Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Tyve års metalpjat

Populær
Updated
Tyve års metalpjat
Red Warszawa samler op på tyve års tonsen rundt i tung ironi og skøre indfald. Uden at det gør den store forskel. Selvom det først indenfor de seneste år er blevet populært på musikscenen herhjemme at synge på dansk igen, har Red Warszawa ufortrødent gjort det uden afbrydelser siden dets spæde start som band i 1986.

Siden den officielle albumdebut med ”Hævi Mætal og Hass” i 1996, er det blevet til fem studiealbums, og et imponerende salg ”på den gode side af 40.000”, som det hedder i pressemeddelelsen.

Eftersom det i år er nøjagtig 20 år siden, at Red Warszawa blev dannet, har bandet besluttet sig for at fejre jubilæet. Det bliver gjort med en Greatest Hits-kollektion. Dog ikke en helt almindelig en af slagsen, for drukhovederne har valgt at genindspille sangene til lejligheden.

Fordelt over 16 skæringer får fansene her nye versioner af udvalgte numre af alt fra ”Norsk Black Metal” frem til det seneste ”hit” ”Gratis Luder” fra 2004’s ”Return of the Glidefedt”.


Maskintrommer

Efter undertegnedes overbevisning er ”Skal Vi Lege Doktor?” fra 1997 højdepunktet i bandets karriere, og joken har aldrig siden nået de samme højder; hverken underholdningsmæssigt eller musikalsk. Bemærkelsesværdigt nok, stammer hele syv af kollektionens numre også fra netop det album.

Men alting er, som det plejer at være: Ja, musikken er ganske veludført, og i front råber Jens (særligt hårde kritikere vil sige ”ødelægger”) stadig alt hvad han overhovedet kan. Til gengæld kan Heavy Henning stadig sine tricks på den seksstrengede, og Morten Nielsen (ex-Mercyful Fate) er indbegrebet af en metaltrommeslager.

Førnævnte Heavy Henning er ved at udvikle sig til en ganske habil producer i sit ”Mayornaise-studie”, selvom det dog til tider lyder som om man har eksperimenteret bare fordi han kan. Specielt på trommelyden som har fået et maskinelt tilsnit - det kommer ikke til at lyde mindre af trommemaskine af, at Morten Nielsen uden sidestykke er den mest tighte og mekaniske trommeslager, bandet har haft.


Enkelte højdepunkter

Når dette er sagt, og vi bevæger os over til selve musikken, er det lidt svært at finde en præcis årsag til, at disse sange har behøvet genindspilninger? Bortset fra materialet fra debuten (”Norsk Black Metal”, ”Søren Autonom”, ”Lugter af Fisk” og ”Den Dystra Staden”), hvor produktionen halter mærkbart efter resten af bandets katalog.

Når det er sagt, er der er ikke ændret mærkbart på størstedelen af numrene. Bortset fra at der er pillet lidt ved teksterne enkelte steder, så man sidder tilbage med følelsen af, at originalerne faktisk var bedre.

Midtvejs på skiven, er Johan fra Magtens Korridorer hevet ind til at synge gæstevokal på den afdæmpede del i ”Ulrikkenborg Plads”, men ellers er der - som sagt - ikke meget at komme efter.

Af højdepunkter – hvor de nye indspilninger alligevel overgår originalerne - kan nævnes ”Søren Autonom”, som også har fået en overhaling musikalsk, ”Tråkker”, som ligeså godt kunne være skrevet af Rammstein og de to afsluttende numre med Heavy Henning på vokal: ”Onanita” og ”Den Dystra Staden”, og det på trods af at manden har fundet det nødvendigt at sætte en enerverende effekt på sin egen vokal.


Ubehjælpsom DVD

Som bonus følger en ubehjælpsomt ringe produceret DVD, der indeholder alle bandets musikvideoer, men med en underlig volumenforskel i de forskellige numre (pas fx på med at sætte ”Metadonmix fra Maribo” på efter at have set en af de andre videoer, hvis du ikke er interesseret i at sprænge dine højtalere!).

Med på DVD’en er også 20-30 minutters uddrag fra bandets VHS-udgivelser ”Live på Brun Scene” og ”Polsk Punk på P-Dagen”. Sager, som ægte fans formentlig har i forvejen.

Det er lidt svært at finde ordentlige argumenter for denne udgivelse (andet end at det jo "snart" er jul!). Og efter at have hørt genindspilningerne igennem får man faktisk mere lyst til at sætte de gamle album fra slut-90erne på for at mindes de festlige gamle dage, hvor Red Warszawa stadig var et nyt friskt pust på musikscenen.

Kunstner
Titel
My Poland Collection: En Collection Collection
Distributør
Karakter
3