Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

WOA’22: Stor, større, Slipknot

Populær
Updated
-XJD8889-12-1582620302

Wacken og Slipknot har ventet på hinanden i 23 år. Fredag kom forløsningen. Sikke et show, hvor vildskab var erstattet af professionalisme et hovednavn værdigt.

Kunstner
Spillested
Dato
05-08-2022
Trackliste
1. Disasterpiece
2. Wait and Bleed
3. All Out Life
4. Sulfur
5. Before I Forget
6. The Dying Song (Time to Sing)
7. Dead Memories
8. Unsainted
9. The Heretic Anthem
10. Psychosocial
11. Duality
12. Custer
13. Spit It Out

14. People = Shit
15. Surfacing
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen (arkiv)
Karakter
4

Da Slipknot indtog den store scene på Wacken Open Air fredag aften, var det et øjeblik, alle parter havde set frem til. Corey Taylor og co. leverede et brag af en koncert, der var lige akkurat det, Wacken og Slipknot havde håbet på. 

For historien med Slipknot og Wacken Open Air er lang. Begge parter har eksisteret i flere årtier, og de har været som skabt til hinanden. Alligevel har der altid bare været en kalender eller to, der ikke lige kunne passe med den anden. Her i 2022 stod sol og måne så omsider lige. Faktisk stod halvmånen knivskarpt over scenen på den klare sommeraften. Festivalpladsen, som arrangørerne selv kalder The Holy Ground, var fyldt til randen med mennesker, der var klar til at lade sig underholde af vanvidsmændene fra Des Moines, Iowa.

Og sikke et show. Til tonerne af AC/DC sangen ’For Those About to Rock (We Salute You)’ og countrysangerinde Billie Jo Spears’ udødelige klassiker ’Get Behind Me Satan and Push’ blev lyset tændt over Wacken Open Air, og Slipknot satte i ’Disasterpiece’ fra deres store ’Iowa’-plade fra 2001. Hvis man var i tvivl om, hvorvidt det ville blive en tung aften, så blev det bogstavelig talt fejet af bordet til de tunge og dybe breaks på ’Wait and Bleed’, der rullede ud gennem højtalerne og blæste støvet af trommehinderne på de 60-70.000 mennesker, der stod på pladsen. Der var mange mennesker!

Corey Taylor fik da også et kæmpe brøl tilbage, da han omsider siger ”Good evening, Wacken!” og fortalte, hvor meget det betød for dem at headline en af de største heavy-metalfestivaler i verden. Med replikker som ”Guten abend, meine freunde” og ”You motherfuckers are out of your minds, we love you!” samt det, at de havde ventet på dette øjeblik i 23 år, gik naturligvis direkte i hjertet på de fremmødte. Derefter hurtigt videre i ’Sulfur’ fra deres ’All Hope is Gone’-plade fra 2008.

Apropos plader, så adresserede Taylor da også titlen på deres nye plade. At det ikke måtte tages bogstaveligt, men at den blot symboliserede afslutningen på et kapitel og starten på et nyt. For som Taylor sagde: ”Slipknot dør aldrig!”, og så spillede de den nye sang ’Dying Song’.

Der var dog intet dødt ved Slipknots koncert på Wacken Open Air i 2022. Bandet var i live og spillede professionelt. Som et vaskeægte hovednavn. Det er helt tydeligt, at noget af den galskab, der fik dem frem i verden forlængst er skiftet ud med vaskeægte professionalisme og et niveau, der gør, at de fremstår som nogle af de største indenfor heavy metal.

Det var de også fredag aften. Væk er kaos på scenen, hvor Slipknot væltede rundt i tønder og alu-bats, og i stedet blot et kæmpe lydtryk og et orkester, der leverede på samtlige parametre. Det lød godt, og frontmand Corey Taylor virkede til at være i topform. Det overrasker næppe nogen, at der var fællessang på de helt store hits som ’Psychosocial’ og ’Duality’, og efter en kort kunstnerpause kom Taylor tilbage med ærmerne på kedeldragten smøget op, og så kunne han sige til folk, at de skulle hoppe og hele jorden gyngede under Wacken. Enkelte sange blev kortet lidt af og afsluttet underligt hurtigt, hvorefter Slipknot tordnede videre i næste nummer, men tempoet var bare højt hele vejen igennem.

Slipknot kom, så og sejrede. Nok var koncerten et par årtier undervejs, men ventetiden værd. De fik cementeret sig selv som en af de arvtagere, der skal hjælpe genren videre, når de store koryfæer omsider går på velfortjent pension. Nok er et par af de helt afgørende medlemmer af bandet gået hinsiden, men kernen i Slipknot i dag viste på Wacken Open Air 2022, at de muligvis er de bedste til at sikre, at Taylors profeti om at Slipknot aldrig dør, rent faktisk bliver til noget. Sikke en optræden!