Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Valkyrien lokker stadig

Populær
Updated

Med 'Valkyrja' har Týr udgivet et flot album, der helt sikkert vil styrke deres position på metalscenen yderligere.

Kunstner
Titel
Valkyrja
Dato
16-09-2013
Distributør
Trackliste
1. Blood of Heroes
2. Mare of My Night
3. Hel Hath No Fury
4. The Lay of Our Love
5. Nation
6. Another Fallen Brother
7. Grindavísan
8. Into the Sky
9. Fánar Burtur Brandaljóð
10. Lady of the Slain
11. Valkyrja

Karakter
5

'Valkyrja' er Týrs syvende album og viser måske endnu et lille skridt væk fra bandets oprindelige vikinge/folk metal-udgangspunkt over imod noget, som er lidt mere i power metal-stilen. Gamle fans skal dog ikke gå helt i panik af den grund. For de traditionelle toner ligger hele tiden lige under overfladen og stikker frem fra tid til anden.

Albummet, der er bandets første på Metal Blade, lægger ud med sangen ’Blood of Heroes’, der er også er udgivet som første video fra albummet.

Det er en midttempo power metal-sang med et storladent omkvæd godt sunget og med udmærket kor. Der er også en fin lille guitarsolo fra guitarist Terji Skibenæs i sangen.Overbevisende vokal

Den efterfølgende sang ’Mare of My Night’ følger lidt i samme spor. Det er en melodiøs sag, der igen viser, hvordan det primært er på den vokale front, at Týr skiller sig ud fra så mange andre bands fra vikingemetal-genren. Hvor den gængse opfattelse synes at være, at der til vikingemetal hører sig en råbende eller ligefrem growlende vokal, så tyr Týr til sang i den mere traditionelle forståelse af det begreb, og såvel forsanger Heri Joensen som koret bestående af bandets øvrige medlemmer gør det rigtigt godt.

På albummets tredje sang ’Hel Hath No Fury’ dukker der mere traditionelle rytmer og toner op. Men i modsætning til flertallet af vikinge/folk metal-bands, så bruger Týr ikke keyboards eller traditionelle instrumenter til skabe stemningen fra den traditionelle musik. Týr spiller i den helt normale metalopsætning med to gange guitar, bas og trommer. Så den del af musikken, der giver mindelser om traditionel folkemusik, skyldes udelukkende bandets evner som komponister.

Ballade

Sangen ’Lay of Your Love’ er en ballade, hvor Heri får hjælp af Liv Kirstine fra Leaves’ Eyes i den vokale front.

Fremhæves skal også sangen ’Another Fallen Brother’ som i bedste vikingestil har referencer til Valhalla, og hvor det musikalsk er interessant at bemærke, at vers og omkvæd lyder, som om de hører til hver sin sang. Alligevel fungerer det fint, ved at der er en lille guitarbro, der guider verset over i omkvæd og tilbage igen. En sjov sag.

De færøske rødder

Traditionen tro har Týr også på dette album et par sange, der ikke synges på engelsk. Denne gang er det ’Grindavísan’ og ’Fánar Burtur Brandaljóð’. Den første er en sang, der oprindeligt er skrevet på dansk og her bliver fremført på det såkaldte Gøtu-dansk, en særlig dialektal færøsk udgave af dansk med stærk færøsk accent; den sidste er sunget på færøsk. Det fremgår vist klart af titlen, hvad den første sang handler om. Sværere er det med den sidste.

Heri Joensen har tidligere forsvaret Færøernes fangst af grindehvaler endda i direkte debat med Paul Watson fra Sea Shepherd-organisationen, som har gjort det til sin sag aktivistisk at bekæmpe hvalfangst med alle midler. Så det forekommer vel naturligt, at Tyr har en sang, der hylder færingernes traditionelle levevis.

’Grindavísan’ begynder med et mandskor, hvorefter den slår over i en guitarlead, inden hele bandet sætter ind. Det er igen en fin lille komposition. ’Fánar Burtur Brandaljóð’ er mere en episk ballade, der hen ad vejen skruer lidt op for tempoet.

Albummet slutter af med titelsangen ’Valkyrja’. Det er en sang på over syv minutter, der udvikler sig langsomt fra det helt rolige til en flot power metal-sang.