Fuldmægtig kollision

Populær
Fuldmægtig kollision

Roadburn-aktuelle The Cosmic Dead er et irsk navn, man skal lægge mærke til. De går nemlig i den psykedeliske rocks fodspor tungere og mere pulserende end de fleste.  

Titel
Inner Sanctum
Dato
12-04-2013
Genre
Trackliste
1. Gustav Björnstrand
2. The Mass Of Betelguese
3. Inner Sanctum
4. Hello, SATAN
Karakter
3

The Cosmic  Dead er et relativt nyt navn for denne skribent. De dukkede først op på min radar, da de blev annonceret til dette års Roadburn Festival. Festivalen i Tilburg i Holland er hvert år et godt udgangspunkt for at introducere sine ører for nye toner, og blandt den længere liste af musikalsk awesomeness, som Roadburn i år disker op med, har The Cosmic Dead alligevel formået af skille sig ud. Det skyldes hverken originalitet eller diversitet, men noget så ”simpelt” som en åbenlys tro på det, de laver. Nu smider de studiealbum nummer tre på gaden. Det hedder ’Inner Sanctum’, og det rocker.

Irsk instrumentalt psych

The Cosmic Dead er et irsk band fra Glasgow, der spiller psykedelisk instrumental rock a la 70’er-skolens tungere manérer. Er man til Hawkwind, og er man game på at høre et yngre og potent band hylde og lade sig inspirere af mestrenes space rock, så kan The Cosmic Dead være navnet for én. Hos dette firkløver får man i hvert fald alt, hvad den kan trække af tonale synthesizere fra de fjerneste galakser, repeterende 20-minutter lange rytmer fra bassen, samt en vedvarende guitar-farvelade skruet op på skiftevis et suverænt kaosfrenetisk og ambient-dragende niveau. The Cosmic Dead er kort sagt det perfekte band at smide på Roskilde Festivals Pavillion-scene natten mellem lørdag og søndag, thi det er musik der på én gang imødekommer de trættere og mere psykotiske kroge af ens sind, samtidig med at de også kan få bevægelsesfodret ens fødder.

Bomstærke musikere

Som bandets to forrige studieudgivelser, den selvbetitlede ’The Cosmic Dead’ (2011) samt ’The Exhalted King’ (2012), består også ’Inner Sanctum’ af fire lange numre, der placerer sig et sted imellem 13 og 21 minutters spilletid. Kort sagt lange sange, som netop giver god plads til, at man falder ind i den overordnede vibe, som pladen sigter efter at få lytteren i. Specielt fabelagtigt og liret bliver det i denne skribents øregange eksempelvis, når trommerne jazzer gakkende ud hen imod slutningen af ‘The Mass of Betelguese’, hvilket i øvrigt blot gør et i forvejen monumentalt nummers fem minutters doom-langsomme udtoning dét ekstra kontrastfuldt balstyrisk. Under et øjeblik som dette, sidder man ikke stille, det er kort sagt splitterravende umuligt.

En live-bøn

Hvis så bare man kunne sige, at det er med stensikkerhed, at man skal opleve The Cosmic Dead live den kommende weekend, når de spiller på Roadburn, men forbandet om det er. Årets spilleplan har en del sammenstød for denne skribent, og tilvalget af nogle fede navne betyder et fravalg af andre fede navne, og når de navne, man er i kollision med, hedder henholdsvis Godflesh og Endless Boogie, så er man mildest talt oppe imod nogle af de fedeste. Derfor skal der lyde en bøn til landets bookere med en smag for det psykedeliske og det røgede om at få hevet disse irske fyre til Danmark snarest. Bandet fortjener det uden tvivl, på samme måde som publikummet herhjemme i øvrigt også fortjener dem. Det kan man jo få bekræftet ved at tjekke ’Inner Sanctum’ ud.

’Inner Sanctum’ er udgivet på et mindre selskab Evil Hoodoo og er pt. kun ude i et limiteret antal som kassettebånd. Der følger en digital kopi med, når man køber båndet. De to tidligere nævnte studiealbum med The Cosmic Dead har også først været udsendt som kassettebånd, men er så sidenhen blevet genoptrykt på cd og vinyl (’The Exhalted King’ skulle således være på vej på vinyl snart).

Hør titelnummeret fra pladen herunder: