Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 Hurtige: Maja Shining

Updated
155868963_161360522466684_7399505551288429120_n

I den forgangne weekend løb første del af Metal Aid, pt II af stablen i Amager Bio og den 27. august går det løs igen. Blandt andet med danske Forever Still, hvis forsanger Maja Shining graver dybt i gemmerne og afslører hang til nu-metal og det modsatte til k-pop.

Forfatter

Hvad er dit første minde med heavy metal?

Omend ikke heavy metal, så står mit første minde om alternativ musik meget klart og det var også dét, der drog mig ind i rock- og metal miljøet - Linkin Parks “In the End”! Den spillede på radioen og som, måske 11-årig, havde jeg aldrig hørt noget lignende og var blæst væk af, at der eksisterede en verden af musik, som jeg slet ikke havde drømt om fandtes.


Hvem er dit favorit band gennem tiderne?

Åh, det er svært, jeg er absolut ikke tilhænger af ‘favorit’-noget som helst, da jeg hele tiden opdager nye, fantastiske ting og min musiksmag ændrer sig efter humør. Et af de bands der har været med mig længst tid og stadig tiltaler mig er nok Flyleaf og jeg er stadig lidt trist over, at de er gået helt i stå efter at have mistet deres forsanger nr. 2. Jeg fik aldrig nået at se dem live og jeg føler stadig, at de har nogle gode albums i sig. 

Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?

Björk tror jeg, man kunne have en kanon interessant samtale med. Hun har lavet noget super spændende og inspirerende musik, der har skubbet en masse grænser og genre-restriktioner akkompagneret af nogle mindst lige så spændende visuals og hun er ikke bange for at overskride grænser for at få sit budskab ud. Hun har altid udfordret, hvad folk har forventet af hende og har ikke været bange for at stå op for de ting, hun tror på og det har jeg stor respekt for.


Hvad er dine fem yndlingsplader?

Umuligt at snævre det ind til kun 5, men de her er i hvert fald nogle jeg er vendt tilbage til igen og igen og stadig ikke er blevet træt af:

Battle of Mice - A Day of Nights

Martin Grech - Unholy

Flyleaf - Flyleaf

Nine Inch Nails - The Fragile

Björk - Homogenic

Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Jeg havde en helt fantastisk koncertoplevelse sidst jeg så Cult of Luna på Metaltown Festival i Göteborg i... shit, 2013 tror jeg! De formåede bare at komme langt ud over scenen og levere en koncert, jeg kunne føle i lang tid efter, så jeg glæder mig sindssygt meget til, at de kommer til Danmark næste år! Jeg missede dem, da de turnerede deres Mariner LP med Julie Christmas (forsanger fra føromtalte Battle of Mice album!). Jeg sad næsten allerede klar med flybillet i hånden, da den blev annonceret, men fandt til min store rædsel ud af, at det kolliderede med vores egen tour med Lacuna Coil - jeg er stadig lidt knust over at have misset det, det var nok en “once in a lifetime”-oplevelse.


Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?

Mere end noget andet bruger jeg faktisk venners anbefalinger til at finde ny musik. Man skal godt nok igennem meget...mindre god musik, før man finder guld på diverse platforme. Nogen gange har jeg dog haft held med Spotify’s “suggested artists” med undtagelse af en længere periode, hvor nogen havde hacket min account og kun lyttet på K-pop (Hej, Blackpink!)

Hvilket band er din guilty pleasure?

Jeg har oprigtigt ikke noget jeg skammer mig over og lytter generelt til kanonmange forskellige ting, måske også genrer og kunstnere, som folk ikke regner med. Jeg var til fysioterapeut forleden, som spurgte til hvilken musik jeg spillede og jeg svarede “noget melodisk rock/alternativ metal”, til hvilket hun nikkede og sagde at, “ja, det ville også være lidt mærkeligt hvis du nu spillede folk”

“Nå men, det gør jeg faktisk også.”


Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

Størstedelen af de fordomme jeg er blevet ramt af, har faktisk ikke været udenfor metal-miljøet men inde i det, for at være kvindelig musiker i en mandsdomineret genre. Jeg har flere gange fået at vide, at kvinder bare ikke hører til i metal og at vores stemmer ikke passer til genren. Vi har også måttet høre for, at vores succeser kun skyldes, at vi har en kvinde i bandet og jeg har måttet læse masser af kommentarer online, hvor folk ikke tror på, at det er mig selv, der screamer i vores sange. 


Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?

Heldigvis en masse! Udefra set kan det jo godt virke som et lidt voldsomt miljø, men jeg tror for langt de fleste, så føler de sig trygge i heavymiljøet, fordi der er en meget distinkt fællesskabsfølelse. Hvis man bliver væltet i et moshpit, så bliver man også samlet op igen. Man kan mærke, at folk er der for sammenholdet, for at være dele oplevelser med ligesindede og det hele opstår fra en fælles kærlighed til musikken.  


Hvorfor er du heavyfan?

Da jeg for første gang stødte på “hårdere” musik, var der ligesom et lys der gik op for mig - der fandtes simpelthen en anden verden end den gængse radio-musik! Det var et musikalsk univers, hvor følelser og energi ligesom fik lov til at være i centrum. Folk spillede ikke bare en melodi, de udtrykte sig med krop og sjæl og det kunne jeg virkelig mærke. Det gjorde, at jeg følte mig knyttet til musikken og forstået af den på en måde, som jeg ikke havde følt før og det er en følelse, som aldrig har givet slip.

Menu