'Sky Swallower', fyldt til randen med så meget velskrevet melodi, at der er rigtig stor sandsynlighed for, at det sagtens kan gå hen og blive en rigtig stor midnatsfest, bandet fyrer af fredag aften på festivalens bedste scene, Pavilion. Når man samtidig har in mente, at Vattnet Viskar i foråret var på en 11 uger lang turné, så spås det, at spilleformen må være ganske god. Når de i næste uge tager turen over atlanten, bliver det dog for udelukkende at spille på Roskilde. 

For: Fans af Cult of Luna, Deafheaven, Agalloch, Intronaut.

Pensum: 'Sky Swallower'.
BL’AST – Pavillion, kl. 02.00

Fordi: Bl'ast er et navnkundigt gammelt hardcore punk-band med streg under "punk". De er blevet gendannet og har genindspillet noget af deres gamle materiale. Bandet var i sin tid frontløbere og har inspireret en vis Dave Grohl og dermed også Nirvana. Bandets aktuelle turnébesætning til desuden hele to tidligere medlemmer af Queens of the Stone Age, nemlig den skaldede bassist Nick Oliveri og den tyggegummignaskende trommeslager Joey Castillo.

For: Fans af Bad Brains, Minor Threat, Nirvana.

Pensum: 'It's In My Blood', 'BLOOD!'.

Seneste pladeanmeldelse!