Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Stormfront over Danmark

Populær
Updated
Konvent - Puritan Masochism

En af årets mest hypede udgivelser fra et af landets mest hypede bands. ‘Puritan Masochism’ har en stor opgave foran sig.

Kunstner
Titel
Puritan Masochism
Dato
24-01-2020
Genre
Trackliste
1. Puritan Masochism
2. The Eye
3. Trust
4. World of Gone
5. Bridge
6. Waste (ft. Tue Krebs Roikjer)
7. Idle Hands
8. Ropes pt. I
9. Ropes pt. II
Forfatter
Karakter
5

Konvent havde kun eksisteret i to år, da de udgav deres selvbetitlede demo i 2017. De havde måske ikke regnet med, at den skulle sende bandet direkte fra undergrunden og ind i rampelyset. Og det er også gået hurtigt for Rikke Emilie List, Julie Simonsen, Heidi Withington Brink og Sara Nørregaard siden da.

På baggrund af demoen fik de en pladekontrakt med det temmelig store label Napalm Records, spillede først på When Copenhell Freezes Over og senere på den Pandæmonium-scenen, da de skulle åbne Copenhells første hele dag i 2019. 2019 bød også på koncert på Roskilde Festival, turne med Firebreather og stonergiganterne Monolord og nu, i 2020, debutplade med efterfølgende europatour.

Det er gået stærkt for Konvent, ikke mindst taget i betragtning at medlemmerne ikke tidligere har udgivet noget og, i nogles tilfælde, har lært at spille netop for at kunne være med i bandet. Debutpladen er stopprøven.

Himlen mørkner, og stormen kommer
Konvent består. ‘Puritan Masochism’ er en pissegod plade, og den rammer som en sort samvittighed. Konvent har udvidet den tunge aggression, de tidligere har vist, og tilføjet nye lag. De har lært af deres liveerfaringer og finpudset deres sangskrivning.

Kritiske røster har tidligere kritiseret det unge dødsdoomorkester for ikke at være dygtige nok på instrumenterne eller for blot at spille musik, som andre har gjort før. Det er ikke tilfældet på ‘Puritan Masochism’. Allerede fra åbnerens anslag hører man en tydelig forståelse for genrens kendetegn og for den stemning, der er af altoverskyggende vigtighed for at blande død og doom på en måde, der skaber mere end blot summen af delene.

Som Esoteric, en af genrens gudfædre, skaber Konvent knusende lydlandskaber gennem enkle og repetitive riffs og en ildevarslende lyd, der føles som et tungt stormvejr, der ruller ind over kysten.Passionen er drivkraften
Den største udvikling på ‘Puritan Masochism’ ser man i guitarist Sara Nørregaards riffs og bassist Heidi Withington Brinks ditto. Andensinglen ‘Trust’ åbner med en baslinje, der bærer hele tracket og gør det groovy på en måde, bandet ikke tidligere har demonstreret. Det samme høres ved det sørgmodige guitarriff på ‘Bridge’, der på samme måde tilføjer en emotionel dybde til en band, hvis fokus ellers ligger på overvældende tyngde.

Konvents helt store force er forsanger Rikke Emilie List. Hendes vokal er sammenlignelig med Runhild Gammelsæter fra Stephen O’Malley og Greg Andersons næsten mytologiske projekt Thorr’s Hammer, og den knusende tyngde, hun leverer lyrikken med, er sjældent set.

Fra det tunge growl på ‘Puritan Masochism’ over den knurrende og truende snerren på ‘World of Gone’ og til det imponerende samarbejde med Morilds Tue Krebs Roikjer på ‘Waste’ demonstrerer hun en udvikling og en rækkevidde, der kun kan beskrives som beundringsværdig.

Det er tit et utaknemmeligt og overset job at spille trommer i et langsomt band, men Julie Simonsen viser med sine dundrende slag, hvor vigtigt det også er. Temposkiftet på ‘Idle Hands’ giver hende mulighed  for at skinne igennem og demonstrere, hvilket instrument der egentlig er et bands rygrad.

I fællesskab er Konvent et billede på, hvor meget man kan, hvis man vil det nok. Musikaliteten er på højt niveau, og passionen skyder dem helt i top.Sætter Danmark på verdenskortet.
Danmarks bidrag til heavy metal på internationalt niveau er få, men vigtige. Man kan ikke komme uden om Lars Ulrich og King Diamond. Herudover har det været så som så med store navne, der formår at spille interessant musik. Konvent har allerede drevet det vidt og kan forhåbentlig få flere af de interessante navne, der spirer frem af undergrunden, med på banen.

Herfra kan jeg kun håbe, at Konvents succes fortsætter, og at bandet kan blive ved med at levere, som de gør på debutpladen. For den beviser, at bandet ikke har fået noget forærende, som de ikke har gjort sig fortjent til.

‘Puritan Masochism’ udkommer på Napalm Records 24. januar.
Konvent spiller på Atlas i Aarhus, 24. januar, i Pumpehuset i København 25. januar, På Taget i Odense 30. januar, på Konfus i Esbjerg 1. februar og på 1000fryd i Aalborg 8. februar.