Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

12 skud mod verden

Updated
nexøfalseflag

Hæsblæsende, hidsigt og hektisk.

Kunstner
Titel
False Flag
Dato
15-04-2022
Genre
Trackliste
1. Eulogy
2. Truthicide
3. Demise
4. Lachrymator
5. Out of Sight
6. 404
7. Adjustment Day
8. Anger
9. Headline Stress Disorder
10. White Lies
11. Conspiritualist
12. The Kids are not Alright
Forfatter
Karakter
4

Nexø sparkede døren ind til den vilde fest på sidste års Ilter, og nu er de så klar til at give dig vildskaben on demand.
False Flag består af 12 sange, men er overstået på kun 25 minutter, hvilket har fået dem til at drøne til tops på undertegnedes last.fm-profil i forberedelsen til denne anmeldelse.
Det er nu ikke fordi, det er noget at skamme sig over, for det er temmelig fedt, særligt hvis man skal slås eller køre hurtigt eller hoppe hårdt ind sine venner.

Der er få åndehuller i Nexøs guitargletscher, og det er til at mærke allerede i den indledene ‘Eulogy’, der med sin rullende larm, gør det klart for os, at det her altså er sidste afkørsel.
Og så går det ellers over stok og sten. Hvor forrige plade ellers var “indspillet i et kolonihavehus på en diæt af ritalin og whisky”, har False Flag været et smut forbi stjerneproducer Lasse Ballade, og det er tydeligt at mærke. I al sin hektiske smadren, er lyden knivskarp og hvert eneste punkede element står tydeligt frem.Særligt kan fremhæves Kristian Nielsens enormt varierede vokalleverance, der både giver os lidt ren sang i ‘Truthicide’, hvilket primært fungerer i kontrast til den gøende præstation, han ellers giver sig, over en nærmest ska-inspireret vuggen i den bastunge ‘Out of Sight’.
Som regel holder Nielsen sig dog til at lyde som om han er et enkelt shot fra opkast, når han river stemmebåndene i smadder i løbet af False Flag.

Stilen er primært hardcore, men med en tung slagside til punken, men musikerne er også dygtige nok til at spille, så det sine steder lyder nærmest pop-punket, hvilket skal opfattes som en ros. Det betyder, at det er catchy og mindeværdigt.
Det største problem, hvis man kan kalde det det er, at musikken er enormt konsistent i sit udtryk, uanset om de enkelte numre hælder mest til punk, hardcore eller andre indflydelser. Det betyder, at False Flag forløber helt glat og er overstået før man overhovedet ved af det. Nexø er så enormt stilsikre, at det er en leg at lytte til.

Indholdsmæssigt er det frådende raseri over den tilstand vi er i. Her ville det være oplagt at trække paralleller til ligeledes danske Anti-Ritual, der sidste år leverede noget af en bandbulle mod tingenes overordnede tilstand og kapitalismen som drivende kraft i samfundet. Det kan Nexø også skrive under på. Der er ikke én eneste sang på False Flag, der ikke drypper af ætsende samfundskritik, men et af de steder hvor det bliver allermest vedkommende er på albumlukkeren ‘The Kids Are Not Alright’. Et af de største problemer samfundet står overfor har været almindelig kendt blandt fagfolk i årevis, men er i den grad kommet ind på den almene lystavle efter to års mental tortur i form af social isolation og konstant forstærkelse af ængstelse.
Landets unge har det af helvede til. De er stressede, angste, forvirrede og deprimerede og der er ikke nogen udvej i sigte. Psykologer og terapeuter har årelange køer og det psykiatriske system er konsekvent to skridt fra et sammenbrud.
Som et ekko af The Offsprings sang af næsten samme navn, der satte fokus på den unge generation X i USA og deres utilpassede udfordringer i den begyndende nedtur, har Nexø derimod blikket rettet direkte mod generation Z, der fremstår som den mest velopdragne, vedholdende og ansvarlige ungdomskohorte nogensinde, og er derfor ved at bryde helt sammen under presset.‘The Kids Are Not Alright’ er et wake-up call til omverdenen og den fremstår både meningsgivende og troværdig, da Nexø har haft de samme problemer tæt på kroppen. Sangen er komponeret af brudstykker fra andre værker, blandt andet The Beatles, og giver derved også et indtryk af den fragmenterede tilstand de unge befinder sig i. Den er både vigtig og slagkraftig og understreger, at Nexø har noget på hjerte. At den samtidig er en banger, luner lidt ekstra.
False Flag er moden i sin ungdommelige punkpropaganda og solid i sin musikalske præstation.