Behemoths bedste stunder foreviget

Behemoths bedste stunder foreviget

Nergal og co. udgiver stærkt livemateriale på dobbelt-dvd og cd.

Kunstner
Titel
Evangelia Heretika
Distributør
Karakter
5

Behemoth er gået fra kult undergrund til et større gennembrud. Deres grandiose miks af black og death-metal er for alvor slået igennem, og live på scenen er de knivskarpe og leverer deres materiale med stort overskud og en militaristisk præcision. Det fik publikum til Copenhell i sommers at føle, da de, ifølge undertegnede, leverede festivalens absolut bedste optræden.

Nu udsender Behemoth så et DVD-sæt. På den første skive ligger der et show fra Warszawa i 2009, der også medfølger på CD. Så når man ikke lige har tændt fjernsyn og dvd-maskine, så kan man stadig tage koncerten med på anlægget eller ud i bilen. Fed detalje!

På boksens anden dvd-skive er der et show fra Paris i 2008. Der er selvfølgelig en del sange, der går igen, men faktisk er det to meget forskellige shows og de har begge deres forcer. På DVD1 er Behemoth på hjemmebane og det er faktisk optaget i en periode, hvor bandet kunne gå på vandet. Så det er en regulær fest for bandet og publikum. På DVD2 er Behemoth på udebane og må kæmpe lidt mere for det, selvom publikum nu synes ret nemme at omvende til kulten.

Derudover er der et par dokumentarfilm. Her ser vi bandet i interviewsessions, backstage, i møde med fans og autografskrivning. Det er som regel her jeg synes at et bands dvd-udgivelser udmærker sig. Alt efter hvor meget energi, der er lagt i dette, synes udgivelsens levetid at afhænge af.

Behemoth har gjort et fint stykke arbejde. Der er også inkluderet et par håndfulde musikvideoer, og alt i alt er det en helstøbt udgivelse. Billed- og lydkvalitet er i top, og når der er skruet godt op, så er det digitale 5.1 surroundlydspor faktisk rigtig godt. Det skaber en god stemning.

Sammenlagt er der over fem timers Behemoth på dvd og cd. Det bliver ikke meget bedre.

Og mens vi ikke ved hvorvidt Nergal igen bliver i stand til at optræde som overlegen frontmand, er dette en meget sigende udgivelse. 'Evangelia Heretika' er jo en budbringer med et kættersk budskab. Udgivelsen blev planlagt før Nergal blev diagnosticeret med leukæmi. Ligeledes et meget trist budskab. Hvordan det går er endnu uvist. Rygterne vil, at der i skrivende stund er fundet en rygmarvsdonor til Nergal, så vi krydser fingre og håber at kunne se ham på scenen igen i fremtiden.

Indtil da har vi muligheden for at se ham og hele Behemoth gøre det grumme ved Warszawa og Paris. En herlig udgivelse for fansene.

Se den officielle trailer for sættet her!