Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Hollandsk Bolt Thrower-terapi

Updated
a3505264520_10

Man får stor Bolt Thrower-passion og et drys hollandsk trademark-dødsmetal graciøst serveret på tredje album fra Graceless.

Kunstner
Titel
Chants from Purgatory
Dato
30-09-2022
Karakter
3

Graceless spiller Dutch Death Metal. Man kan mene, at tillægget "hollandsk" til genrebetegnelsen dødsmetal er irrelevant, for Leiden som bandet har base i ligger i Holland, og så giver det ligesom sig selv. Men det giver faktisk mening i forhold til den musikalske stilartsbeskrivelse, for der er paralleller i stil og lyd til andre glimrende bands fra Holland som fx Hail of Bullets, Asphyx og Grand Supreme Bloodcourt. Og sidstnævnte har Graceless' bandstifter, guitarist og vokalist, Remco Kreft, da også haft en lille tid i på bas, hvor han måske fik inspiration til et par Martin Van Drunen'ske nuancer til sit i forvejen glimrende tørre growl.

Det hollandske band har umiddelbart også en kraftig inspiration fra et band, som dog ikke er hollandsk. Åbningsnummeret, det meget rammende betitlede 'Giants' for det er et kæmpe nummer, lægger hårdt fra land som et cadeau til Bolt Thrower og så lige et skud Hail of Bullets. Og det er fantastisk fedt. Graceless kører et fedt tungt groove, behændigt strøet til med små catchy og let melodiske hooks så det gang på gang emmer behageligt af Bolt Thrower.Dødsmetal – og en aggressiv baslyd
Produktionen er måske ikke fyldig på samme måde som Hail of Bullets eller nyere Asphyx. Her har Graceless en lidt anden produktion, hvor bassen er fremtrædende og i sit markante attack giver musikken et skud energi, der føles mere lånt fra hardcore-scenen end dødsmetallens beskidte raslen. Riffs og vokal følger dog ikke op, og overordnet lander det hele trygt indenfor dødsmetallen i et tempo, der ikke lægger sig meget over midten eller går i den anden retning og frister med lidt massiv deathdoom, hvor bandet trækker sig lidt fra det Bolt Throwerske og går mere mod den hollandske baggrund. Ja, i 'Nyctophilia' og afslutteren 'Time has Come for Us All' bliver denne doomy tilgang løftet til atmosfærisk niveau. Baslyden er dog stadig et interessant twist, selvom stemningen er stort anlagt her.

Kender man til bandet i forvejen det er tredje album siden bandets start i 2016 eller er 'Chants from Purgatory' første lyt, så vil hverken forudgående kendskab eller to minutters screening af den nye skive medføre, at man støder ind i selv små overraskelser på de 45 minutter i Graceless' selskab. Det er solidt og godt i sig selv, men kan også fungere som et lille Bolt Thrower-plaster, hvis man har stort afsavn dér, og måske også ligefrem har et godt øje til klassisk hollandsk dødsmetal.