Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

En lussing fra fortiden

Populær
Updated
En lussing fra fortiden

Bandet med debutalbummet 'Possessed by Fire' overlevede dengang kun i få år, men vendte tilbage i 2008. De udgiver nu deres andet album siden gendannelsen.

Kunstner
Titel
The Raging Tides
Dato
29-01-2016
Genre
Trackliste
01. The Raging Tides
02. Brand Of Evil
03. Catatonic
04. Sacred Defense
05. Welcome To Hellfire
06. Sinister Souls
07. Shadow Walker
08. There Will Always Be Blood
09. Dark Reflections
10. Death Factory
Bonustracks:
11. Forever My Queen (Pentagram cover)
12. Hostage To Heaven (Grip Inc. cover)
Karakter
3

Hvis Kreator, Destruction og Sodom ringer en klokke, kan Exumer heller ikke synes ubekendt, omend udgivelserne ved scenens opstandelse og den efterfølgende acceleration i slutfirserne begrænsede sig til blot to. Exumer opløstes i 1991 og optrådte kun til en one-off-reunion på Wacken Open Air i 2001, inden bandet igen begravede sig selv frem til 2008.

"I 2010 spillede vi på Inferno Festival i Oslo, og først forstod vi ikke rigtig, hvorfor vi var blevet inviteret. Nogle af hovednavnene var Mayhem, Benediction og Ihsahn. Fans og bands boede på det samme hotel, og vi troede, at black- og dødsfolkene ville slå os ihjel, fordi vi ikke passede ind. Men til vores store overraskelse var det lige omvendt. Mange kom forbi og fortalte, hvor meget vores gamle skiver havde betydet for dem. Først da indså vi, at 'Possessed by Fire' opfattedes som en milepæl inden for blackened thrash. Blandt andet fortalte Nick Barker (Lock Up, ex-Dimmu Borgir, Cradle Of Filth), hvor meget han elsker den plade."

Sådan lød ordene fra en benovet Mehmet "Mem von Stein" Zendut, da Sweden Rock Magazine i dette års første udgave bad om en kommentar fra Exumer selv, om deres indflydelse på metalmusikken.

Zendut spillede først bas i Exumer, men lagde så vokal på debutalbummet, hvorefter han forlod bandet grundet uoverensstemmelser, fortæller han i interviewet og siger samtidig, at han har holdt kontakten med daværende guitarist Ray Mensch lige siden, og i 2008, da Exumer opstod fra asken, ligefrem brugte genforeningen som undskyldning for igen at hænge ud med Mensch.

Siden er 'Fire & Damnation' (2012) kommet til verden og nu 'The Raging Tides', som er den udtrykte genkomst af old school thrash med den fordel, at den leveres af den ægte vare. Det kan høres! Exumers musik har sammen med andre markante thrashbands inspireret et yngre band som Warbringer, der i 00'erne formåede at genoptage den hedengangne spillestil. Og den revival synes at have givet ophavsmændene incitament til at sætte ild til sig selv igen. Som en energisk evighedscyklus.

For Exumer anno 2016 lyder på en og samme tid som Venom, Kreator og sig selv, men med en lyd farvet af de muligheder, der trods alt ikke var til stede i det herrens år 1986, da bandets debutalbum kom til verden. Hvad der er så enerverende og tidstypisk, at det skærer i hjertet, er ikke overgået Exumer, der modsat datidens forbilleder Slayer og deres leddeløse 'Repentless', kan læne sig tilbage i selskab med blandt andet Venom, der med nyere udgivelser cementerer, at man godt kan tillade sig at nyde godt af den tidssvarende lyd uden at vende ryggen til det væsentlige, energi og nerve.

Exumer forbliver tro mod deres firserfundament, selv med nye lejesvende ombord på henholdsvis bas og trommer. 'The Raging Tides' er fuld af fart, men har også fået plads til midttemponummeret 'Shadow Walker', selvom albummet overordnet domineres af hurtigere triumftog som 'There Will Be Blood' og 'Dark Reflections'.

Der blev ikke plads til en dansk koncert på Exumers igangværende tour, men interviewet med Mem von Stein afslører unavngivne europæiske festivaler til sommer, hvor Exumer vil spille numre fra alle fire album og samtidig lover, at de gamle 'Possessed by Fire'-fans nok skal gå glade fra koncerterne.