Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Fra permafrost til solen

Updated
a0196485560_16

Der er global opvarmning i det permanente vinterunivers hos Persekutor, men blot fordi bandet prøver at nå solen på ryggen af Iron Maiden

Kunstner
Titel
Brain Freeze
Dato
07-10-2022
Trackliste
1. Brain Freeze
2. Blizzard of '78
3. Flight of Icarus
4. Let Me Put My Love Into You
Karakter
3

Én af de udgivelser vi fik overset i 2022 var ep'en 'Brain Freeze' fra Persekutor, hvis stifter har rumænsk baggrund, men har resideret de seneste 10 år i Los Angeles. Det er måske ikke så sært, at den ikke fik den store prioritet trods den store ros, der har været fra adskillige skribenter på dette site til bandets debut 'Permanent Winter', for det er blot en lille appetitvækker til det opfølgende album. En opfølger der skulle udkomme i løbet af 2023.

Bandstifter Vlad the Inhaler er fra Targu Mures i Rumænien, hvor somrene beskrives som varme og vintrene snerige og frysende kolde. Trods et noget varmere klima, hvor han opholder sig nu, så er vinterinspirationen for bandets ice metal intakt. Som myten om inuitters mange ord for sne, så kan Vlad stadig ubesværet kaste om sig med ord, der alle refererer til frost, sne og is. På ep'en er titlen helt i den ånd, åbneren har samme navn og 'Blizzard of '78' (genindspilning af demosang) følger trop. Men så går der rod i snekærligheden. Det har dog den naturlige årsag, at Persekutor har kastet kærligheden på covernumre, og det er ikke lige sneklædte tinder, som Iron Maiden og AC/DC synger mest om på hhv. 'Flight of Icarus' og 'Let Me Put My Love Into You'.

Catchy og charmerende gumpetungt
Nummeret 'Brain Freeze' er stilmæssigt som vi lærte det at kende og holde af på debuten. Catchy, simpelt, lækkert. Og så endda med en politisk slagside og en stikpille til de folk, der oplevede hjernefrys og i stupiditet stormede en vis regeringsbygning i USA i blind tiltro til en reality-tv-stjerne. Nummeret er ligesom genindspilningen af 'Blizzard of '78' i den lidt tunge ende, og det må man også sige, at de to covernumre er. Måske er de endda en kende gumpetunge.

Et kort øjeblik gøs skribenten. Der var noget i det gumpetunge hjørne, som bandet begav sig ud i, der gav uheldige associationer til tyske Debaucherys forsøg på at lave AC/DC til dødsmetal eller Six Feet Unders forsøg på at spille AC/DC som dødsmetal. Men hurtigt øjnede man nuancerne og også en charme i Persekutors måde at forsimple 'Flight of the Icarus' og at bibevare en form for swing i 'Let Me Put My Love Into You'. Hvordan de end lykkes med det er lidt af en gåde. Men det ender faktisk helt ok.

Det virker med det simple trommebeat og det enkle guitarriff til Persekutor. Her er bandet på hjemmebane. En interessant detalje er vokallagene på omkvædet i 'Flight of Icarus'. Der forsøges på ingen måde at lege Bruce Dickinson. Der er den primære hæse vokal i front, men der ligger nogle dybere, melodiske lag i baggrunden som giver en episk fylde og så har man endda tilladt sig, at lave sin egen fortolkning på melodien, så den lige får et twist. Det er fedt, og også fedt, at det er ret diskret.

Og den slags tricks kan man håbe på vil følge ind på det album, som ep'en skal ses som en forløber til. Det vil øge bandets episke dimension og være et nyt lag til den iskolde, rockede bølleblack.