Cliff Burton Day

Populær
Cliff Burton Day

Det er officielt Cliff Burton Day i dag. Vi spurgte Artillerys guitarist Michael Stützer om sine minder med bassisten, fra dengang de hyggede sig i København i midtfirserne.

 

Artillery var en del af den tidlige thrashscene i Danmark, og sammen med Mercyful Fate delte de øvelokale i København. Det benyttede det unge band Metallica sig af da de var i København, der jo var deres trommeslagers hjemby. Derigennem lærte de to bands hinanden at kende. og nu hvor Burtons hjemby Castro Valley officielt har nævnt 10. februar 2018 som Cliff Burton Day, tænkte vi, at vi måtte høre lidt om de minder, de danske musikere har med den afdøde bassist, der ville være fyldt 56 år i dag.

Bassisten, der fik Metallica til at flytte til San Francisco og ændrede bandet for evigt med sin musikalitet og tilstedeværelse, som berørte bandet dybt både personligt og musikalsk. Cliff Burton blev hurtigt kendt som en utrolig seriøs musiker, der gav den alt på scenen og var lige så pertentlig omkring sin musik, som han var afslappet og tilbagelænet, når han ikke stod på scenen. En smittende personlighed, som flere danske musikere kom til at kende i starten af firserne, da Metallica med assistance fra den danske producer Flemming Rasmussen indspillede deres plader 'Ride the Lightning' og 'Master of Puppets' i Sweet Silence-studiet på Strandlodsvej på Amager. En af disse musikere er guitarist i Artillery, Michael Stützer Hansen, der var midt i miljøet da det hele startede.

Michael Stützer Hansen siger: ”Jeg husker Cliff Burton som utrolig sympatisk og flink fyr. Første gang jeg så ham, var da Metallica kom i vores og Mercyful Fates øvelokale tilbage i 1984, hvor de lånte det under indspilningen af 'Ride The Lightning', og specielt under øvningen til 'Fade To Black' husker jeg Cliff som utrolig engageret og velspillende.”

”[Jeg] husker, at James og Cliff allerede efter deres anden øver kom ind i vores del af øveren og hørte nogle numre og var meget positive. Cliff kom et par gange og købte noget stærk, dansk tobak, og jeg husker specielt én gang, hvor han lånte Mortens bas med i Sweet Silence efter han havde røget og satte alle sine pedaler til og spillede Jimi Hendrix på bassen i flere timer, hvor han skulle have indspillet bas til 'Trapped Under Ice'.”

Det var dog ikke kun i øvelokalet, Stützer hang ud med Burton. De fik også set lidt af København sammen, der tilbage i 1984. Det kan også ses i galleriet her til artiklen, hvor Burton ses gående i sin Artillery-trøje, og så var Cliff Burton også en fremragende babysitter.

”[Jeg] husker også, at vi så nogle koncerter sammen i Saga, bl.a. Gary Moore, hvor der stort set ikke var nogen fans, der kendte ham! I 1985, da vi spillede support til King Diamond, havde Morten og jeg vores mindste lillebror Mads med (han var kun 12 år gammel), så vi var lidt urolige for, om det var ok, at han var alene, mens vi spillede, så Cliff Burton tilbød at kigge efter ham, mens vi spillede og passede ham så imens.”

Desværre blev venskabet kortvarigt. Som Stützer afslutningsvis siger:

”Vi mødtes sidste gang på Roskilde-festivalen kort før han døde i 1986!”

I dag er det så Cliff Burton Day. Der er næppe nogen bedre måde at minde ham på end ved at lytte til nogle af de sange, han havde størst indflydelse på. Ikke mindst titelsangen til 'Master of Puppets' og det instrumentale mesterværk 'Orion'.