Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #78

Populær
Updated
House of Franco #78

Jens har i denne uge kastet sig over en dokumentar om splatterfilm-pioneren Herschell Gordon Lewis.

Kunstner
Titel
Herschell Gordon Lewis: The Godfather of Gor
Dato
30-09-2012

Om 'Bloodfeast' fra 1963 er verdens første splatterfilm kan diskuteres. Jeg mener personligt, at Nobuo Nakagawas 'Jigoku' (1960) nok var den allerførste i genren, men der er ingen tvivl om, at H.G. Lewis' notoriske gore-klassiker er den mest kendte. Det er meget passende kultfilm-selskabet Something Weird (opkaldt efter en H.G. Lewis-film), som har produceret denne fascinerende og underholdende 107 minutter lange dokumentar om den amerikanske filminstruktør, da Seattle firmaet har rettighederne til alle hans film på dvd. Endvidere er det også en af hans store fans, der står for instruktionen - nemlig Frank Henenlotter, manden bag 'Basket Case'.
 
H.G. Lewis startede i en lidt anden exploitationgenre, kaldet "nudie cutie", med film som 'The Adventures of Lucky Pierre' (1961). En lettere harmløs sleaze-genre, der gav mænd muligheden for at se nøgne damer spille volleyball eller tage sol. I 1963 var nudie cuties-bølgen ved at ebbe ud, så Herschell og hans producer/manuskriptforfatter David F. Friedman udtænkte en helt ny type b-film film, der skulle lokke folk i biograferne og drive-ins. "Gore film" kaldte de genren; blod, indvolde, afrevne lemmer og masser af grafisk vold, der aldrig tidligere var set så udpenslet som i 'Bloodfeast'. Det blev øjeblikkeligt en stor kassesucces, og den dynamiske duo fortsatte straks med to andre film i "The Gore Trilogy"; '2000 Maniacs' (1964) og 'Color Me Blood Red' (1965) og siden andre blodige uhyrligheder.
 
Dokumentaren viser med stor kærlighed, hvordan disse to fyre, for næsten ingen penge og med meget lidt talent, kunne tjene kassen på det sensationshungerende publikum i 1960'erne. Vi får masser af herlige anekdoter fra Herschell og David, samt kommentarer fra bl.a. bad taste-instruktøren John Waters, der hylder disse pionerer. Siden er deres film (ligesom Waters' egne, i øvrigt) blevet vist på universiteter og mere high-brow filminstitutter. Jeg oplevede selv at møde David F. Friedman i Cinemateket, da Something Weird afholdt en filmfestivalweekend i 1999. Her fik jeg mange morsomme og vilde historier fra den cigarrygende producer, der desværre forlod os sidste år.

Herschell lever stadig, og det gør hans store filmskat sandelig også. Utallige metalbands har taget filmtitler og inspiration til goretekster fra den gode Hr. Lewis. For nyligt stødte jeg på denne slasher-trailer til en ny dansk film kaldet ">'DØ', hvor David fra Undergang har en rigtig dårlig dag, og hans blodige frustrationer bl.a. går ud over Simon fra dødsmetal-bandet Mold. "The Godfather Of Gore"s ånd lever i bedste velgående på disse breddegrader.

Filmen kan ses på youtube ved at klikke nedenfor: