Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Storladen Strid og tungt tæskende Thusgaard

Populær
Updated
soilwork-2019-verkligheten-compact-disc
Soilwork_Verkligheten

Soilworks sangskriverduo har idéer med fra The Night Flight Orchestra, og de fungerer overraskende godt i samspillet med Bastian Thusgaards jyske dødstønder. Soilworks 11. plade er tung og metallisk og samtidigt lettilgængeligt rockende og harmonisk.

Kunstner
Titel
Verkligheten
Dato
11-01-2019
Trackliste
1. Verkligheten
2. Arrival
3. Bleeder Despoiler
4. Full Moon Shoals
5. The Nurturing Glance
6. When the Universe Spoke
7. Stålfågel
8. The Wolves Are Back in Town
9. Witan
10. The Ageless Whisper
11. Needles and Kin
12. You Aquiver
Forfatter
Karakter
4

Fire år er gået, siden de svenske metalcoredødsmusikanter i Soilwork udgav den hæderlige ’The Ride Majestic’. Noget af en tænkepause for et band, der siden 1998 troligt har begavet os med en lind strøm af plader, hvoraf ’Verkligheten’ er bandets 11.studieudgivelse. Og hvad er tiden så gået med?

Jo, Soilwork er et band, der har været igennem en del udskiftninger i bandets opstilling gennem årene. Således også en noget højtprofileret én af slagsen siden sidste plade, da trommeslager Dirk Verbeuren i 2016 blev fast medlem af Megadeth og erstattedes af danske Bastian Thusgaard, der spiller i Dawn of Demise. Desuden har bandets to primære sangskrivere, forsanger Björn Strid og guitarist David Andersson, udgivet hele to plader med AOR-projektet The Night Flight Orchestra i de mellemliggende år siden sidste studiealbum.

Og netop Thusgaards indtræden og NFO-projektet er de to primære indflydelser, man straks bider mærke i på ’Verkligheten’. Efter en kort instrumental intro brager pladen af sted med ’Arrival’, hvor trommeslagerens dødsmetal-fortid absolut ikke er forgæves. Og mens nummeret umiskendeligt lyder som den dødsinspirerede metalcore, som Soilwork er kendt for, er specielt Björn Strids vokaler blevet om muligt endnu mere rene og storladne end vanligt. Det er ganske tydeligt, at sangeren har taget mange af de elementer, der fungerer i The Night Flight Orchestra, med over i Soilwork for at forsøge at benytte dem i en ny kontekst.Mønstret gentager sig til dels i ’Bleeder Despoiler’, hvor den tunge, tonsende rytmegruppe møder Strids store stemme på en baggrund af nærmest powermetalliske guitarer fra David Andersson, hvis indflydelse på NFO’s lyd også er ganske tydelig.

Pladens anden single, ’Full Moon Shoals’, og den efterfølgende ’Nurturing Glance’ har næsten kun vestjyden bag tønderne til at gøre forskellen fra lyden på The Night Flight Orchestras seneste plader. Men Thusgaard får til gengæld også masser af plads; trommelyden er tung, fyldig og konstant til stede fremme i lydbilledet. Sidstnævnte nummer er et glimrende billede på diversiteten i frontmand Strids vokalspektrum. Mens versene leveres med en thrashet, raspende metalcore-lyd i stemmen, fremsynges omkvædet efterfølgende kæmpestort og symfonisk, så man næsten kan have sin tvivl om, om det er den samme mand, der står for samtlige vokaler på pladen.Mønstret med tunge trommer, store guitar-melodiflader, bidske vers og bragende storladne omkvæd gentager sig pladen igennem. Og fungerer overraskende harmonisk og langt mindre skizofrent, end det lyder på papiret. I numre som ’Ageless Whisper’, ’You Aquiver’ og den Alissa White-Gluz-gæstede ’Stålfågel’ har Soilwork omfavnet den store, varme rocklyd og gjort den til deres egen, mens de i ’When the Universe Spoke’ og ’Wolves Are Back in Town’ beviser, at de stadig lyder umiskendeligt som Soilwork.

’Verkligheten’ er en naturlig udvikling for Soilwork med tanke på det The Night Flight Orchestra-projekt, der har fyldt så meget hos de to bands’ frontmænd de seneste par år. Det er en stræben efter et mere poleret, rockende udtryk, som tydeligvis betyder meget for Strid og Andersson. Men det er stadig Soilworks lyd og sangskrivning, og tilstedeværelsen af den noget mere metalliske Thusgaard gør alverden for, at svenskerne beholder deres kant og metalliske sjæl. Pladen er ikke en paladsrevolution, men den kan formentlig løfte både overraskede og anerkendende øjenbryn hos bandets fanbase.