Kun had

Populær
Kun had

Østrigske Manège Noirs debutudspil er fyldt med samfundskritik og menneskehad, og serveres med en velgennemført visuel og sproglig æstetik.

Kunstner
Titel
MMXV
Dato
10-10-2015
Trackliste
1. Intro
2. Heart: Diatribes
3. Mind: Demoncracy
4. Soul: Decay
5. Body: Genocide
Forfatter
Karakter
5

“I don't have to tell you things are bad. Everybody knows things are bad. It's a depression.” lyder åbningen til kvartettens ep, som er taget fra den mediekritiske film ‘Network’ fra 1976.

‘MMXV’, den latinske betegnelse for 2015, er et manifest – et opråb om at skride til handling mod det samfund, vi lever i, hvor mennesket bevidst påtager sig en passiv rolle og lader sig styre af medierne og magthaverne, også selvom de fleste af os godt ved, at det egentlig ikke burde være sådan.

Perfekte metaforer

Pladens koncept er firedelt. Ud fra en tematik om menneskets enkeltdele (hjerte, sind, sjæl og krop) fokuserer det på henholdsvis egoisme, dovenskab og ansvarsløshed, vores uetiske madindtag samt vores passivitet, selvvalgte offerrolle og dermed forfald. ‘MMXV’ rummer en utroligt veludført narrativitet og en rød tråd, som udover at afspejle sig i sangtitlerne også gør sig gældende i teksterne, det musikalske udtryk, og ikke mindst i det grafiske og visuelle univers.

Manège Noirs gennemførthed strækker sig også til deres stilistiske udtryk, hvis sort/hvide farvebrug henviser til samfundets og menneskets indre mørke, og deres fokus på romersk arkitektur symboliserer samfundets magt over mennesket samtidig med, at det drager paralleller til ep’ens titel.Rent musikalsk er bandet en god blanding af black-, deathcore og dødsmetal med djentelementer; et sted mellem Meshuggah og Whitechapel plus black. Det er ikke musikalsk innovation på højt niveau eller noget, man ikke har hørt før, men det er egentlig uden betydning. Musikken er velproduceret (især når man tænker på, at bandet selv har stået for det), velskrevet, tungt og fængende, og hvert aspekt emmer af had. Musikken er kun en enkelt del af helheden; det æstetiske og sproglige er af lige så stor betydning, for Manège Noir er ikke et band, det er et koncept.

Bandets medlemmer taget i betragtning kunne andet end perfektionisme heller ikke forventes. De to fremtrædende karakterer er vokalisten Chris Breetzi kendt for VokillCovers og Kerim Lechner, bedre kendt som Krimh, den nuværende trommeslager i Septicflesh, ex-trommeslager i Decapitated og ex-tourtrommeslager for Behemoth – og så har han naturligvis også sit eget soloprojekt.Manège Noir fortjener anerkendelse og ros for et så gennemarbejdet og på alle måder sammenhængende koncept, der sjældent ses på så højt niveau hos nye bandkonstellationer. Man kan kun krydse fingre for, at medlemmernes øvrige musikalske projekter ikke fjerner fokus eller hæmmer udviklingen for bandet, som uden tvivl har internationalt potentiale.