Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #3

Populær
Updated
House of Franco #3

Ikke alle læsere er bekendte med den såkaldte K-Town-scene. Franco introducerer derfor i denne uge fænomenet, som han flere gange har henvist til i sine artikler.

Kunstner
Titel
K-Town
Dato
13-12-2010
Genre

Jeg er blevet opfordret til at skrive lidt om den Københavnske K-Town punk scene, da jeg har brugt og vil blive bruge ordet "K-Town" flere gange i mine Devilution-artikler, og flere læsere aldrig har hørt om scenen. Så her er et kortfattet og meget subjektivt indblik i denne del af Københavner-hardcore/punk undergrunden.K'et i K-Town står selvfølgelig for København, og betegnelsen stammer fra K-Town-festivalerne der startede i slut-90'erne i det gamle Ungdomshus på Jagtvej 69, hvor både lokale og udenlandske punkbands typisk spillede i 2-3 dage. Det blev hurtigt en årlig begivenhed med mange besøgende fra ind- og udland, der langsomt men sikkert satte "K-Town"-bands på verdenskortet blandt folk, der dyrker undergrundspunkbands. Bands som Amdi Petersens Arme, Gorilla Angreb, Paragraf 119, Guddommelig Galskab og No Hope for the Kids var nogle af de mere toneangivende på K-Town scenen.Der er flere, som synes at K-Town-scenen døde da Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet 1. marts 2007. Jeg synes nu at scenen trives ganske udmærket i det ny Ungdomshuset på Dortheavej og i BumZen på Baldersgade med en masse spændende nye punkbands.

Der er selvfølgelig en del politik indblandet i argumentet om at K-Town døde med Jagtvej 69, noget jeg aldrig rigtigt er gået særligt meget op i, og der er flere nyere upolitiske bands (Love Potion, Sexdrome), som helst ikke vil sættes i forbindelse med K-Town og dens historie. Jeg skal da være den første til at indrømme, at det er nemt og meget brugbart for en musikskribent, at kunne namedroppe K-Town, da fans af undergrundspunk i Danmark og specielt i udlandet ved hvad man taler om, når ordet nævnes. Som jeg skriver i starten er dette en meget subjektiv beskrivelse af K-Town-scenen, som jeg håber kan give uindviede et indblik i scenen.Det ultimative K-Town hardcore/punk band må pt. være Night Fever, der med deres fantastiske 'New Blood-mini-album, nærmest skriver et nyt lokalpatriotisk manifest for scenen. "It's Copenhagen, maaaaaan!", som Salomon (tidligere Arrigt Antræk) synger med ungdommelig stolthed i stemmen.

I den blødere og måske mere "folkelige" afdeling har vi De Høje Hæle, et herligt quirky punkband med iørefaldende sange og skæve tekster om at være ung og på røven i København. Begge bands har i øvrigt spillet på Roskilde festivalen, så det er hellere ikke mere undergrund end at ingen har haft muligheden for at set nogle af K-Town navnene på mere konventionelle og større steder.Hvis man har lyst til at udforske scenens bands, kan jeg anbefale, at man besøger Repoman Records på Fensmarksgade. Bag disken står Tommas, der har spillet i adskillige toneangivende K-Town-bands, heriblandt Amdi Petersens Arme og Gorilla Angreb.

Her kan ikke bare finde de rigtige K-Town-plader, men også møde flere folk fra scenen, som tit hænger ud. Lasse fra Hjertestop hjælper f.eks tit med bag disken, hvis hans tømmermænd tillader det. Tommas er også manden bag to væsentlige K-Town pladeselskaber, Kick N' Punch Records som senere blev til Hjernespind Records, der har udgivet bands som Hjertestop, Cola Freaks og De Høje Hæle. Her ligger også flyers og plakater om kommende shows i Ungdomshuset på Dortheavej og andre steder.
Jeg har til orientering også skrevet mange artikler, anmeldelser og interviews med div. K-Town bands i  mine 10 år på http://lowcut.dk og i mit radioshow hver søndag aften på Christianshavns Radio 98,9fm/98,8hyb spiller jeg jævnligt bands fra scenen i æteren, og har haft flere K-Town folk som gæste DJs.Men det vigtigste er at få fingeren ud, og komme ud og se scenens bands live. Specielt da mange K-Town-bands ikke har specielt lang levetid. Et demobånd, en single og et enkelt album (hvis de er heldige) er tit hvad bliver udgivet, før bandet er opløst, og medlemmerne er gået videre i andre projekter.

K-Town scenen er ret "incestiøs"; alle laver musik med hinanden. Jeg har tit problemer med at holde redde i hvem der nu spiller med hvem, hvorfor Repoman-pladebutikken er stedet at holde sig opdateret om hvad der sker i K-Town scenen.

Til orientering elsker K-Town-punks metal - jeg tror Devilution-læsere vil blive overrasket over, hvor mange King Diamond-tatoveringer og Hellhammer-rygmærker der findes blandt folk på scenen.

En kommende udgave af House of Franco artikel vil inkludere et interview med stoner metal bandet Moonless, der nærmest er et 'all-star K-Town' band med folk, der nu har lyst til at spille hård tung rock.

Udvalgte links til bands, venues, selskaber:

UNGDOMSHUSET
HJERNESPIND
HJERTESTOP
REPO MAN RECORDS
NIGHT FEVER
DE HØJE HÆLE