Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et alvorligt band

Updated
akloleh - a curse

Amerikanske Akloleh står for en sortmetallisk neddykning i jødisk kultur, der viser hvor godt musikken kan spilles.

Kunstner
Titel
A Curse
Dato
27-02-2022
Trackliste
1. Mimoriom (From Above)
2. V'hinai (And Behold)
3. The Dybbuk
4. A Curse
5. Hoysoh Olai (The Valley of Bones)
6. Ikh bin der man (He Who Has Known Affliction)
7. Ki Heiki
Forfatter
Karakter
5

Lige siden jeg så Coen-brødrenes mesterværk ‘A Serious Man’ for snart mange år siden, har særligt åbningsscenen hængt ved. Et flygtigt indblik i europæisk jødisk mytologi, der er så rig og pirrende, men samtidig så stærkt gemt væk, at vi, her på kontinentet hvorfra det stammer, har meget lidt føling med det.

Sproget jiddisch – et blandingssprog af højtysk, hebraisk og aramæisk – er opstået her, men er sidenhen nærmest forsvundet grundet den mørke historie, det jødiske folk er gået igennem på disse kanter. Derfor kommer det meste jødiske kultur og ditto jiddisch vendinger til os gennem amerikansk indflydelse, og på trods af diverse konspirationsteoretikeres fablen, er der ikke meget af det. Den jødiske kultur holder, ligesom herhjemme, lav profil og er primært noget, de dyrker for sig selv. Hvilket var et problem for en, der blev så tryllebundet af ordet “dybbuk”, at det måtte undersøges nøjere. Når en jødisk person dør, skal der holdes vagt ved liget til det kan forberedes til begravelsen. Det må ikke lades ude af syne, blandt andet på grund af risikoen for besættelse af en ond ånd – en dybbuk. Hvad disse vil, er ofte svært begribeligt, men i jiddisch mytologi er det rædselsvækkende, som også ses hos den kyniske og praktiske hustru i førnævnte scene.Generelt er den jødiske mytologi spændende, indhyllet i mystik og tragedie, hvilket gør den det mere interessant. Derfor var det også en inspiration at opdage det amerikanske black metal-band Akloleh, der synger på det glemte sprog og behandler alt dette musikalsk. Musikeren bag beskriver sig selv som en jødisk Batushka, og selvom der kan trækkes paralleller, har dette projekt langt mere at byde på end det polske maskebal.

Over syv atmosfæriske og sine steder doomede black metal-tracks gennemgår vi både jiddisch historie og okkultisme, men også vores nuværende tilstand set gennem dette prisme. ‘A Curse’, der i øvrigt også er navnet på bandet, handler om den straf, menneskeheden modtager som gengæld for den måde, vi har behandlet jorden. Dette engagement i naturbevarelse er fokus for meget af pladen, hvor Akloleh skiftevis beskriver den ødelæggelse, vi har forårsaget, men også påkalder sig matriarker og patriarker fra den jødiske tradition i forhåbning om at kunne rette op på det.Musikalsk er ‘A Curse’ virkelig stærk. Det beskrives vanskeligt, men den atmosfæriske black metal gives en dybde, der føles ægte. Traditionel, jødisk instrumentalisering og sangskrivning i klezmertradition kigger frem og giver en kant, der føles sjælden. Det fremmedartede tungemål tilføjer en mystik, der vækker interesse og den særegent jødiske melankoli og kulsorte humor sætter et menneskeligt præg, der gør det uendeligt relaterbart.

Alt dette er ganske fint og spores særligt på ‘V’hinai (and Behold)’, men fratager dog ikke fokus fra den sorte genre, der ligger som basis. Black metal er en af de mest populære genrer for enmandsprojekter, og det handler måske om muligheden for at fremvise en ganske personlig oplevelse gennem den aggressive musik, der kan favne så uendeligt meget.

‘The Dybbuk’ er old-school og skærende, netop som den slags skal være, og den næsten sukkende vokal er perfekt i kontrast til de mere tempofyldte riffs og trommefills, mens den sætter den perfekte ramme for det helt store nummer, den ni minutter lange ‘Ikh bin der man (He Who Has Known Affliction)’, der står som et doomfyldt mesterværk på en i forvejen fremragende plade. Alle elementerne samles i deres helhed på denne og det løber en koldt ned af ryggen fra start til slut.Akloleh har allerede udgivet en ny plade i 2023 og den skal også tages under behandling, men ‘A Curse’ er så gigantisk og skelsættende en udgivelse, at den ikke kunne siddes overhørig. En klar anbefaling til alle, der sætter pris på black metal, der lyder lige så mystisk som genren ynder at kalde sig.